ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου στο Βελβεντό

velb15111Μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στο Βελβεντό, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου. Στη σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού και η

...Δημοτική Κοινότητα Βελβεντού έγιναν πράξη οι πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και η επιθυμία όλων των Βελβεντινών να τιμηθεί, τέσσερις περίπου μήνες μετά το θάνατό του, ο άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα στην κοινωνία του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής επιτελώντας έργο ανεκτίμητο με την ιδιότητα του γιατρού.

 Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ιατρό Ιπποκράτη Παπαγεωργίου ξεκίνησαν με την τελετή μετονομασίας της οδού η οποία περνά μπροστά από την οικία της οικογένειας, εκεί όπου λειτούργησε και το Ιατρείο από τον επίσης Ιατρό πατέρα του Θωμά Παπαγεωργίου, 100 και πλέον χρόνια. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζήνωνας Παπαδημητρίου αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου ανέγνωσε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. σύμφωνα με την οποία η οδός «Ευθ. Μπουντώνα», που διέρχεται μπροστά από την οικία των Ιατρών Θωμά και Ιπποκράτη Παπαγεωργίου, μετονομάζεται σε οδό «Ιατρών Θωμά & Ιπποκράτη Παπαγεωργίου» με τα ταυτόχρονη μετονομασία της παρακείμενης Οδού «Ιατρού Παπαγεωργίου» σε Οδό «Ευθύμιου Μπουντώνα».

Ακολούθησε από τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Αθανάσιο Κοσματόπουλο η αποκάλυψη της σχετικής πινακίδας, που τοποθετήθηκε στο σπίτι της οικογένειας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Βελβεντού που περιελάμβανε προβολή φωτογραφικών στιγμιότυπων και αρχειακού υλικού του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου και την ομιλία του πρώην Δήμαρχου Βελβεντού κ. Ιωάννη Σόκουτη, ο οποίος μίλησε για την διαδρομή και την συνεισφορά του  Ιπποκράτη Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Βελβεντού κ. Νίκος Τέτος με έναν πραγματικά συγκινητικό λόγο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία Βελβεντού με την επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου, η οποία σημειολογικά, τοποθετήθηκε έξω από το Ιατρείο Βελβεντού, στο χώρο όπου καθημερινά προσέφερε τις υπηρεσίες του, πλάι στους μεγάλους ευεργέτες την τοπικής κοινωνίας. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Αθανάσιο Κοσματόπουλο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζήνωνα Παπαδημητρίου. Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Κοσματόπουλος ανέφερε τα εξής: "Φύση ανεξάρτητη και δημιουργική, ο Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, σε όλη του τη ζωή υπήρξε αγωνιστής, επαναστάτης, καινοτόμος και πεισματάρης. Υπήρξε ενεργός πολίτης, εξαίρετη προσωπικότητα, με πίστη στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Συμμετείχε, υπηρέτησε και διακρίθηκε. Η απώλεια του, είναι οδυνηρή και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για την επιστήμη και για ολόκληρη την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Ένας πρωτοπόρος επιστήμονας, ένας πραγματικός άνθρωπος.

Το  Βελβεντό υποδέχεται σήμερα τον Ιπποκράτη Παπαγεωργίου στη μόνιμη θέση του, στο κέντρο ακριβώς του αγαπημένου του Βελβεντού, στην Κεντρική πλατεία, την ιστορική μήτρα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Όλοι οι πολίτες  υποδεχόμαστε τον Ιπποκράτη Παπαγεωργίου στη μόνιμη μαρμάρινη θέση του, στην ιστορική του θέση, με αυτά τα αισθήματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία τώρα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Ιπποκράτης Παπαγεωργίου. Η Δημοτική αρχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού τιμά τη μνήμη του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου, που συνιστά ένα ολόκληρο σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Χρειαζόμαστε ενότητα, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, χρειαζόμαστε γενναιοδωρία, χρειαζόμαστε συναίνεση. Αυτό πιστεύω ότι θα ήταν και σήμερα το μήνυμα του Γιατρού Ιπποκράτη."

 Τις εκδηλώσεις τίμησαν, σύσσωμη η κοινωνία του Βελβεντού, εκπρόσωποι της Eκκλησίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού και Τοπικών Κοινοτήτων, Σωμάτων Ασφαλείας,  φορέων, συλλόγων και παραγωγικών τάξεων. Τις εκδηλώσεις παιάνισε η φιλαρμονική του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού.

 Να σημειωθεί ότι το επόμενο βήμα της Δημοτικής Αρχής είναι το σπίτι της οικογένειας Παπαγεωργίου σύντομα, με τη βοήθεια όλων και δει τον απόδημων Βελβεντινών, να περιέλθει στην κυριότητα της Δημοτικής Κοινότητας Βελβεντού, να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Ιατρικό Μουσείο καθώς ο Ιπποκράτης Παπαγεωργίου διατηρούσε ένα μεγάλο αρχείο, μία σημαντική συλλογή ιατρικών εργαλείων και γενικότερα ότι έχει σχέση με την ιατρική επιστήμη τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια.

Επιπρόσθετα το κτίριο αυτό θα επιτελέσει το κέντρο συγκέντρωσης αρχειακού υλικού για την μετανάστευση Βελβεντινών στο εξωτερικό και τη συμβολή τους στην αναγέννηση και εξέλιξη της Βελβεντινής κοινωνίας διαχρονικά δημιουργώντας «Το σπίτι του ομογενούς Βελβεντινού».