Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοζάνη

tsiprkoz141221Συντρόφισσες και σύντροφοι, Φίλες και φίλοι

Αισθάνομαι χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Γιατί αυτό που γίνεται εδώ, στην περιοχή σας και στις άλλες περιοχές της χώρας, είναι για μένα, για μας, το φως στο βάθος του τούνελ.

Αυτό, και όχι οι προπαγανδιστικές ανοησίες που ακούγονται κάθε τόσο από κείνους που σκάβουν το τούνελ για να θάψουν τη χώρα, τη δημοκρατία και τους ανθρώπους. Ο όρθιος ελληνικός λαός είναι το φως στο βάθος του τούνελ.

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», λέει ο ποιητής. Κι αυτό που γίνεται σήμερα, εδώ, είναι μια σπουδαία δουλειά. Αποδεικνύει ότι δεν περιμένουμε απαθείς να πέσει το ώριμο φρούτο. Αλλά σχεδιάζουμε με αγωνία την επόμενη μέρα.

Και, ταυτόχρονα, δίνουμε τη μάχη μας στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση, στο πεζοδρόμιο, στους τόπους δουλειάς, στη δημιουργία, στον πολιτισμό, για να αλλάξει αυτό που εμφανίζουν ως αναλλοίωτο.

Και δίνουμε επίσης τη μάχη, μαζί με τους ανήσυχους ανθρώπους, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, για να ανοίξουμε δρόμους ανάπτυξης, με λαϊκή συμμετοχή, οικολογική ισορροπία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί πολλές μικρές φλόγες στο σκοτάδι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Από την Κρήτη, όπου βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, όπου θα βρεθώ αύριο, η Ελλάδα πλημμυρίζει από χιλιάδες και εκατομμύρια μικρές φλόγες. Που ενώνονται και γίνονται, μια μεγάλη φωτιά, ένα μεγάλο φως. Μια ελπίδα που γίνεται βεβαιότητα: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα!

Χτες δίναμε τη μάχη κατά της μεγάλης καταστροφής. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της μεγάλης μεταστροφής. Αύριο, μόλις μπει ο νέος χρόνος, κάνουμε τη μεγάλη στροφή.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, της βρωμιάς και της μιζέριας.

Το καθεστώς που χρεοκόπησε το λαό για να επιβιώσει το ίδιο και οι άνθρωποί του.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει το τιμόνι.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ενώσουμε. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα. Όχι για να ακολουθήσουμε την πεπατημένη των εντολών, των προαπαιτούμενων, των απαιτούμενων, των περικοπών που οδηγούν στην απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, αλλά για ανοίξουμε μαζί με το λαό έναν άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το σημερινό.

Φίλες και φίλοι,

Δεν λέω τίποτε καινούργιο, με την επισήμανση ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή μετά τη μεταπολίτευση. Η Ιστορία χτυπάει την πόρτα μας. Όχι την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την πόρτα της πατρίδας. Την πόρτα του κάθε πολίτη, που τον βύθισαν στη φτώχεια και στην απόγνωση. Του κάθε οικογενειάρχη, που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Του κάθε συνταξιούχου, που τον πέταξαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Του κάθε νέου, που αντιμετωπίζει μια εξουσία βάναυση, γερασμένη, απαρχαιωμένη, ανίκανη να σταθεί στο πλάι του. Αλλά, δυστυχώς, ικανότατη να στέκεται απέναντι στα όνειρα, στις ελπίδες, στη δημιουργικότητα, στη νεανική του ορμή και διάθεση των νέων να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο.

Ο ελληνικός λαός, τούτες τις μέρες, καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο δίλημμα: Θα συνεχιστεί ο δρόμος των μνημονίων, της φθοράς, της κατάπτωσης της χώρας; Μιας χώρας που μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά είναι μεγάλη σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ιστορία, σε πολιτισμό, σε αγώνες για την ελευθερία.

