Το τι και το πως

ioanna kost15210Οι προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν ένα είδος σύνοψης των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει. Λογικό να είναι γενικόλογες και κωδικοποιημένες, με στόχο να δημιουργήσουν ελπίδα.

Δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος με προγραμματικές θέσεις που εξαγγέλουν συνέπεια και περιορισμό προνομίων και φοροδιαφυγής.

Εύκολο να προσπεράσει στοιχεία λαϊκισμού, όπως ο περιορισμός της φρουράς του Μαξίμου. Οι προγραμματικές  είναι το πρώτο και το απλούστερο των βημάτων.
Η υπέρβαση έχει να κάνει με τη μετατροπή των λέξεων σε ουσία, των εξαγγελιών σε επιχειρησιακά σχέδια. Εκεί που θα περιγράφεται βήμα προς βήμα, το πως θα γίνει η φορολόγηση -που δεν έγινε μέχρι τώρα- των εχόντων και πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση απο φαντασίωση θα σημαίνει το να μπορώ να πάρω μια άδεια, χωρίς να χρειάζεται να τρέχω δυο μήνες απο γραφείο σε γραφείο δημόσιας υπηρεσίας.  Είναι δηλαδή όλα αυτά στα οποία διαχρονικά αποτυγχάνουμε.
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν μπλοκάρονται απο προβλήματα κόστους, θα πρέπει να γίνουν σχέδιο και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα. Με απενοχοποιημένη κρίση, ώστε να μην γκρεμιστούν ακόμα κι αυτά που ήταν στη σωστή κατεύθυνση.
Τα ηρωϊκά συνθήματα και τα έντονα συναισθήματα δεν φτάνουν από μόνα τους, αν δεν συνοδεύονται απο εξίσου ηρωϊκές πράξεις σε αυτονόητες δεσμεύσεις. Είμαστε, λοιπόν, σύμφωνοι στο τι, τώρα μένει να δούμε και το πως.

Ιωάννα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.