Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος του #together
tug15172Στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών και με φόντο τις Αποκριές το 6ο τεύχος του #together συνεχίζει την περιπλάνησή του στη Δυτική Μακεδονία.

Από το «μπρε-μπρε» των Φανών της Κοζάνης, που ανάβουν από την Τσικνοπέμπτη και κάθε βράδυ σε όλες τις γειτονιές της πόλης, καθώς και στους οικισμούς του Τσιαρτσιαμπά,

...μεταφερόμαστε με το ειδικό μας ένθετο στο ανάλογο σκηνικό του δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

Αφού περάσουμε από το δήμο της Δεσκάτης και τα Χάσια, όπου συναντάμε το κάψιμο του Καρνάβαλου και τους Φανούς με τα κέδρα, περνάμε και από τα υπόλοιπα χωριά και την πόλη των Γρεβενών, όπου ανήμερα της Μεγάλης Αποκριάς οι κάτοικοι ξεφαντώνουν γύρω από τους Φανούς.

Την ίδια ημέρα περνάμε και από τις παρελάσεις στην Κιβωτό Γρεβενών, στη Μεσοποταμία Καστοριάς, στο Ξινό Νερό Φλώρινας, στην Άνω Κώμη και στην Αιανή Κοζάνης, χωριά που κατάφεραν να έχουν και το δικό τους στίγμα στον αστερισμό της Αποκριάς. Φυσικά η μεγάλη στάση γίνεται την «Τρανή Αποκρά» στην πόλη της Κοζάνης, τόσο στη μεγαλειώδη παρέλαση το μεσημέρι όσο και στο ταυτόχρονο άναμμα, το βράδυ, όλων των Φανών.

Στην περιοχή της Καστοριάς ξεχωρίζουν οι «μπουμπούνες» και ο χάσκαρης». Αφήνοντας το γλέντι της Αποκριάς θυμόμαστε μέσα από τις αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων και των δηλώσεων νικητών και ηττημένων το «γλέντι» της Δημοκρατίας της 25ης Ιανουαρίου, το οποίο όμως απέχει πολύ σε σχέση με τα επινίκια άλλων εποχών, καθώς η οικονομική κρίση κράτησε τον κόσμο στους καναπέδες των σπιτιών.

Στο μηνιάτικό μας ραντεβού θα γνωρίσετε και πάλι σημαντικά πρόσωπα, γνωστά και άγνωστα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσέφεραν ή και προσφέρουν στη Δυτική Μακεδονία. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης, ο άνθρωπος που αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στην έρευνα για την παρουσία του ελληνισμού και των δυτικομακεδόνων στις παραδουνάβιες Χώρες.

Ο καλλιτέχνης Κώστας Γρηγοριάδης σπουδαγμένος στην Αγγλία προτείνει μια νέα οπτική και «συνθέτει» αντικείμενα και μορφές από ανακυκλώσιμα υλικά. Από την πλευρά τους ο νεαρός μουσικός Γεώργιος Παπαθεοδώρου και η γυμνάστρια Κατερίνα Παπακυπαρίου προσφέρουν επίσης ο καθένας στο χώρο του και έτσι γίνονται αφορμή για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Από τα «Άγρια Θηλαστικά», της έκθεσης ζωγραφικής του Σταμάτη Ασημόπουλου, θα μεταφερθούμε και στη Μηλιά Γρεβενών, εκεί όπου θα γνωρίσετε τα μεγαθήρια μιας άλλης εποχής, τα οποία ζούσαν στην «Ζούγκλα» της περιοχής.

Αφού ολοκληρώσουμε την περιπλάνηση και σε άλλες συλλογικές δραστηριότητες στη Δυτική Μακεδονία, θα κάνουμε την τελευταία στάση μας για καφέ στο «Εντευκτήριο» του αείμνηστου Τέλη Δαϊρούση στην Κοζάνη, του ανθρώπου, αθλητή και αθλητικογράφου, που άφησε τη δική του παρακαταθήκη στο χώρο.