Δραματική επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic» που φλέγεται

nor141228Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά στις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας.

Στο ιταλικό πλοίο, συμφερόντων της εταιρείας «Visemar di Navigazione», που είχε αναχωρήσει στις 5.30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας, βρίσκονταν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα, ενώ μεταφέρονταν συνολικά 222 οχήματα.

Το «Norman Atlantic», με ελληνικό και ιταλικό πλήρωμα, ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ Lines, η οποία συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον συντονισμό και την ασφαλή απομάκρυνση των επιβατών.

Από το πλοίο έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής 131 άτομα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. 

H πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο και οι πρώτοι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στην Πούλια. Τρία παιδιά που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Να σημειωθεί ότι τα περί πτώσης επιβατών στη θάλασσα είναι ψευδή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λεπτό προς λεπτό η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης

Λίγο πριν από τις 13.45 ιταλικά ελικόπτερα EH-101 και ελληνικό Super Puma ξεκίνησαν την ασφαλή μεταφορά των επιβατών. Η επιχείρηση αεροδιακομιδής των επιβατών βρίσκεται σε εξέλιξη και ανά δύο άτομα επιβιβάζονται στο πλοίο «Cruise Europa» της Minoan Lines. Έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Tην όλη επιχείρηση τη συντονίζουν οι λιμενικές αρχές του Μπάρι. Το ιταλικό Λιμεναρχείο διέψευσε ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, είδηση την οποία μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ, βάσει μαρτυρίας διασώστη.

Στις 16.30 βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ενός γιατρού του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας για την παροχή πρώτων βοηθειών σε διασωθέντες που έχουν μεταφερθεί στο «Cruise Europa».

Δίπλα στο «Νorman Αtlantic» βρίσκονται τα πλοία «Spirit of Piraeus» και «Forza It». Από το Μπάρι έχει ξεκινήσει ειδικό ρυμουλκό με πυροσβέστες, καθώς σύμφωνα με τον Ιταλό καπετάνιο υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς στο πλοίο, αλλά ελεγχόμενες. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν το πλοίο θα ρυμουλκηθεί στην Αλβανία.

Τα πλοία σχημάτισαν κλοιό ασφαλείας γύρω από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών, καθώς οι άνεμοι εκείνη την ώρα έπνεαν με ένταση 9 Μποφόρ.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα επιβατών του «Norman Atlantic»

zougla.gr

ΝΕΩΤΕΡΑ

28.12.2014 - 19:20 - 1 νεκρός, 2 τραυματίες, 161 διασωθέντες

28.12.2014 - 23:55 - 1 νεκρός, 4 τραυματίες, 190 διασωθέντες