www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή στο News4all Εκτύπωση
Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2015 13:47

Συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή στο News4all

mak15610  Φωτιές ανάβει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προειδοποιώντας μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο News4all ότι η ίδια θα αντιδράσει αμετακίνητα σε κάθε τι που αντιστρατεύεται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Διευκρινίζει ότι δεν είναι κομματικό στέλεχος αλλά συνεργαζόμενη. Εκφράζει την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό αλλά αφήνει σοβαρές αιχμές κατά των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ.

Κυρία Μακρή ενταχθήκατε στο ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγητε Βουλευτής Κοζάνης με το όραμα της ανατροπής των μνημονιακών δεδομένων. Αν η επικείμενη συμφωνία απέχει από τις εξαγγελίες, εγώ λέω και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αντιδράσετε;

Στις εκλογές του Ιανουαρίου ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα διεύρυνσης του Πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων και οι πολίτες του νομού Κοζάνης με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Για να είμαστε ακριβείς δεν έχω ενταχθεί σε κανένα κόμμα, συνεργάζομαι όμως με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι αξίες, τα πιστεύω και το όραμα για την αποτελμάτωση της Χώρας είναι κοινά.

Αυτή τη στιγμή ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η μόνη πολιτική δύναμη που με ειλικρίνεια έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό το πρόγραμμα παρουσίασα στους πολίτες του νομού μου και δυνάμει αυτού του προγράμματος το κόμμα έλαβε την εμπιστοσύνη του 36% του εκλογικού σώματος.

Σε αυτό το πρόγραμμα δεν υπήρχε ρήτρα απόκλισης. Αντίθετα ο πρωθυπουργός από την πρώτη κιόλας ομιλία του στη Βουλή είχε υπογραμμίσει ότι: «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» καθώς και ότι: «Η δέσμευση αυτή, είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας»

Σεβόμενη τον Ελληνικό Λαό και τη βούληση του οι πράξεις και η ψήφος μου δεν μπορεί παρά να υλοποιεί μόνο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Για να είμαστε ξεκάθαροι δεν θα στηρίξω κανένα μέτρο νεοφιλελεύθερης εμμονής που αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας, το δημόσιο συμφέρον και την ελπίδα αποτελμάτωσης από την ανθρωπιστική κρίση.

Είπατε ότι δεν έχετε ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην περίπτωση της πρότασης διορισμού του Λάμπη Ταγματάρχη στην νέα ΕΡΤ ήσασταν η μόνη κυβερνητική βουλευτής που συντάχθηκε με την πολιτική γραμματεία του κόμματος, η οποία τον είχε απορρίψει ομόφωνα. Πως σχολιάζετε το γεγονός αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ψηφίσει παρών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπρόσθετα οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεση τους, ενώ άλλοι επέλεξαν να αντικατασταθούν στην συγκεκριμένη επιτροπή για να μην πάρουν θέση.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ποτέ δεν υποχωρώ στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Φυσικά, το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι που με υγιή σκέψη και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια με ενδυναμώνει και με χαροποιεί.

Όμως η ψήφος μου στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν επηρεάστηκε από κομματικά κριτήρια αλλά από την πεποίθηση μου ότι η αδιαφάνεια και η διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης οφείλει να παταχθεί με ανθρώπους με ένα άλλο σύνολο χαρακτηριστικών από την εν λόγω πρόταση και φυσικά με αιχμή του δόρατος τους εργαζόμενους που κράτησαν ανοιχτή την ελεύθερη ενημέρωση με αίμα και προσωπικές θυσίες όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επέβαλε τον σκοταδισμό για να γεμίσουν οι τσέπες των καναλαρχών.

Εκτός από την ΕΡΤ ψηφίσατε αρνητικά και για τους υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και α’ αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Κάποιοι μιλούν για προσωπική στρατηγική. Άλλοι για πλούτο απόψεων και ελευθερία έκφρασης τους, εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της Χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Η αλήθεια είναι ότι για να παραχθεί ενέργεια κάποιοι δίνουν τη ζωή τους στα ορυχεία και στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι συμπολίτες μας στην Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία πληρώνουν με την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκάλεσε η αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εφαρμογή περιβαλλοντολογικά ορθών όρων ηλεκτροπαραγωγής.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η ΡΑΕ δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους καταναλωτές από απατεώνες.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις που έλαβα στις ερωτήσεις που έθεσα δεν μπόρεσαν να με πείσουν για την επάρκεια των συγκεκριμένων προτάσεων για την διοίκηση της ανεξάρτητης αρχής.

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε τους βουλευτές μέλη της επιτροπής να κρίνουμε όχι με βάση τα βιογραφικά αλλά δυνάμει των απαντήσεων των υποψηφίων.

Εσείς και όλοι οι Έλληνες εάν θέλατε να υπηρετήσετε την αλήθεια και σας ζητούσαν να βάλετε ταμπέλα στην πράξη σας αυτή ποια θα διαλέγατε;

Την προσωπική στρατηγική;

Τον πλούτο των απόψεων;

Ή την ελευθερία έκφρασης;

Προσωπικά πιστεύω ότι η αλήθεια πάντα αποκαλύπτει τον εαυτό της και δεν χρειάζεται ταμπέλες

Κυρία Μακρή, υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση ναυαγίου και ρήξης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές; Σας ρωτώ γιατί μαζί με άλλους βουλευτές, όπως π. χ. τον κ. Λαπαβίτσα φαίνεστε θιασώτες της ανυποχώρητης στάσης της Ελλάδας, ότι κι αν γίνει…

Κάθε Κυβέρνηση σε κάθε διαπραγμάτευση οφείλει να έχει εξετάσει το σύνολο των δεδομένων και να έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τις υποδομές εναλλακτικών λύσεων.

Το επόμενο βήμα, πάντα, είναι η αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους σε κάθε εναλλακτική με δεδομένες τις υφιστάμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Η νεοφιλελεύθερη ουτοπία της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της τότε ΔΗΜΑΡ οδήγησαν σε ένα βλακώδες πρόγραμμα λιτότητας που κατέστρεφε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Χώρας. Προτεραιότητά τους ήταν τα νούμερα και όχι οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου η αποτυχία τους ήταν δεδομένη και αναμενόμενη.

Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ότι θα πράξει το ό,τι καλύτερο για το συμφέρον της Χώρας δυνάμει της λαϊκής εντολής και στους συναδέλφους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι πέρα και πάνω από κομματικές, ιδεολογικές ή όποιες άλλες παρωπίδες ότι θα ασκήσουν εποικοδομητικό έλεγχο και θα στηρίξουν μόνο ότι η λαϊκή αυτή εντολή επιβάλλει.

Πως αισθάνεστε στο νέο πολιτικό σας σπίτι, το ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, τους ΑΝ. ΕΛ. Και κυρίως πως αισθάνεστε που η συγκυρία σας έφερε πάλι συνοδοιπόρους με το κόμμα με το οποίο πρωτοεκλεγήκατε;

Όταν εκλέχθηκα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες πίστευα ότι πρόκειται για ένα κίνημα, που υλοποιούσε την επιταγή του ονόματος του.

Από το κόμμα αυτό με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους, που μόνο οι ίδιοι κατανοούν.

Όσο διαχειρίζονται τις υπουργικές θέσεις που τους έχουν παραχωρηθεί και δεν απαιτούν την είσοδο στο κρατικό μηχανισμό ατόμων με απόψεις όπως: «Μας δολοφονούν από τον ουρανό..», «θα εκτελούνται οι δημοσιογράφοι…» και «Αν τα ζώα πίστευαν στο Θεό, ο διάβολος θα έμοιαζε με τον άνθρωπο», πιστεύω ότι δύνανται να συνεχίσουν να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε όλοι κρινόμαστε για το έργο μας ή την απουσία του.

Αυτό που αισθάνομαι και αποτελεί κοινό τόπο με πολλούς συμπολίτες μας είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει υλοποιήσει πολλά θετικά βήματα εξόδου της Χώρας από τον ιδεολογική και πολιτική οπισθοδρόμηση που οι φορείς του παλαιοκομματισμού είχαν επιβάλλει στη Χώρα. Αποτελεί χρέος των εκλεγμένων εκπροσώπων των πολιτών αλλά και όσων διορίστηκαν σε κυβερνητικές θέσεις παρά την καταδίκη των πολιτικών που είχαν υπηρετήσει σε προγενέστερα πολιτικά μορφώματα να συνταχθούν στην μάχη ενάντια στον ρατσισμό, την κοινωνική διαίρεση, την πατριδοκαπηλία για προσωπική προβολή και την εξυπηρέτηση συμφερόντων που θέτουν το κέρδος των λίγων πάνω από την ευημερία των πολλών.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack