Τρίτη 3 Μαϊου 2011

Imagine Cup: Βράβευση φοιτητών με καινοτόμες ιδέες

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού στην ομάδα Epione

...όπου συμμετέχει και ο Μικροβαλτινός Δημήτρης Τζιώνας!

Με τη βράβευση νέων που ξεχώρισαν με τις καινοτόμες ιδέες τους ολοκληρώθηκε την Τρίτη 3/5/2011 ο ελληνικός τελικός του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στην ομάδα Epione (Ηπιόνη) για την ομώνυμη καινοτόμο λύση, βράβευση η οποία εξασφάλισε στους νικητές τη συμμετοχή τους στους παγκόσμιους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, από τις 8 έως και τις 13 Ιουλίου, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας.

Η εφαρμογή που παρουσίασαν οι φοιτητές της ομάδας με μέντορα τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου (σωματικού και ψυχολογικού), ανεπτυγμένου σε περιβάλλον .NET, που στηρίζεται στην πλατφόρμα Azure (cloud) και εισάγει μια νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος, όπως είναι ο πόνος. Η ομάδα των φοιτητών απαρτίζεται από τους: Δημήτρη Κ. Τζιώνα*, Σταμάτη Γεωργούλη, Στέφανο Ελευθεριάδη και Κώστα Βρένα.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα NSF με το project Eclipsis και στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η ομάδα PEARS με το project Multimedu και η ομάδα Optimus 4 με το project Life Avatar.

Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν από τους φοιτητές για τη συμμετοχή τους στο Imagine Cup, αξιολογήθηκαν από ειδική κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους κ.κ. Δημήτρη Πεφάνη, δημοσιογράφο, Χαράλαμπο Πατρικάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, Νίκο Καραμολέγκο, Σύμβουλο Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα, Patrick Malone, Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft και Διευθυντή Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς και Φώτη Δραγανίδη, Διευθυντή Τομέα Εκπαίδευσης της Microsoft Ελλάς.

Σημειώνεται ότι ο φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup πραγματοποιείται από το 2003 και συνιστά σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και προβολής πρωτοπόρων ιδεών, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 3.5.2011

* Ο Δημήτρης Τζιώνας του Κων/νου από το Μικρόβαλτο -η μητέρα του από Λαζαράδες- είναι ήδη πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Συγχαρητήρια Δημήτρη!

Καλή επιτυχία και στον τελικό της Νέας Υόρκης...

κλικ εδώ να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος EPIONE σε ΒΙΝΤΕΟ


...το σχετικό απόκομμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (4/5/2011)

κλικ για μεγέθυνση

epionea4.5.11


...& από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου το βραβείο του Διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα ο ελληνικός τελικός του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού στην ομάδα Epione για την ομώνυμη καινοτόμο λύση, βράβευση η οποία εξασφάλισε στους νικητές τη συμμετοχή τους στους παγκόσμιους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη από τις 8 έως και τις 13 Ιουλίου, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς ανέφερε: «Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Microsoftβρίσκεται η αντίληψη ότι η προώθηση της καινοτομίας σε καίριους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας συνιστά καταλύτη προόδου και ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που διανύει σήμερα η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι η καινοτομία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ωστόσο, η καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους νέους ανθρώπους, η δημιουργική εμπλοκή των οποίων καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή πρωτοπόρου έργου. Για το λόγο αυτό στη Microsoft θεωρούμε καθήκον μας να τους ενθαρρύνουμε προκειμένου να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά και αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας το ταλέντο τους και τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε κάθε χρόνο το διαγωνισμό Imagine Cup, προσφέροντας στους νέους έμπνευση για καινοτομία και κίνητρα για να συνδυάσουν τις γνώσεις τους με τη δύναμη της τεχνολογίας. Έχοντας διαπιστώσει, μέσα από το ImagineCup, την ύπαρξη νέων ανθρώπων με εξαιρετικές δυνατότητες, οι οποίοι επιδεικνύουν ζήλο και διάθεση για πρωτοπορία, αισθανόμαστε ως υποχρέωσή μας όχι μόνο την επιβράβευσή τους, αλλά και τη στήριξή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ταλέντου τους».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις των έξι ομάδων, των οποίων οι καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις, στην κατηγορία “Software Design” ξεχώρισαν για την επάρκεια και την πρωτοτυπία τους, επιτυγχάνοντας την πρόκρισή τους στον ελληνικό τελικό. Κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να αναδείξει τη λύση λογισμικού που ανέπτυξε, περιγράφοντας τη λειτουργία της και τονίζοντας την πρακτική της χρησιμότητα, καθώς και να προβάλει τον τρόπο με τον οποίο αυτή απαντά στο βασικό ζητούμενο του διαγωνισμού, δηλαδή στο σχεδιασμό εφαρμογών για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων του πλανήτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητριών ομάδων από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα Epione, την οποία απαρτίζουν οι φοιτητές Κώστας Βρένας, Σταμάτης Γεωργούλης, Στέφανος Eλευθεριάδης και Δημήτρης Τζιώνας, με μέντορα τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή που παρουσίασαν, με την ονομασία «Epione» (Ηπιόνη), αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου (σωματικού και ψυχολογικού), ανεπτυγμένου σε περιβάλλον .NET, που στηρίζεται στην πλατφόρμα Azure (cloud) και εισάγει μια νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος, όπως είναι ο πόνος.

