Νέο διπλό ναυάγιο με τραγικό απολογισμό 43 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους πρόσφυγες στο Αιγαίο

 navag1402CD«Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους  συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά.»

Με τη φράση αυτή το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ξεκινά την ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης για τα ναυάγια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο για περιστατικό βύθισης ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό  επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο Σούπερ-Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 35  σοροί (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά) και  έχουν  περισυλλεγεί 26 άτομα (22 άνδρες και 4 γυναίκες), τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επιβαινόντων συνεχίζονται. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70 και άλλοι για 100.

Νωρίτερα ξύλινη λέμβος με 49 συνολικά πρόσφυγες, προσάραξε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου, ενώ 40 εξ αυτών κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ σκάφος του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς   (6 παιδιά και 2 γυναίκες), ενώ  περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λέρου, ενώ σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

«Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:
«Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας».

Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ότι στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας διακλαδικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται από πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Καλολίμνου, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, γνωστοποιείται ότι ακόμη μία σορός γυναικός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, μετά το σημερινό ναυάγιο ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα (22 άνδρες και τέσσερις γυναίκες) και έχουν περισυλλεγεί 35 σοροί (17 γυναίκες, επτά άνδρες και 11 παιδιά).

Προς υποβοήθηση των ερευνών πενταμελές κλιμάκιο της ομάδας ειδικών καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Αρχηγείου ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, με εντολή του αρχηγού του Σώματος, έχει ήδη φτάσει στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διετέθη από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού περαιτέρω αγνοουμένων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές δομές προκειμένου σταθμιστεί η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο με στόχο την αποφυγή εκδήλωσης παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Με εντολή του αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναυάρχου ΛΣ κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ο συντονισμός της επιχείρησης στην Καλόλιμνο έχει ανατεθεί στον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αρχιπλοίαρχο ΛΣ κ. Ιωάννη Αργυρίου.

tovima.gr