Β. Κωνσταντόπουλος προς Θ. Κοσματόπουλο «Για την ταμπακιέρα ουδέν»

konstnatopoulos 2Δεν γνώριζα -είναι αλήθεια- ότι ο δήμαρχος προσέλαβε άτομο που πληρώνει ο δήμος (άρα οι πολίτες) για να του κρατά τον προσωπικό λογαριασμό στο facebook. Ο λογαριασμός facebook του δημάρχου είναι προσωπικός λογαριασμός,  δεν μπορεί να  έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες του δήμου και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται καμία δαπάνη για τον σκοπό αυτό.

Να δούμε τι γνώμη έχει και ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο θέμα αυτό.
 Άλλωστε ο δήμος με βάση και τον νόμο δημοσιεύει τις δραστηριότητες του δημάρχου αλλά και κάθε άλλο δημόσιο έγγραφο στην ιστοσελίδα του.

Επί της ουσία τώρα.

Κατηγορήσαμε τον δήμαρχο για την παντελή του απουσία από το δημαρχείο και ότι περνάει μόνο για ένα καφέ. Τον χαρακτηρίζουμε μάλιστα ως «επισκέπτη δήμαρχο».

Ποια είναι η απάντησή του; Ότι λείπει συνεχώς στην Αθήνα για δουλειές του δήμου.

Έλα όμως που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τον βλέπουν καθημερινά ως τις 12 το μεσημέρι να πίνει καφέ στις καφετέριες της Κοζάνης, στην έξοδο προς Σέρβια, με το αυτοκίνητο του δήμου μάλιστα παρκαρισμένο προκλητικά στην γύρω περιοχή.

Όσο για τις επισκέψεις του στην Αθήνα αν πήγε όλο κι όλο πέντε φορές στους 20 μήνες της θητείας του. Τόσες πολλές.

Αλλά κι εδώ στην Κοζάνη που παρίσταται ποια είναι τα αποτελέσματά του; Κακές, κάκιστες σχέσεις με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους, βουλευτές, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, τεχνικές υπηρεσίες και πρόσφατα με την ΠΕΔ,  η οποία τον ξήλωσε από Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Πόρου χωρίς καν να το γνωρίζει.

Δεν απάντησε στις κατηγορίες μας για την καθημερινότητα. Την έλλειψη φωτισμού σε όλο τον δήμο,  την πλήρη εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων, την μη κοπή των χόρτων, την έλλειψη καθαριότητας στα χωριά, το σταμάτημα των καθαριστριών για τον καθαρισμό των κοινοτικών καταστημάτων και των αγροτικών ιατρείων, την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης στα αγροτικά ιατρεία τον χειμώνα και τόσα άλλα. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και να κάνουν οι αντιδήμαρχοι, δεν αρκεί. Κάποια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και ο δήμαρχος είναι απών.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στα στελέχη του πράγμα που εγώ δεν είχα κατά τα λεγόμενά του. Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Εγώ δεν άλλαξα αντιδημάρχους στον πρώτο χρόνο της θητείας μου με βαριές μάλιστα κατηγορίες στην τηλεόραση, που απ’ ότι φάνηκε ήταν ανυπόστατες.

Δεν «αποκαθήλωσα» εν μια νυκτί αντιδήμαρχο και πρόεδρο νομικού προσώπου μέσα στον πρώτο χρόνο για αστείους απ’ ότι φάνηκε λόγους. Ούτε διαγράψαμε συμβούλους.

Εμείς πορευτήκαμε στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας με σεβασμό και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, αρετές που ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να εμπνεύσει, και όταν έγινε η αλλαγή των αντιδημάρχων στα μισά της θητείας μας, δεν άνοιξε ρουθούνι. Κανένα παράπονο καμία γκρίνια, τέτοια σύμπνοια υπήρχε στην παράταξη. Ας δει ο δήμαρχος την κατάσταση της δικής του παράταξης, όχι με ευθύνη των συμβούλων του αλλά του ιδίου.

Για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Σε μια χώρα πτωχευμένη, υπάρχει δήμος που να έχει ανθηρά οικονομικά; Όλοι οι δήμοι έχουν χρέη, δεν σταμάτησαν όμως να λειτουργούν, ούτε και ακούμε συνεχώς κανένα δήμαρχο να λέει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εξ αιτίας του χρέους, ως άλλοθι για να καλύψει την ανικανότητά του να διοικήσει.

Κι εμείς βρήκαμε διπλάσιες υποχρεώσεις απ’ αυτές που αφήσαμε, όμως ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν αφήσαμε όμως χρέος από αντιμισθίες δημάρχου και αντιδημάρχων, αυτές προέρχονται από τις προηγούμενες από μας δημοτικές αρχές. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όμως γι αυτό.

 Και κυρίως δεν ρίξαμε το ανάθεμα στους προηγούμενους.

Για το προσφυγικό.

Δεν κατηγορήσαμε τον δήμαρχο ότι δεν θέλει πρόσφυγες. Ο ίδιος το είπε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε δική μου ερώτηση.

Όσον αφορά την φιλοξενία των προσφύγων, προτείναμε και στο δημοτικό συμβούλιο και στο Τοπικό Συμβούλιο Προσφύγων την φιλοξενία τους στο πρώην  Εξατάξιο Γυμνάσιο ή Κτίριο των Συνοριοφυλάκων, πράγμα πού έγινε αποδεκτό από το Τοπικό Συμβούλιο Προσφύγων ομόφωνα.

Ως πρόσθετη λύση και εφ’ όσον οι πρόσφυγες παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα, προτείναμε αυτό που γίνεται στην Γερμανία και τώρα άρχισε να υλοποιείται και στην Αθήνα, την ενοικίαση δηλαδή σπιτιών από οικογένειες προσφύγων με μέριμνα και ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε και εφ’ όσον βέβαια υπάρχουν ενδιαφερόμενοι συνδημότες μας γι αυτό. Πού είναι το μεμπτό;

Σέρβια 10-04-2016