Η Epione υπάρχει στο περιβάλλον εργασίας του χρήστη ως ένα διακριτικό gadget που: α) «νιώθει» τον πόνο του, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας (από webcam) και βιοσημάτων (EEG μέσω Emotiv), για την ανίχνευση εκφράσεων πόνου και της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη (ανέκφραστος πόνος), αντίστοιχα, β) αλληλεπιδρά μαζί του, ενεργοποιώντας συστήματα ανάδρασης (διεγέρτες-T.E.N.S.), ένα 3D περιβάλλον (θόλος Ηπιόνης) διάσπασης προσοχής από το αίσθημα του πόνου μέσω εικονικής πραγματικότητας, βιωματικής αλληλεπίδρασης (μέσω kinect) και κατάλληλη μουσική, που, μέσω του binaural effect, επάγει χαμηλές συχνότητες (1-8 Hz) χαλάρωσης στον εγκέφαλο του χρήστη, γ) υποστηρίζει τον ειδικό γιατρό προκειμένου να παρακολουθεί και να συμβουλεύει το χρήστη σε θεραπευτικά σενάρια μέσω windows phone, δ) βοηθά το χρήστη να μοιράζεται τον πόνο του μέσω δομικών πληροφοριών κοινωνικής συμπεριφοράς και ε) ανακουφίζει χρήστες που υποφέρουν από τον πόνο φανταστικού μέλους (phantom limb pain) προσομοιώνοντας, μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, τα σωματικά μέλη που λείπουν, δημιουργώντας σενάρια κίνησης με τη σκέψη των εικονικών μελών.

Με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ο μέντορας της ομάδας Epione, κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Ο πόνος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η «Epione» (Ηπιόνη) φτιάχτηκε προς μία κατεύθυνση για να βοηθάει τους ανθρώπους ώστε να τον αντιμετωπίσουν. Ο διαγωνισμός της Microsoft, ImagineCup, δίνει μια ευκαιρία να αναδειχθεί η προσπάθεια των παιδιών σε ελληνικό επίπεδο, καθώς και σε διεθνές, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ελλάδα. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αλλά αυξάνει και τις υποχρεώσεις μας για μια αξιοπρεπή και επιτυχή παρουσία στους τελικούς της Νέας Υόρκης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!».

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα NSF με το project Eclipsis και στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η ομάδα PEARS με το project Multimedu και η ομάδα Optimus 4 με το project Life Avatar.

Ο φοιτητικός διαγωνισμός ImagineCup της Microsoft, ο οποίος πραγματοποιείται από το 2003, έχει αναδειχτεί σε κορυφαίο διεθνή θεσμό και συνιστά πλέον σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και προβολής πρωτοπόρων ιδεών, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Προσβλέποντας στην αφύπνιση της δημιουργικότητας των νέων, το ImagineCupτους παροτρύνει να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις λογισμικού που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων παγκοσμίως. Με κεντρικό θέμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», οι νέοι επιστήμονες κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. Οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν για το έτος 2011 στην πρόσκληση συμμετοχής στο Imagine Cupξεπέρασαν τους 1.000 στην Ελλάδα και 300.000 παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν videos με τις εφαρμογές που ξεχώρισαν στον ελληνικό τελικό του Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/icgr2011.