Δυναμική συγκέντρωση αγροτών στο Δρέπανο Κοζάνης

agrot16120Με το νέο σύστημα που θέλουν να περάσουν, θα σβήσει η αγροτική παραγωγή της χώρας, λένε από το Δρέπανο Κοζάνης οι αγρότες της περιοχής, όπου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 20/1 από όλο το Νομό στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επίσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση της φορολογίας, που έχει περάσει με νόμο με το 3ο μνημόνιο. Οι αγρότες συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στα διόδια του Πολυμύλου. 
Αγρότες από περιοχές του Βοΐου και της Εορδαίας, των Σερβίων και της Κοζάνης, αλλά και από άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, έδωσαν δυναμικό "παρών", προσπαθώντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, θα "ξεκληρίσει" τον αγροτικό κλάδο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι και λένε πως για να περάσουν τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν πάνω από "πτώματα".
Ως έναν νόμο που θα ξεκληρίσει τον αγροτικό κλάδο και μια σειρά άλλων επαγγελματιών, περιγράφει τον Νόμο Κατρούγκαλου ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, αγρότης από την Εορδαία, λέγοντας πως: "Δύο κυρίαρχα θέματα είναι επίκαιρα για τον αγροτικό κόσμο. Το πρώτο έχει σχέση με το ασφαλιστικό. Αν η πρόταση Κατρούγκαλου προχωρήσει προς υλοποίηση και ψήφιση από το Κοινοβούλιο, πολλές επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις θα έχουν πρόβλημα, όχι μόνο οι αγρότες. "Ανοίγει ο δρόμος για το ξεκλήρισμα πολλών αγροτών και πολλών οικογενειών. Επίσης και το φορολογικό είναι κυρίαρχο θέμα, γιατί με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, προβλέπεται να ανέβει η φορολογία των αγροτών στο 20% και για το 2017 στο 26%. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν λαμβάνουν υπόψη τα μεγάλα έξοδα του αγροτικού κόσμου, ενώ προσέθεσε πως δεν μπορούν να βάλουν εργόσιμα σε μια σειρά εργαζομένων.

Δεν μας παίρνει άλλο, είναι σε θέση να μας σβήσουν. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς πρωτογενή τομέα", είπε με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού και Γεωργικού Συνεταιρισμού "Αλιάκμων" Παναγιώτης Αρνίδης , λέγοντας πως "κανένας νέος δεν θα καθίσει στα χωράφια και τα ζώα με τα νέα μέτρα. Θέλουν να περάσουν μέτρα που δεν θα περάσουν. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο γιατί είναι επικίνδυνοι". 
Από την πλευρά του ο Λευτέρης Δεσποινίδης, γραμματέας στον Σύλλογο Αλιάκμων και αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, αναφέρθηκε στη δυναμική κινητοποίηση, που κατέβασε στους δρόμους αγρότες από άλλες περιοχές, λέγοντας πως το κύριο πρόβλημα είναι το φορολογικό: "Στις 10.000 ευρώ εισόδημα, τα 8000 εκ αυτών τα παίρνει το κράτος. Ας έρθουν να γίνουν αγρότες να δούνε πόσα λεφτά έχουμε. Δεν έχουμε καταθέσεις, έχουμε δάνεια στις τράπεζες". 
Ο Ιωάννης Ζαριφές, από τον Σύλλογο Αγροτών Εορδαίας, τόνισε πως όσο περισσότεροι αγρότες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τόσο μεγαλύτερο μήνυμα περνάει στην κυβέρνηση. Ο ίδιος έθιξε το πρόβλημα με το υπέρογκο κόστος παραγωγής, ζητώντας να βρεθεί λύση. 

Β.Σ./prlogos