Καλλιέργεια είδους μελισσόχορτου (φακελωτής) στο Μικρόβαλτο

vs15530 1vs15530 2vs15530 3

Δεν γνώριζα καν ότι υπάρχουν καλλιεργήσιμα φυτά -δεν έχω βέβαια και καμιά σχέση με μελίσσια- για την ενίσχυση της νεκταροπαραγωγής των μελισσών. Έτσι παραξενεύτηκα όταν πληροφορήθηκα ότι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος έχει τέτοια καλλιέργεια δίπλα στις κυψέλες του,

...κάπου κοντά στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Πήγα, το είδα και εντυπωσιάστηκα από την εικόνα του απέραντου μπλε-μωβ.

Το έψαξα λιγάκι και διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα είδος μελισσόχορτου, που λέγεται φακελωτή (Phacelia Tanacetifolia). Φυσικά είναι αρκετά διαδεδομένη η καλλιέργεια της και σίγουρα γνωστή στους επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Αντίστοιχα φυτά είναι η λεβάντα, το δενδρολίβανο, ο ευκάλυπτος, το γαϊδουράγκαθο κ.α.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι αρκετά άτομα στο Μικροβάλτο εκτρέφουν από λίγες κυψέλες μελισσών για οικογενειακή κυρίως κατανάλωση, ενώ τα αδέλφια Κώστας και Γιάννης Σταθόπουλος ασχολούνται (ημι) επαγγελματικά. Επαγγελματικά ακόμη ασχολείται και ο Σωτήρης Ντάλας του Αντ. ο οποίος δραστηριοποιείται εκτός περιοχής Μικροβάλτου.  

Λίγες πληροφορίες για τη φακελωτή (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Είναι φυτό μελιτογόνο, γυρεοφόρο και κτηνοτροφικό.
Ο σπόρος της ωριμάζει σε 60 ημέρες περίπου και πρέπει να αρδευτεί δύο τουλάχιστον φορές. Το ύψος του φυτού είναι 70 - 90 πόντους και η διάρκεια της ανθοφορίας 50 ημέρες.
 
Αποδίδει περίπου 40 κιλά μέλι το στρέμμα όταν χρησιμοποιείται ως μελιτογόνο φυτό.

H φακελωτή, Facelia tanacetifolia, είναι ένα από τα κυριότερα μελισσοτροφικά φυτά και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθόσον μπορεί να δίδει παρατεταμένες ανθισμένες φυτείες και τότε που η έλλειψη λουλουδιών στη φύση δημιουργεί συνθήκες πείνας στην κυψέλη.

Έχει φύλλα φτεροειδή, εναλλασσόμενα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη έχουν μακριούς στήμονες, είναι χρώματος μωβ και βρίσκονται σε ταξιανθίες στάχυ.

Η σπορά γίνεται ανάλογα με το πότε επιθυμούμε να υπάρχει ανθισμένη φυτεία φακελωτής για τις ανάγκες βοσκής των μελισσών μας. Η φυτεία αρχίζει να ανθίζει περίπου δύο μήνες από τη σπορά και η άνθιση διαρκεί επίσης δύο μήνες. Έτσι για να έχουμε ανθισμένη φακελωτή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οπότε είναι η καλύτερη εποχή αξιοποίησής της από τα μελίσσια, η σπορά πρέπει να γίνει Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Για ανθισμένη φακελωτή μπορούν να γίνουν διαδοχικές σπορές από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο. Οι παραπάνω φυτείες φακελωτής, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μπορούν να μείνουν ξηρικές. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν ένα με δύο ποτίσματα. Στην περίπτωση όμως που χρειαζόμαστε ανθισμένες φυτείες το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε η σπορά πρέπει να γίνει τον Ιούλιο...

vs15530 4vs15530 5vs15530 6

vs15530 1_2

ΓΜ/mikrovalto.gr