mikrovalto.gr

Καταγγελία του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Κεχαγιά για «παραθυράκι» ταφής αμιάντου και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων απ’ όλη την Ελλάδα στην περιοχή των ΜΑΒΕ

Τι θέση πήρε για τον περιφερειακό παραλίμνιο δρόμο Πολυφύτου

kex15103mave16.12 2_15103Να παραληφθεί η παράγραφος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, που αναφέρεται στο «να δοθεί η δυνατότητα ή μη αξιοποίησης του χώρου των ΜΑΒΕ, ως χώρου διάθεσης αμιάντου και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων», επεσήμανε με δραματικό τόνο ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Φώτης Κεχαγιάς,

...στη συζήτηση του θέματος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, περί “Γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Έργου ‘’Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Μακεδονίας’’,λέγοντας ότι πρόκειται για «παραθυράκι» για την ταφή αμιάντου (απ’ όλη την Ελλάδα;) και άλλων επικινδύνων αποβλήτων.  

Αναλυτικά στην τοποθέτηση του ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε:

"Η ΑΝ.ΚΟ. προτείνει εδώ, εκτός απ’ τον αμίαντο όλης της Ελλάδος, γιατί δεν μιλάει για αμίαντο της περιοχής, να έρθουν και απόβλητα από όλη την Ελλάδα. Από εδώ, απ’ αυτή τη λίμνη που βλέπετε των 45χλμ μήκος, υδροδοτείται όλη η Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για ένα χωροταξικό σχεδιασμό που η λίμνη είναι το μέλλον όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει να παραληφθεί η παράγραφος Β.12 που λέει «επίσης δε γίνεται αναφορά στο χώρο των ΜΑΒΕ και στην ανάγκη ολοκλήρωσης αποκατάστασης των αποθέσεων και μεταλλείου, και εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής να δώσετε τη δυνατότητα ή μη -ανοίγουμε το "παραθυράκι"- αξιοποίησης του χώρου ως χώρου διάθεσης αμιάντου (όλης της Ελλάδος του αμιάντου) και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων…

Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να μολυνθεί όλη η περιοχή, η παραλίμνια περιοχή…»

Στην απάντησή του ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης προσπάθησε να αντικρούσει την επισήμανση του κ. Κεχαγιά για «παραθυράκι», αλλά τελικά …το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι «εμείς λέμε ότι θα πρέπει να τεθεί ως ζήτημα και να αποκλειστεί η να μην αποκλειστεί. Δεν λέμε εμείς να πάνε εκεί τα επικίνδυνα απόβλητα. Όμως, δεν μπορεί παρά εδώ να δίνονται κατευθύνσεις».

Η πλήρης απάντηση του κ. Αμανατίδη έχει ως παρακάτω:

 "Για τα ΜΑΒΕ…, είναι σε φάση ολοκλήρωσης εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής και μένουν τα μεταλλεία να αποκατασταθούν, καθώς και στη δυνατότητα ή μη της αξιοποίησης του χώρου ως χώρου διάθεσης αμιάντου και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων. Εδώ λέμε εμείς να γίνει; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφού δεν αναφέρεται να γίνει ή να μην γίνει, σημαίνει να γίνει. Άρα εμείς τι λέμε; Το εξής πολύ απλό, που πρέπει ήρεμα να το αντιμετωπίσει κανείς. Λέμε, πολύ απλά, θα πρέπει να τεθεί ως ζήτημα και να αποκλειστεί ή να μην αποκλειστεί. Γιατί αν πάτε στη σελίδα 11 λέει πάλι το εξής πολύ απλό. «Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία πρέπει να αξιολογηθεί η εφαρμογή του ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) και να δοθούν κατευθύνσεις για τις περιοχές των ορυχείων, καθώς και άλλες π.χ. ΜΑΒΕ. Άρα να δοθούν κατευθύνσεις. Δεν λέμε εμείς να πάνε εκεί τα επικίνδυνα απόβλητα. Όμως δεν μπορεί παρά εδώ να δίνονται οι κατευθύνσεις. Δεν λέμε να πάνε. Δεν είπε ο κ. περιφερειάρχης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό των απορριμμάτων και των αποβλήτων; Αυτό το απλό πράγμα. Πρέπει να φαίνεται αυτό ως κατεύθυνση. Δεν λέμε πουθενά να πάνε…"

ΥΓ. Στη συζήτηση του ίδιου θέματος ο κ. Κεχαγιάς πήρε σαφή θέση υπέρ της κατασκευής νέου περιφερειακού παραλίμνιου δρόμου στη νότια πλευρά της λίμνης Πολυφύτου, «αδειάζοντας» στην ουσία την πρόταση της Π.Ε. Κοζάνης και τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού.

Δείτε τα στο συνημμένο ΒΙΝΤΕΟ (του kozan.gr)…

Γ.Μ./mikrovalto.gr
(Πηγή: σχετικό ΒΙΝΤΕΟ του kozan.gr)
 
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 4.10.2015/ΒΙΝΤΕΟ από την ίδια συνεδρίαση

 Γιώργος Δακής: Να αλλάξει ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιφέρειας, ώστε αυτή να μην είναι η χαβούζα της Ελλάδας... (ΒΙΝΤΕΟ του ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ)

  

Σχόλια   

anonimos
0 # anonimos 06-10-2015 00:42
Το παρόν σχόλιο δεν εγκρίθηκε από τον διαχειριστή.
Παράθεση