Κατανομή ποσών του Προγράμματος Επισιτιστικής Συνδρομής

teva1015Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Αρμόδια Αντιπεριφέρεια Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής ανακοινώνει ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2205/13-10-2015) για την κατανομή του προυπολογισμού...

...για την χρηματοδοτική περίοδο 2015-2016 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομή, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και για την Σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων για το παραπάνω πρόγραμμα.

Έτσι για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιστοιχεί το συνολικό ποσό των 2.638.756,52 Ευρώ και κατανέμεται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ως εξής :

Π.Ε ΓΡΕΒΕΝΩΝ 210.206,70

Π.Ε ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                 563.940,90

Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ               1.207.912,32

Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ  656.696,60

Με βάση το παραπάνω ΦΕΚ και για τις ανάγκες του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε Διευρυμένη Σύσκεψη από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρο Γιαννακίδη, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και την συμμετοχή των Εταίρων από τις Κοινωνικές Συμπράξεις κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Στην Σύσκεψη συμμετείχαν το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελείται από όλους τους Δήμους και τις Μητροπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι είναι και Κοινωνικοί Εταίροι στις Κοινωνικές Συμπράξεις και εκπροσωπήθηκαν με την παρουσία των εκάστοτε Αρμόδιων Αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής - Μέριμνας ή των υπηρεσιακών αντίστοιχων υπαλλήλων, τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και τους εκπροσώπους των Φορέων ως Εταίροι, καθώς και τους Υπεύθυνους εκπροσώπους των Επικεφαλής Εταίρων της Περιφέρειας για κάθε Περιφερειακής Ενότητα.

Έπειτα και από την πρόσφατη ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων από το παραπάνω Πρόγραμμα, την διαδικασία Ενστάσεων των απορριφθέντων και τον Οδηγό Εφαρμογής του ΤΕΒΑ (έχουν βγει σχετικές ανακοινώσεις και έχει γίνει η ενημέρωση τους από όλους τους Εταίρους για τις διαδικασίες και τα χρονικά όρια) συζητήθηκε ο τρόπος Διανομής των προιόντων και συγκεκριμένα :

- Η Προμήθεια Προιόντων που θα είναι επί το πλείστον από την Τοπική Αγορά - Κοινωνία

- Το Δίκτυο Διανομής που πρέπει να δημιουργηθεί, με τους Σταθμούς Διανομής - ψυγείων (καθορισμός τόπου συγκέντρωσης προιόντων - τρόποι μεταφοράς και αποστολής τους) με την χιλιομετρική κάλυψη για την διάθεση των προιόντων εγκαίρως προς όλους τους ωφελούμενους.

- Το Προσωπικό - Δομές που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του Προγράμματος.

 - Προτάσεις για τα παραπάνω.

Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα, οι αδικίες που δημιουργούνται από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και οι προτάσεις για την βελτίωση του όπως :

- Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων διότι ήταν πολύ χαμηλά (βάση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) και άφησαν εκτός Προγράμματος πολλούς πολίτες.

- Πολίτες που δεν πρόλαβαν ή δεν γνώριζαν για να κάνουν Αίτηση ενώ έχουν τα κριτήρια που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

- Να γίνει διαχωρισμός των Προνοιακών Επιδομάτων (ΑΜΕΑ κλπ) από τα Εισοδηματικά Κριτήρια του Προγράμματος (Αναπροσαρμογή).

- Να υπάρξει ανοιχτή καταγραφή Αιτήσεων στο Πρόγραμμα και να επικαιροποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να εντάσσονται νέοι ωφελούμενοι - δικαιούχοι.

- Να ενταχθεί στο Πρόγραμμα και η Παροχή Θέρμανσης.

- Να γίνει καταγραφή ωφελουμένων - δικαιούχων με Κριτήρια Αξιολόγησης και βάση των αναγκών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να υλοποιηθούν προγράμματα - Συσσίτια.

- Να βρεθούν και να αξιοποιηθούν και άλλα Προγράμματα (Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο) για να υλοποιηθούν και να βοηθήσουν του Πολιτές της Δυτικής Μακεδονίας.

- Να γίνει βελτίωση των Κοινωνικών Δομών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και αυξημένης φτώχειας, ανεργίας και υπογεννητικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 έχει οριστεί σύσκεψη στο Υπουργείου Εργασίας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με όλους τους Επικεφαλής Εταίρους για το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας θα βρεθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες για την εφαρμογή του, αλλά και για να καταθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις.