Συνοπτικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης

 (Περίοδος Φεβρουάριος 2013 – Μάρτιος 2016)

oikologiki-kinisiΟ απολογισμός δημοσιεύεται  ενόψει της εκλογο-απολογιστικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, ώρα 8.15 μμ, στο Μπλιούρειο (Πανδώρας 2,  ημιώροφος).

 

Στη Συνέλευση των μελών καλούνται να παραβρεθούν ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ της Οικολογικής Κίνησης. Να μας κρίνουν, να πουν τις απόψεις τους και – αν θέλουν- να εγγραφούν ως νέα μέλη.

1. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Διαμαρτυρίες για τις υπερβάσεις των ορίων, ανακοινώσεις, στα ΜΜΕ.

2. Ανακοινώσεις και εμφανίσεις σε ράδιο - TV για διάφορα θέματα τοπικά και μη, όπως:

- τη διάλυση της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την ανάγκη ανασυγκρότησής της και τις κυβερνητικές ευθύνες

- το ενεργειακό, τις κρυφές επιδοτήσεις του λιγνίτη, το φόρο στερεών καυσίμων 

- το αίτημα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και τη διάθεσή τους για τη χρηματοδότηση της μεταλιγνιτικής περιόδου.

- την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

- τη νιτρορρύπανση των νερών της Δυτικής Μακεδονίας, τον Αλιάκμονα τη Βεγορίτιδα κ.α  

- την αναγκαιότητα χωροθέτησης χώρων ταφής τοξικών αποβλήτων σε όλη τη χώρα (και στη Δυτική Μακεδονία), καθώς και ΧΥΤΑΜ αμιάντου.

- τις λαθραίες υλοτομίες (άλσος Αργίλου, παλιό στρατόπεδο στο Κουρί κ.α),

- το αστικό και περιαστικό πράσινο

- την καύση και τη ρύπανση από σιτοκαλαμιές

- τις απεντάξεις δύο έργων LEADER

3. Συνεχής και σταθερή αντίδραση στο βρώμικο μοντέλο παραγωγής ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Εναλλακτικές προτάσεις με βάση τις ΑΠΕ και την αντίστοιχη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης. Προβολή των απόψεων αυτών στα ΜΜΕ και σε εκδηλώσεις.

4. Παρεμβάσεις σε τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως οι παλιές πολεοδομικές αμαρτίες σε δασική έκταση κοντά στο υπαίθριο θέατρο, οι έξι ενδεικτικές περιπτώσεις καταπατήσεων δημόσιας γης και ρεμάτων που καταγγείλαμε στο δήμο εδώ και μια τετραετία (χωρίς απόκριση μέχρι στιγμής).

5. Καταγγελίες στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για κρούσματα «μικρομεσαίας ρύπανσης» (Βιολογικός Νεράιδας, απόβλητα βιοτεχνίας στον Ελλήσποντο, παράνομη καύση καλωδίων, κλπ).

6. Συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις και σε εκστρατείες καθαριότητας (Υπαίθριο θέατρο, Ξενία, Άγιος Θωμάς κ.α)

7. Συμμετοχή στις γιορτές ανακύκλωσης του δήμου Κοζάνης, διανομή έντυπου υλικού για μονοπάτια Βοίου, Πίνδου.

8. Συμμετοχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου και κατάθεση παρεμβάσεων για θέματα όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, το πράσινο των πόλεων, το τραίνο κλπ

9. Ομοίως συμμετοχή στη διαβούλευση της Περιφέρειας για τη μεταλιγνιτική περίοδο με την υποβολή δεκασέλιδης εισήγησης, η οποία αμφισβητεί την άκριτη στήριξη στο λιγνίτη  εκ μέρους της Περιφέρειας.

10. Υποστήριξη της νομοτεχνικής Αναφοράς που υπέβαλε το 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης εκ μέρους 11 Περιβαλλοντικών οργανώσεων των Ενεργειακών Κέντρων Δυτ. Μακεδονίας και Αρκαδίας

11. Συνεργασία με WWF /Ελλάς στον κοινό αγώνα κατά της επαναλειτουργίας της μονάδας Πτολ. ΙΙΙ και της εγκατάστασης της νέας μονάδας Πτολ. V της ΔΕΗ.

12. Προβολή ερευνών της Greenpeace, WWF για επιπτώσεις λιγνίτη σε υγεία / περιβάλλον και υπεράσπιση των οργανώσεων αυτών από τις ανοίκειες επιθέσεις μερικών συνδικαλιστών.

13. Δικαστικές εμπλοκές για διάφορα θέματα (μηνύσεις για κοπή δέντρων, υπεράσπιση Greenpeace για την πρόσφατη ακτιβιστική ενέργεια της στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κλπ). Αναφέρουμε επίσης τη δίωξη και αθώωση του προέδρου Λ. Τσικριτζη, ο οποίος κατήγγειλε σοβαρό περιστατικό λαθροθηρίας στην Πρέσπα και μηνύθηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία ΚΟΜΑΘ.

14. Συμμετοχή σε δίκτυο κατά της Ηχορύπανσης των πόλεων και προώθηση σχετικής πρωτοβουλίας στα αρμόδια υπουργεία.

15. Ολοκλήρωση του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ (χάραξη μονοπατιών, παραγωγή υλικού προβολής).

16. Διοργάνωση οικοτουριστικής εκδρομής στα Τζουμέρκα    

17. Βοήθεια στην Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ να ιδρυθεί και να σταθεί στα πόδια της.  Συμμετοχή στην εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που οργανώθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι

18. Υποστήριξη σχολείων σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (2ο & 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης και Κρόκου), και ομιλίες σε τοπικά ΚΠΕ  (ΚΠΕ Βελβεντού, ΚΠΕ Μελίτης)

19. Αποστολή πληγωμένων πουλιών στο Σταθμό Περίθαλψης Θεσσαλονίκης

20. Δύο εκδηλώσεις, μία στα Σέρβια και μία στην Αιανή (με το Δήμο Κοζάνης) για την προβολή της ορνιθοπανίδας της λίμνης Πολυφύτου μέσω της παρουσίασης σχετικής μελέτης του ορνιθολόγου Δ. Μπούσμπουρα.

21. Ολοκλήρωση προγράμματος  LEADER με το ίδιο αντικείμενο. Δωρεάν διανομή και ηλεκτρονική προβολή του σχετικού υλικού (Οδηγός + Παιδαγωγικό πακέτο). Τα έντυπα μοιράστηκαν σε σχολεία, στην Περιφέρεια, καθώς και στους παραλίμνιους οικισμούς και δήμους (Σέρβια, Καισαρειά, Αιανή, Κρανίδια κλπ) σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ.  

5-4-2016 Κοζάνη

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