Θεμελίωση του Εξωκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πλατανορέματος

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

eg15101Με Αρχιερατικό Αγιασμό (επί θεμελιώσει Εκκλησίας) τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (1-10-2015) έγινε η θεμελίωση (σε ωραία ‘’ανοιχτωσιά’’ κατά την έκφραση του Σεβ.) του Εξωκλησίου των Αγίων θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πλατανορέματος.

 Η τοποθεσία ‘’Παλαιομονάστηρο’’ Πλατανορέματος, ο χώρος που πολύ ορθά επιλέχτηκε για την ανέγερση του εξωκλησιού, είναι μια από τις πιο όμορφες του χωριού και της περιοχής. Είναι πράγματι μια ‘’ανοιχτωσιά’’ προς όλες τις κατευθύνσεις. Και με πολλές (για πολλούς) αναγνώσεις.

Ανοιχτωσιά φυσικής ομορφιάς, μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά, με πλατάνια και άλλα δέντρα, από όπου, κάτω μακριά ατενίζεις, τη μεγάλη Γέφυρα των Σερβίων-Αλιάκμονα, τη Νεράιδα και ενδιάμεσα τη γαλάζια λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου, τον πράσινο κάμπο, το Πλατανόρεμα.

Πρόκειται για ανοιχτωσιά όχι μόνο φυσικής ομορφιάς, αλλά και για κείνη που απεικονίζει την εσωτερική ομορφιά, την ανοιχτωσιά των ανθρώπων του Πλατανορέματος, που ερμηνεύοντας την πνευματική καταγωγή τους επιμένουν σε καιρούς αδιαφορίας ή και λοιδορίας προς ό,τι εκκλησιαστικό να θεμελιώνουν και να χτίζουν εκκλησιές με χρήματα βγαλμένα από τον τίμιο ιδρώτα της εργασίας τους, από το υστέρημά τους, από την πενιχρή σύνταξη (σε δίσεχτα χρόνια) του παππού και της γιαγιάς.  

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Παύλος είπε ότι η Εκκλησία δεν είναι επιλήσμων προς όλους που κοπιάζουν και θυσιάζονται γι’ αυτήν. Εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στον Αγιασμό τόσου πολλού λαού, ερμήνευσε την (πολυσυζητούμενη)  κρίση, ως αποτέλεσμα της αποστασίας από αξίες και ιδανικά, ως αποτέλεσμα της αποστασίας από το Θεό. Είπε ότι οι άγιοι και η Εκκλησία δεν διδάσκουν να είναι οι άνθρωποι αφιλάδελφοι. Τουναντίον. Πρέπει, είπε, να συντρέχουμε ο ένας στον πόνο του άλλου, να στεκόμαστε δίπλα του. Θεμελιώνουμε, είπε ο Σεβασμιώτατος, ένα ναό για μια μάνα και για το παιδί της. Για μια μάνα, την Αγία Ελένη, που το παιδί της μεγαλούργησε ως αυτοκράτορας, που με διάταγμα το 313 μ.Χ. έβγαλε τους χριστιανούς από τα λαγούμια. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, είπε, ακόμα και σήμερα πολεμείται. Απηύθυνε παρηγορητικό και ενισχυτικό λόγο στο λαό λέγοντάς του με τόνο: ‘’Σταθείτε κοντά στο Θεό με ελπίδα και μη φοβάστε’’. Και τελείωσε το λόγο του με αναφορά στο μεγάλο Στρατηγό Μακρυγιάννη της Επανάστασης του 1821. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος συνεχάρητο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού, την τοπική κοινωνία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον οικείο Εφημέριο Οικονόμο π. Λουκά Κουρκούτα.   

Στον Αγιασμό θεμελίωσης περιέβαλαν τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο οι πατέρες: Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Θεοχάρης (Αγίας Κυριακής Σερβίων), Πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερας και Αύρας), Πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιάς), Πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λευκάρων), Πρεσβ. Νικόλαος Τζιαμπάσης (Άνω Κώμης), ο οικείος Εφημέριος Οικον. Λουκάς Κουρκούτας ο Πρωτοδ. Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο υποφαινόμενος. 

Από την Αυτοδιοίκηση παρέστησαν οι θεσμικοί: ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Φώτιος Κεχαγιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Τέτος, Παύλος Γεμενετζίδης και Δημήτριος Κουκάλης, ο δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της τ. Κοινότητας Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης και οι τοπικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Τζιφόπουλος και Στάθης Τζικανούλας. Ο πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού Μενέλαος Μακρυγιάννης.

Ακόμα: ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Κωνσταντίνος Παπαστέργιος, ο Πρόεδρος του ΜΟΠ Αθανάσιος Αντάρας και ο πρώην διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πλατανορέματος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.   

Στον φροντισμένο και όμορφο χώρο του ΜΟΠ χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά του 2ου παιδικού τμήματος του Ομίλου, ντυμένα όλα με τις παραδοσιακές τους στολές. Εύγε παιδιά.

Ο σύλλογος γυναικών Πλατανορέματος πρόσφερε σε όλους εορταστικό κέρασμα.

Στον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος είπε: ‘’Στερέωσον, Κύριε, τον οίκον τούτον εις αιώνα αιώνος, τους θεμελίους αυτού αρραγείς και ασαλεύτους διατήρησον και τέλειον τούτον ανάδειξον…’’ και ευχήθηκε (υψώνοντας τα χέρια του και ευλογώντας το λαό) λέγοντας: ‘’σύντομα, πολύ σύντομα να τελέσουμε και τα θυρανοίξιά του!’’.   

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

1-10-2015