www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


WWF Ελλάς: Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 είναι ασύμφορη Εκτύπωση
Σάββατο, 14 Μάρτιος 2015 22:30

WWF Ελλάς: Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 είναι ασύμφορη

wwf625215 300H νέα Τεχνική Έκθεση του WWF Ελλάς για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα-5 της ΔΕΗ τεκμηριώνει πως η σχεδιαζόμενη μονάδα δεν συμφέρει οικονομικά ούτε τη ΔΕΗ ούτε τον ελληνικό λαό ούτε την τοπική οικονομία.

Δεν είναι μόνο ρυπογόνα σύμφωνα με τα νέαstandards, αλλά και ακριβότερη σε σχέση με καθαρέςεναλλακτικές λύσεις.

Η Έκθεση τουWWFχρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος καθώς και από μία μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Στεφανάκος 2013) για τις δυνατότητες αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας. Στη μελέτη αποδεικνύεται η δυνατότηταμετατροπής υφιστάμενωνζευγώνυδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ(μεταξύ των οποίων και της Σφηκιάς – Ασωμάτων)σε αντλησιοταμιευτικά συστήματα που μπορούν να αποθηκεύουν  με χαμηλό κόστος  την περίσσεια της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να την αποδίδουν όταν τη χρειάζεται το σύστημα.

Η προτεινόμενη λύση τουWWFοδηγεί σε τιμές σταθμισμένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της νέας λιγνιτικής μονάδας, διότι δεν χρειάζονται να κατασκευαστούν νέοι ταμιευτήρες για την αντλησιοταμίευση. Εν ολίγοις η πρόταση τουWWF  εξασφαλίζειφτηνότερο ρεύμαστον καταναλωτή με παράλληλη διατήρηση των ζωτικών μας φυσικών πόρων (νερά, εδάφη) που καταστρέφονται από τις λιγνιτικές μονάδες

Λαζ. Τσικρ.

Διαβάστε την Έκθεση "Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V"

και περισσότερα από το θεματικό αφιέρωμα του WWF:

-    Απεξάρτηση από τον λιγνίτη

-   O λιγνίτης σήμερα

-   Όχι στην Πτολεμαΐδα V

-   Καθαρές εναλλακτικές

Επίσης, ενδιαφέρον και κατατοπιστικόείναι τοάρθρο του Νίκου Μάντζαρη,Υπεύθυνου ενέργειας και κλιματικής πολιτικής του WWF,οοποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό της Έκθεσης. Αποσπάσματα  του εν λόγω άρθρου παρακάτω

«..  Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σταματήσει να λειτουργούν 8 λιγνιτικές μονάδες, ενώ κάτω από την πίεση της συμμόρφωσης με τη νέα, αυστηρότερη Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές η ΔΕΗ αναγκάστηκε να θέσει 6 λιγνιτικές μονάδες της σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Ετσι, από 1/1/2016 θα λειτουργούν περίπου το 1/3 του χρόνου που λειτουργούσαν ώς σήμερα, προτού αποσυρθούν κάποια στιγμή ως το 2023.

Η ΔΕΗ έχει επίσης δεσμευτεί ότι οι υπόλοιπες 8 λιγνιτικές μονάδες της θα υποστούν εκτεταμένα και ακριβά έργα αναβαθμίσεων, για να συμμορφωθούν με την ίδια Οδηγία έως το 2020. Αν επιπλέον λάβει κανείς υπόψη τα εξαντλούμενα κοιτάσματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και την ηλικία των 8 λιγνιτικών μονάδων, διαπιστώνει ότι ενδέχεται κάπου μεταξύ 2025 και 2030 να βρίσκονται σε λειτουργία μόλις 2 από τις 22 λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούσαν μέχρι το 2010.

Σε αυτό το τοπίο η νέα λιγνιτική μονάδαΠτολεμαΐδα V βρίσκεται και πάλι μετέωρη. Αυτή τη φορά και για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας.

Το ένα μετά το άλλο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων ανθρακικών μονάδων. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση της ΕΤΕπ να διακόψει τη χρηματοδότηση μονάδων με εκπομπές μεγαλύτερες από 550 gr CO2/KWh, αποκλείοντας έτσι τη συμμετοχή της στην Πτολεμαΐδα V, η οποία θα εκπέμπει διπλάσιους από το όριο (της ΕΤΕπ) ρύπους.

Η στέρηση πηγών χρηματοδότησης για το έργο αυτό, αρχικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που αναγκάζει τη ΔΕΗ να συνεισφέρει περίπου τα μισά από ίδια κεφάλαια, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, η πιο σημαντική, είναι τι θα γίνει όταν η νέα μονάδα αρχίσει να λειτουργεί το 2020 και για (τουλάχιστον) 30 χρόνια. Εκεί οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, λόγω της πρόσφατα αποφασισμένης αναδιάρθρωσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών**.

Σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, η τιμή του δικαιώματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 ευρώ/τόνο, ακόμα και πριν από το 2030 με αυξητικές τάσεις για τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη από μόνη της μπορεί να καταστήσει την Πτολεμαΐδα V μη βιώσιμη οικονομικά, δεδομένου ότιυπάρχουν υπολογισμοί της ίδιας της ΔΕΗ, σύμφωνα με τους οποίους όταν το κόστος άνθρακα ξεπεράσει τα 30 ευρώ/τόνο, το φυσικό αέριο καθίσταται πιο συμφέρον από τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας V.

Μια εξίσου μεγάλη απειλή για τη νέα μονάδα αποτελεί η πρόσφατη επανάσταση στον τομέα των ΑΠΕ, όπως και η κυοφορούμενη επανάσταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επερχόμενο, δραστικό μετασχηματισμό του υφιστάμενου μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Οσο περισσότεροι πολίτες θα επιλέγουν να καταναλώνουν την αποκεντρωμένη, καθαρή ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι, τόσο οι ώρες λειτουργίας κεντρικών, γιγαντιαίων μονάδων σαν την Πτολεμαΐδα V θα συρρικνώνονται μαζί με τα αντίστοιχα έσοδα.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα της νέας μονάδας υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων.Η τεχνολογία για την υποκατάσταση της Πτολεμαΐδας V υπάρχει και δεν είναι άλλη από τονσυνδυασμό ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.Η επανεξέταση λοιπόν της οικονομικής βιωσιμότητας μπορεί και πρέπει να συνοδευτεί από την αναζήτηση και συγκριτική αξιολόγηση «καθαρών» εναλλακτικών λύσεων. Κάτι τέτοιο θα κρίνει, αν συζητάμε για αληθινή στροφή του ενεργειακού μας μοντέλου προς το μέλλον ή για ένα U turn προς το παρελθόν...»

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack