Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Οι καθυστερήσεις των μετεγκαταστάσεων και η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής

Συζητήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το θέμα των μετεγκαταστάσεων της Μαυροπηγής και των Αναργύρων.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι, ένα χρόνο μετά από την ημέρα που  ανέλαβε ο κος Καρυπίδης τη Διοίκηση της Περιφέρειας:

1ο η διαδικασία για τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που είναι απαραίτητες για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, στο νέο χώρο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Από τον Οκτώβριο του 2013, οι κάτοικοι της Μαυροπηγής αποφάσισαν σε Λαϊκή Συνέλευση, την μετεγκατάστασή τους στο αγρόκτημα της Μαυροπηγής , αντί του χώρου μετεγκατάστασης στο «Κουρί του Δήμου Εορδαίας  και η απόφασή τους εγκρίθηκε άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας. Η αλλαγή του χώρου  κρίθηκε απαραίτητη από τους κατοίκους, καθώς, με πολύ καθυστέρηση δυστυχώς και πάλι, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που είχε επιλεγεί αρχικά, δεν ήταν επαρκής για τους συνολικά 350 δικαιούχους της Μαυροπηγής.

2ο Και στην περίπτωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων υπάρχει μια ακατανόητη καθυστέρηση. Οι κάτοικοι του οικισμού από τον Απρίλιο ήδη, σε Λαική Συνέλευση αποφάσισαν να μετεγκατασταθούν στη θέση «Κουρί», που προβλεπόταν για την Μαυροπηγή, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις έτοιμες μελέτες  που κόστισαν σχεδόν μισό εκ€, με την προεκτίμηση (….εικασία και πάλι!!!)  ότι ο χώρος θα επαρκεί για την μετεγκατάσταση όλων των δικαιούχων του οικισμού.

Από την πλευρά μας επισημάναμε τα παρακάτω:

Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής  ζουν καθημερινά με τον  κίνδυνο των κατολισθήσεων  και με το ορυχείο να έχει φθάσει στις αυλές τους.  Με τους ρυθμούς εργασίας που εφαρμόζει η Περιφερειακή Αρχή, έχασαν πολύτιμο για την υγεία τους, χρόνο και δυστυχώς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν, τουλάχιστον  άλλα πέντε χρόνια, για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις στη νέα θέση και φυσικά άλλα τόσα χρόνια για να γίνουν τα βασικά έργα υποδομής στο νέο οικισμό.

Οι κάτοικοι των Αναργύρων με το ρήγμα να επεκτείνεται και το χωριό τους να βουλιάζει, βλέπουν τους μήνες να περνούν χωρίς τίποτε να προχωρά.

Η καθυστέρηση και η απραξία, στην περίπτωση των μετεγκαταστάσεων είναι αδικαιολόγητες και η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής είναι βαριά, γιατί αυτή η ολιγωρία ξεφεύγει πλέον από την απλή καθυστέρηση ενός έργου, καθώς αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο συνδυασμός μας προτείνει στην Περιφερειακή Αρχή τα εξής:

Για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής

1ο την άμεση έναρξη της εκπόνησης των μελετών και της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων, για τη νέα θέση

2ο τη διασφάλιση κατά προτεραιότητα της χρηματοδότησης των έργων υποδομής και ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το χρηματοδοτικό πλάνο και τις πηγές χρηματοδότησης των μελετών και των έργων

3ο τη παρουσίαση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος από τη Περιφερειακή Αρχή για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αναφορικά με τις μελέτες και τα έργα υποδομής

Για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων

1ο την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά  με την έγκριση της ΚΥΑ για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων και Ακρινής, η οποία έχει  καθυστερήσει υπερβολικά (πάνω από ένα ενάμιση χρόνο) και τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση αυτή

2ο με δεδομένη την ωριμότητα των μελετών παρουσίαση από την Περιφερειακή Αρχή του χρηματοδοτικού πλάνου των έργων υποδομής του οικισμού. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη μετεγκατάσταση προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο, η χρηματοδότηση των έργων υποδομής, κατά το ήμισυ από τη ΔΕΗ και το Κράτος

3ο την άμεση έναρξη των έργων υποδομής στη θέση «Κουρί» προκειμένου να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού

4ο τη διασφάλιση με κάθε τρόπο της επάρκειας των οικοπέδων για το σύνολο των δικαιούχων, καθώς η προηγούμενη αστοχία στη περίπτωση της Μαυροπηγής, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

5ο την παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος από τη Περιφερειακή Αρχή για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων αναφορικά με τις τυχόν συμπληρωματικές μελέτες/ αδειοδοτήσεις και την ολοκλήρωση των έργων υποδομής

Τέλος με αυξημένη την ανησυχία μας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των μετεγκαταστάσεων ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή την παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των χρονοδιαγραμμάτων της και των ενεργειών της, για το σύνολο των μετεγκαταστάσεων.

Ο συνδυασμός μας είχε επισημάνει πριν από μήνες, κατά τη συζήτηση του Ενεργειακού Σχεδιασμού που παρουσίασε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ άλλων και την έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και αναλυτικών ενεργειών σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις που εκκρεμούν στη Περιφέρεια.

Ακόμη περισσότερο ανησυχήσαμε και το θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την έλλειψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης αναφοράς και δέσμευσης του μέχρι πρόσφατα αρμόδιου υπουργού κου Λαφαζάνη κατά την  επίσκεψή του στη Περιφέρεια.

Σήμερα δυστυχώς αποδεικνύεται ότι το θέμα των μετεγκαταστάσεων, μπήκε από τον Περιφερειάρχη στο ίδιο «σκονισμένο ράφι», μαζί με το φθηνό ρεύμα, το παγωμένο ΕΣΠΑ, τα σταματημένα έργα,  τις επιχειρήσεις που κλείνουν.

Το μόνο που καλπάζει στη Περιφέρεια δυστυχώς είναι η ανεργία.