www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Χάος στην ενημέρωση για τη ναυτική τραγωδία στο «Norman Atlantic» - Δέκα οι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι (;) Εκτύπωση
Τρίτη, 30 Δεκέμβριος 2014 00:46

Χάος στην ενημέρωση για τη ναυτική τραγωδία στο «Norman Atlantic»

Δέκα οι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι (;)

na301412Ρεσιτάλ ασυνεννοησίας και κακού συντονισμού μίας ιδιαίτερης σοβαρής κατάστασης παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου, μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών αρχών, με φόντο τη ναυτική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους-επιβάτες του πλοίου «Norman Atlantic».

Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστή. Η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό μετέδιδαν πληροφορίες, βάσει των δικών τους ερευνών, καθώς η Ιταλία ηγείτο των επιχειρήσεων με το 90% των δυνάμεων.

Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστή. Την ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές με έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου έδειχναν να αγνοούν σημαντικές λεπτομέρειες και μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών, των διασωθέντων Ελλήνων και τυχόν αγνοουμένων.

Από τη μία πλευρά οι Ιταλοί διαψεύδουν ελληνικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για δεκάδες αγνοούμενους και κρατούν επιφυλάξεις ως προς τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων στο «Norman Atlantic».

Από τον Άννα στον Καϊάφα...

Από προχθές το βράδυ, έγινε γνωστό ότι στο «Norman Atlantic» επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα, ωστόσο οι ιταλικές Αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος και έχουν μεταφερθεί στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.

To βράδυ της Δευτέρας υπήρξε επίσημη ενημέρωση στο Yπουργείο Ναυτιλίας για τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic» από στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο «Norman Atlantic» επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Το Υπουργείο από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, καθώς υπήρχαν προκρατήσεις και ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες τελικά να μην ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic».

Eπίσης, όπως διευκρίνισε, πριν το καράβι ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ανκόνα, είχε μεσολαβήσει μία στάση στην Ηγουμενίτσα, όπου πιθανόν εκεί να αποβιβάστηκαν ορισμένοι επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα, έχοντας προηγουμένως αγκυροβολήσει στην Ηγουμενίτσα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο πριν τις 19:00 διευκρίνισαν πως «από αυτούς που έχουμε βρει υπάρχουν άτομα που δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών».

Τα παραπάνω στοιχεία που δόθηκαν από τους Ιταλούς αξιωματούχους φέρονται να δικαιολογούν τη σύγχυση που επικράτησε νωρίτερα, σχετικά με άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Εξάλλου, πριν τη συνέντευξη Τύπου, η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε πως δεν είχε καμία πληροφορία για αγνοούμενους. Παράλληλα, κάποια ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 458 συνολικά επιβάτες.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα διαλευκανθεί πόσοι τελικά από τους αναγραφόμενους στη λίστα των επιβατών βρίσκονταν στο πλοίο κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Όσον αφορά στον αριθμό των διασωθέντων ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Giuseppe de Giorgi ξεκαθάρισε ότι έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 427 άτομα και οι έρευνες στον θαλάσσιο χώρο για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται...

zougla.gr

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack