Πολιτικός πολιτισμός

kostarella ΙΤον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει. (Αγάθων, 450-400 π.Χ., Αρχαίος τραγικός). Μπήκα στον πειρασμό να παραθέσω τη γνωστή σοφή ρήση,

...μετά την απόφαση του απερχόμενου να μην παραδώσει στον ερχόμενο, δείχνοντας τεράστιο έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού.
Οι περισσότεροι που αναλαμβάνουν εξουσία στην αρχή λένε ότι δεν θα αλλάξουν και καθώς βρίσκονται πάνω στο γρήγορο άλογο ξεχνιούνται. Γίνονται αλαζόνες και υπερόπτες και θαρρούν πως απο ‘κει που ανέβηκαν δεν θα κατέβουν ποτέ. Και έρχεται η ώρα να κατέβουν.
Ε, λοιπόν, εκεί βρίσκεται και το μεγάλο ταλέντο, δηλαδή στο πως θα κατέβεις. Η φράση  “sic transit gloria mundi”, δηλαδή έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου, λέγεται προς τον Πάπα, κατά τη στιγμή της εκλογής του, για να του υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη δόξα είναι εφήμερη.
Oποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν, λοιπόν, τον Αντώνη Σαμαρά να μην παραδώσει, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αποδεικνύουν ότι μας χωρίζει χάος απο ένα κράτος με συνέχεια. Οι άδειοι υπολογιστές και τα αδειανά γραφεία είναι ένδειξη ενός ανύπαρκτου πολιτικού πολιτισμού σε μια χώρα που επαίρεται ότι τον γέννησε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.