Η Θεατρική ομάδα του ΜΟΒ σε έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην Κοζάνη

velv1542Η Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Ο Μπαμπάς  ο Πόλεμος» το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων στην Κοζάνη.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»  γράφεται στα 1952. Η άμεση αφετηρία του είναι ο Β᾽ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά κυρίως οι άμεσες μεταπολεμικές εξελίξεις και η υποκρισία των συμμάχων, που καταλήγουν να εξομοιωθούν με το κακό που πολέμησαν. Το έργο ανεβαίνει, για πρώτη φορά, επί σκηνής, το 1979, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

«Το ερέθισμα που κατέληξε στην κωμωδία «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» – ακατάλληλο από πρώτη άποψη για κωμωδία – το έδωσε η ψυχροπολεμική ένταση που ακολούθησε τις μεγάλες προσδοκίες. Η ελπίδα πως ο πόλεμος που λίγα χρόνια πριν είχε τελειώσει ήταν ο τελευταίος πόλεμος, έμοιαζε με παιδαριώδη αφέλεια. Η κατάσταση ήταν και τότε θολή κι απειλητική. Οι σύμμαχοι σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοι του. Η σκέψη να κάμω θέατρο αυτό το ερέθισμα ήρθε τυχαία όταν διαβάζοντας Παπαρηγόπουλο διασκέδασα με την πολιορκία στην Ρόδο απ’ τον Δημήτριο τον Πολιορκητή – Έτος 305 π.Χ. Φυσικά, διασκέδασα με όσα η παλιά αυτή ιστορία μ’ έκανε να φαντάζομαι. Έτσι μου δόθηκε ο μύθος και οι θεατρικοί χαρακτήρες για ένα έργο που βέβαια θα μιλούσε για τωρινά ήθη και πάθη».

Ιάκωβος Καμπανέλλης