Δημοψήφισμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των θεσμών, την Κυριακή 5 Ιουλίου

tsipr15627 2Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, ο οποίος προχώρησε σε διάγγελμα, μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα, προς τους πολίτες και εξήγγειλε δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Λίγους μόλις μήνες, με τη λαϊκή εντολή να είναι ακόμη νωπή, το «μπαλάκι» επιστρέφει στους πολίτες για να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν την επώδυνη και σκληρή συμφωνία.

Το ερώτημα θα είναι «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην πρόταση των Θεσμών.

Με το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε ολιγοήμερη παράταση του πρόγραμματος. Περιέγραψε το κλίμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό, να απαντήσει στο εκβιαστικό τελεσίγραφο κυρίαρχα και υπερήφανα.

Αναλυτικά το διάγγελμα του Τσίπρα:

«Η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη. Μας ζήτησαν κατ' επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές,

Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των Θεσμών.

Ενημέρωσα τους ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα.

Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα. Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα.Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

zougla.gr