Αεροπορική τραγωδία στο Σινά: Συνετρίβη ρωσικό Airbus με 224 επιβαίνοντες

aeroporikh-tragwdia-sina1Ρωσικό αεροπλάνο Airbus A-321, με 224 επιβαίνοντες - επιβάτες και πλήρωμα - της εταιρείας Kogalymavia συνετρίβη στο κεντρικό Σινά, όπως επιβεβαίωσε η Αίγυπτος. Ελπίδες για επιζώντες, καθώς πηγές ανέφεραν ότι "ακούστηκαν φωνές" παγιδευμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, που επικαλείται αξιωματούχο των αιγυπτιακών αρχών στο σημείο της συντριβής, φωνές παγιδευμένων επιβατών ακούγονταν από ένα τμήμα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους. "Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα "θύματα", χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες. Ωστόσο, ένας Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 νεκρά παιδιά καθώς και επιβάτες, νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.

Στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό, ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού πρωθυπουργικού γραφείου νωρίτερα, αναφέρεται πως σχηματίστηκε υπουργική επιτροπή αντιμετώπισης των κρίσεων για να διαχειριστεί το θέμα της συντριβής του αεροπλάνου.

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν επιτόπου και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Το αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στον κυπριακό εναέριο χώρο. Κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτικής αεροπορίας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το γραφείο του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Σερίφ Ισμαήλ.

"Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (...) σε μια ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι επιζώντες και οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας.

Μεταξύ των επιβαινόντων στο αεροπλάνο αυτό βρίσκονται 17 παιδιά, είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας.

Στο αεροπλάνο αυτό επέβαιναν επίσης 200 ενήλικες επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, είχε διευκρινίσει η ίδια πηγή που επικαλέστηκε το RIA.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας Rosaviatia, Σεργκέι Ισβόλσκι, διευκρίνισε επίσης ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος και ότι χάθηκε η επαφή μαζί του περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας σημείωσαν παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.

avgi.gr