www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές της Greenpeace "επί το έργον" σε "φουγάρο" της ΔΕΗ - ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου! (ΒΙΝΤΕΟ) Εκτύπωση
Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2015 17:06
mikrovalto.gr

ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές της Greenpeace "επί το έργον" σε "φουγάρο" της ΔΕΗ - ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου!

Ολοκληρώνουν το γράφημα "GO SOLAR" σε "φουγάρο" της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης...

green15129 1green15129 2green15129 3

green15129 4green15129 5green15129 6

green15129 7green15129 8green15129 9

10.12.2015: Ελεύθεροι οι 13 ακτιβιστές της Greenpeace -Τι λέει η οργάνωση

Μετά το πέρας της αναγραφής του μηνύματος «GO SOLAR» το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2015, οι 13 ακτιβιστές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης. Την επομένη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ - ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου  και οι ακτιβιστές αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

Η σχετική ανακοίνωση  της Greenpeace έχει ως εξής:

Οι 13 ακτιβιστές της Greenpeace πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης και παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου και οι ακτιβιστές αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

gosolar15129

Έχοντας την υποστήριξη χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα,  εχθές οι ακτιβιστές ζωγράφισαν με μπογιά το μήνυμα: «GO SOLAR» στον πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου (ΑΗΣ) της ΔΕΗ, σε ύψος 130 μέτρων. Με αυτή τη μη βίαιη δράση, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση – λίγο πριν ολοκληρωθεί η ιστορική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι – για την ανάγκη να αφήσει η χώρα τα ορυκτά καύσιμα πίσω της και να στραφεί στον ήλιο! Συνελήφθησαν όλοι, ανάμεσά τους και ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης.

aktib15129 orph

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα τροφοδοτήσει την οικονομία μας με ανεξάντλητη καθαρή και δωρεάν ενέργεια. Επιπλέον, θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη μετάβαση της χώρας μας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών μέσα στις επόμενες δεκαετίες – σύμφωνα με τις επιταγές της κλιματικής επιστήμης – με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Η συντριπτική πλειονότητατων Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία. Η δράση αυτή, αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

Επιλέξαμε τον μεγαλύτερο και πιο ρυπογόνο λιγνιτικό σταθμό της χώρας, που ευθύνεται σχεδόν για το 15% των εθνικών εκπομπών CO2 για δύο λόγους: Αφενός, για να υπενθυμίσουμε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι τα περιθώρια στενεύουν προκειμένου να λάβει επιτέλους σοβαρές κλιματικές δεσμεύσεις, λίγο πριν εκπνεύσει η ιστορική Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace και μέλος της ακτιβιστικής ομάδας που ανέβηκε στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αφετέρου, για να δείξουμε ότι η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να γίνει με μπροστάρη την ίδια τη ΔΕΗ, όχι χωρίς αυτήν. Ζητάμε από τη ΔΕΗ να αλλάξει. Να αφήσει τον βρώμικο λιγνίτη πίσω στο χθες που ανήκει και να κοιτάξει μπροστά, στον ήλιο”.

Συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο με ουσιαστικές λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, η Greenpeace έχει ήδη υποβάλλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση 1εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά. Η έκθεση που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το Μνημόνιο και προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7-6 δις € από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30-35.000 θέσεις εργασίαςετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 της Ελλάδας έως και κατά 10%.

Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας – αντί για ορυκτά καύσιμα – δημιουργούν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο”, συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου. “Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: στροφή σε καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας με σαφείς και φιλόδοξους στόχους”.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 17.12.2015: Αθώοι οι ακτιβιστές - Ανακοίνωση της Greenpeace

Το δικαστήριο της Κοζάνης αθώωσε τους 13 εθελοντές της Greenpeace για την ακτιβιστική τους δράση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα για ειρηνική δράση σε θέματα ύψιστης σημασίας

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αθώωσε σήμερα τους 13 ακτιβιστές της Greenpeace που την προηγούμενη εβδομάδα εισήλθαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και έβαψαν με μπογιά το μήνυμα ’Go Solar’ στον Πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του σταθμού.[1] Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο αναγνώρισε στην ουσία το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών να προχωρεί σε ειρηνικές, δυναμικές δράσεις για ζωτικής σημασίας θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την κοινωνία.


Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η ακτιβιστική δράση της Greenpeace δεν παρεμπόδισε τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ότι η «φθορά που προκλήθηκε» ήταν ευτελέστατης αξίας.

«Την ώρα που οδηγούμασταν στην ελληνική δικαιοσύνη επειδή απαιτήσαμε ένα καθαρό και ανανεώσιμο μέλλον χωρίς την απειλή των κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα, στο Παρίσι η παγκόσμια κοινότητα αποφάσισε την αρχή του τέλους των ορυκτών καυσίμων[2]», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Από την Κοζάνη όπου σήμερα αθωωθήκαμε, καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τα νέα δεδομένα ανακοινώνοντας την οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050. Ήρθε καιρός να στραφούμε σε επενδύσεις που θέτουν εμάς τους πολίτες στο επίκεντρο, και όχι σε μία βρώμικη και ξεπερασμένη βιομηχανία με ημερομηνία λήξης».

Πλέον είναι αποδεκτό από όλους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να εκμεταλλευθεί τον μεγαλύτερο της πλούτο: τον ελληνικό ήλιο.
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι ήταν απογοητευτική και οπισθοδρομική. Με τη δράση μας θέλαμε να στείλουμε ένα ειρηνικό μήνυμα ότι οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες οικογένειες που υποφέρουν από την κρίση αλλά και τη χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της καθαρής ενέργειας»,  δήλωσε η Άννα Μαρία Renner, αναρριχήτρια.

Λάζαρος Τσικριτζής πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. «Το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει επιτέλους να κάνει  το άλμα «από το γκρίζο στο πράσινο». Η περιοχή μας δεν μπορεί να είναι συνώνυμη με τη ρύπανση, την καταστροφή των φυσικών πόρων και το αρνητικό ρεκόρ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μεταλιγνιτική περίοδος πρέπει να έχει πράσινο χρώμα. Ο τόπος μας μπορεί να πρωτοστατήσει στον τομέα ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, εξοπλισμού ΑΠΕ (ο οποίος είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα) και να δημιουργήσει 2000-2500 νέες θέσεις εργασίας. Μέρος της χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και το τέλος λιγνίτη που η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς θέλει να τα «χαρίσει» στη ΔΕΗ με τη συγχορδία – και πάλι δυστυχώς – των περισσότερων τοπικών αρχόντων».

H δράση της Greenpeace στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αποτέλεσε μέρος των κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές, ενόψει της ιστορικής Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες[3] σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις του κόσμου, θα βοηθήσει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα τροφοδοτήσει την οικονομία μας με ανεξάντλητη καθαρή και δωρεάν ενέργεια. Επιπλέον, θα συνεισφέρει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας μας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών μέσα στις επόμενες δεκαετίες – σύμφωνα με τις επιταγές της κλιματικής επιστήμης – με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

prlogos.gr

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack