Μοναδικές φωτογραφίσεις των χρυσών στεφάνων της Μακεδονίας

ekthst1531Την πρώτη μέρα της άνοιξης έγιναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ορέστη Κουράκη: «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας». Με 'χρυσά στεφάνια' υποδέχτηκαν τον Μάρτη οι παρευρισκόμενοι στο Αρχαιολογικό μουσείο Αιανής.

Κυριακή 1ητου μήνα Μάρτη 2015 στις 11 π.μ. άνοιξε η έκθεση φωτογραφίας με έργα του γνωστού σε Ελλάδα και εξωτερικό φωτογράφου Ορέστη Κουράκη. Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της έκθεσης και παράλληλα ημερίδας, έλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες για τα χρυσά στεφάνια των Μακεδόνων βασιλέων και ευγενών που απαθανάτισε ο φακός του Ορέστη Κουράκη, έδωσε με την εισήγησή της στην ημερίδα η αρχαιολόγος Πολυξένη Αδάμ – Βελένη.

«Οι καλλιτέχνες της εποχής μιμούνταν την τέχνη της φύσης με καταπληκτική ακρίβεια» τόνισε η Δρ. αρχαιολογίας για την λεπτομέρεια στην απόδοση με φύλλα χρυσού και επιχρυσωμένου χαλκού των ποικίλων λουλουδιών και φυλλωμάτων που κοσμούν τα στεφάνια. Η οικονομική ευρωστία του εκάστοτε παραγγελιοδότη ήταν αυτή που "αποφάσιζε" για την ποιότητα του μετάλλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καλλιτέχνης Ορέστης Κουράκης ειδικεύθηκε στη φωτογράφιση αρχαιολογικών κειμηλίων και έχει επιλεγεί από το μουσείο του Λούβρου ως αποκλειστικός φωτογράφος για την έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος της Αρχαίας Μακεδονίας». Ο ίδιος περιέγραψε λεπτομερώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων φωτογραφιών και τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε για τους εθνικούς μας θησαυρούς, τους «Χρυσούς Στεφάνους» κατά το διάστημα 2007- 2011 σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με νέες, μοναδικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την χρήση ακτινοβολιών και μαθηματικών αλγορίθμων, επαγγελματίες και έμπειροι φωτογράφοι, όπως ο κ. Κουράκης, έχουν την δυνατότητα να "φωτίσουν" σχεδόν κατεστραμμένα έγγραφα και επιγραφές, ώστε να καταστεί δυνατόν να μελετηθούν από ειδικούς ερευνητές.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό:  Καθημερινές 8 π.μ. - 3 μ.μ. και Σαβ/Κυρ & αργίες 8 π.μ. - 6μ.μ.

Μ.Β. (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ)