Ο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου συνεχίζει 23-24 Οκτωβρίου

pr2aias1015Μετά την επιτυχία της προηγούμενης εβδομάδας, οι παραστάσεις του θεατρικού έργου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «ΑΙΑΣ» του Γιάννη Ρίτσου, συνεχίζονται την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης,  9.00μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € κανονικό & 7 € φοιτητές-άνεργοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 24610 24062

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αίαντας, ο ανίκητος ήρωας του Τρωικού πολέμου, ο δεύτερος σε ανδρεία πολεμιστής των Αχαιών μετά τον Αχιλλέα, δέχεται μια βαθύτατη προσβολή: τα ηρωικά όπλα του Αχιλλέα απονέμονται αντί σ' αυτόν, που αξιοκρατικά τα δικαιούται, στον Οδυσσέα. Η οργή τον συνεπαίρνει, αφού ο κόσμος στον οποίο είχε πιστέψει γίνεται χίλια κομμάτια. Η περιφρόνηση των Ατρειδών τον εξοντώνει. Και ενώ είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση, η θεά Αθηνά πλανεύει το νου του και τον οδηγεί σε εφιαλτικές πράξεις: σφάζει πρόβατα, ταύρους και ποιμενικά σκυλιά. Όταν συνέρχεται από την τρέλα είναι ήδη αργά. Ο ευαίσθητος και περήφανος Αίας συνειδητοποιεί τι έκανε, καταρρέει. Ο κόσμος πια δεν τον χωράει και επειδή ντροπιασμένος δε μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, αυτοκτονεί.

Ο αριστουργηματικός δραματικός μονόλογος του Ρίτσου ανιχνεύει την πορεία του Αίαντα από το σκοτάδι στο φως και τη δικαίωση. Ο ηρωικός, ο δυνατός, ο αδάμαστος Αίαντας δεν μπορεί να υπάρχει πια. Οι νίκες του αποδεικνύονται φανταστικές, οι χρυσές πολιτείες που κυρίευσε ανύπαρκτες. Αντιμέτωπος με το εσωτερικό του σκοτάδι, το βιώνει, το παλεύει, το κατανοεί, το αποδέχεται και ξεκινά έναν νέο δρόμο προς την αλήθεια. «Εμένα μου φτάνει αυτό που βρήκα, χάνοντας τα πάντα», λέει. Αναζητώντας το φως και την ελευθερία, ο τσακισμένος Αίαντας βρίσκει την πίστη να ξαναβλαστήσει, να ξαναγεννηθεί σε έναν κόσμο που δεν θα θυμίζει τον παλιό, τον γεμάτο ψέματα και «χωρίς καθόλου αγάπη». Η παράσταση ακολουθεί αυτή τη διαδρομή του Αίαντα, που υπερασπίζεται όλους εκείνους που διεκδικούν μια προσωπική αλήθεια και ταυτότητα. Όσους βρίσκουν το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι, να υψώσουν ανάστημα, με οποιοδήποτε κόστος. Σε μια παράλληλη διαδρομή, η ζωή του ποιητή φωτίζεται απροσδόκητα, καθοριστικά, αμετάκλητα από αυτόν τον συγκλονιστικό μονόλογο-μαχαίρι.

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, σκηνογραφική επιμέλεια:

Δήμητρα Λαρεντζάκη

Μουσική: Μάκης Σεβίλογλου

Βίντεο: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Κινηματογραφικός Αίαντας: Νίκος Τσολερίδης

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κοζικόπουλος