Σημαντικές αλλαγές στην διοργάνωση της Κοζανίτικης Αποκριάς

fanosal2112016Σημαντικές αλλαγές στις εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς, προανήγγειλε σε συνάντηση, που είχε με φορείς και συλλόγους η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Κοζάνης Φάνη Φτάκα Τσικριτζή. Αλλαγές που οφείλονται στην περιστολή δαπανών, σε τεχνικά θέματα, όπως...

...η μη τοποθέτηση της εξέδρας στην νέα κεντρική πλατεία Κοζάνης αλλά και η αλλαγή ημέρας του Πάρτυ νεολαίας από το Σάββατο πριν τη Μ. Αποκρια στην Παρασκευή.
«H Αποκριά της Κοζάνης είναι ένα έθιμο και πολιτιστικό γεγονός για την Κοζάνη, που μας έρχεται από πολύ μακριά, έχουμε μαρτυρίες από το 1650 και στην πορεία του χρόνου υπέστη μεγάλη εξέλιξη. Στον 20ο αιώνα, εκτός από τους φανούς, που είναι ο βασικός πυρήνας του εθίμου, μπήκε η παρέλαση και μετά το 1980 το έθιμο έχει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις» ανέφερε η κα Φτάκα και πρόσθεσε πως  «πέρυσι ως νέα Δημοτική Αρχή αναλάβαμε την ευθύνη να αναδιοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις, που έκαναν «κοιλιά» και να συμπιέσουμε το συνολικό κόστος. Είχαμε την ικανοποίηση να κατεβάσουμε το κόστος αυτό κατά 50.000ευρώ. Η οικονομική στενότητα συνεχίζεται και φέτος αλλά για άλλους λόγους αποφασίσαμε  να αναδιοργανώσουμε τις δομές που υπάρχουν γιατί είναι γεγονός πως υπάρχουν πράγματα που δεν ικανοποιούν τους θεατές στο βαθμό που τον ικανοποιούσαν, όταν πρωτοέγιναν και άλλες εκδηλώσεις, απαιτούν νέα δυναμική».
Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ αναφερόμενη στις αλλαγές ανακοίνωσε πως «η μεγαλύτερη αλλαγή φέτος είναι η αναδιοργάνωση των εκδηλώσεων του δωδεκαημέρου. Πέρυσι «μαζέψαμε» τα παιδικά χορευτικά της κεντρικής πλατείας σε μια μέρα, τη μέρα της μικρής Αποκριάς. Φέτος προσπαθούμε  να εισαγάγουμε κάποιες ιδέες, όπως οι θεματικές βραδιές. Για παράδειγμα φέτος θα έχουμε βραδιά αφιερωμένη στα χωριά του Τσιαρτσιαμπά, στα ποντιακά χορευτικά, σε εθνοτοπικά χορευτικά όπως των Βοιοτών, στα Μικρασιατικά χορευτικά. Υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, που θα ανακοινωθούν μόλις «κλείσουν» οριστικά. 
Φέτος πήραμε την απόφαση να μην κάνουμε εργολαβίες, οι οποίες ανεβάζουν το κόστος της Αποκριάς για αυτό και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις δαπάνες. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, ενεργοποιούμε όλο το δυναμικό του Δήμου σε τεχνικά ζητήματα όπως ο ηλεκτροφωτισμός, ο στολισμός, η εγκατάσταση των «κερασταριών» κ.α.
Τέλος δεν θα τοποθετηθεί η εξέδρα καθώς η νέα πλατεία έχει άλλο design. Μέχρι να είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε εξέδρα, που να ταιριάζει με το ύφος της πλατείας θα είμαστε χωρίς εξέδρα».

 xronoskozanis