Θα εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Σαμαράς με το email στην Τρόικα;

Θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ;

Θα τσακίσουν κύριες και επικουρικές συντάξεις;

Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα;

Θα συνεχιστεί αυτός ο δρόμος ή θα μπούμε επιτέλους σε ένα δρόμο απελευθέρωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ριζικών μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και στο κράτος;

Θα συνεχίσουμε με τις γερασμένες εξουσίες, με τη διαπλοκή, με τη διαφθορά, με τους κομματικούς στρατούς, με το κράτος λάφυρο του εκάστοτε νικητή;

Ή θα τολμήσουμε τη μεγάλη αλλαγή ανθρώπων, ιδεών, αντιλήψεων, πρακτικών, που μπορεί να γεννήσει τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα;

Και σε τελική ανάλυση : Θα πάμε με το παλιό ή με το νέο;

Μας λένε, και σας λένε, ότι το νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ευτυχώς, δεν έχουμε την πείρα των υποκλίσεων μπροστά στους κάθε λογής ολιγάρχες, νέους ή παλιούς.

Δεν έχουμε τη πείρα των εναγκαλισμών με τη διαπλοκή.

Την πείρα της υποταγής.

Έχουμε όμως τη διάθεση να μαθαίνουμε από τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό δάσκαλο: Τον ίδιο το λαό.

Έχουμε την πείρα των αγώνων, την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τα πράγματα, τη σταθερή πεποίθηση που εκφράζει το παλιό, μα τόσο επίκαιρο σύνθημα.

Ότι: Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος.

Γιατί αυτό πιστεύουμε, και αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη πείρα.

Κανένας δεν μπορεί να νικήσει ένα λαό αποφασισμένο να δώσει τη μάχη της αξιοπρέπειας.

Είδατε τι έγινε στην πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο. Ξέρετε γιατί η συγκυβέρνηση γνώρισε μια τέτοια κοινοβουλευτική ήττα; Ξέρετε γιατί τελικά δεν θα μπορέσει, όσα μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά, με πρόσχημα την προεδρική εκλογή; Γιατί στις ψηφοφορίες της Βουλής δε παρευρίσκονται μόνο οι 300 βουλευτές, αλλά είναι παρών και ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η παρέα του κ. Σαμαρά, ζητάει λευκή επιταγή για να τον τσακίσει. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας τραβούν όλους από το μανίκι. Οι ισοπεδωμένοι από τα μνημόνια, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αγρότες, είναι παρόντες και έχουν φωνή.

Και η φωνή τους φτάνει μέσα στη Βουλή, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να υψώσουν ηχοπετάσματα απειλών και εκβιασμών. Κανένας πια δεν μπορεί να αγνοεί τη φωνή ενός λαού που έχει φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι της φτώχειας και της ανασφάλειας. Που υποχρεώνεται σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Ή μάλλον με αντίκρισμα στους βαρόνους του χρήματος και τους ξένους φίλους και προστάτες τους.

Οι εκλογές στις αρχές του νέου χρόνου θα είναι ανάσα ζωής. Θα είναι λύτρωση, και ευκαιρία για ένα λαό τσαλαπατημένο από τρόικες, κομισάριους και μνημόνια. Για έναν λαό αηδιασμένο από φθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένους μεσολαβητές μεταξύ εξουσίας και πλούτου.

Μετά λόγου γνώσεως και χωρίς καμιά επιφύλαξη μπορούμε τώρα να το πούμε:

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το γερασμένο και διεφθαρμένο καθεστώς της μεταπολίτευσης που μετατράπηκε σε καθεστώς των μνημονίων.

Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.

Ήρθε η ώρα της κάθαρσης.

Ήρθε η ώρα του λαού.

Η ώρα της δημοκρατίας.

Η ώρα της μεγάλης αλλαγής

Για αυτό και ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλες και φίλοι

Ξέρουμε ότι αυτό δεν αρέσει στους καλομαθημένους της διαπλοκής και στους ακόλουθούς τους, που βυσσοδομούν κακοποιώντας τη δημοκρατία, την αλήθεια, τους ανθρώπους, τις ιδέες. Βλέπουμε ορισμένα μεγάλα ΜΜΕ να έχουν καταντήσει ντουντούκες χυδαίας προπαγάνδας. Βλέπουμε πως μας πολεμούν οι ολιγάρχες του τραπεζικού συστήματος. Όλοι όσοι είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Διοχετεύοντας δισεκατομμύρια στις τράπεζες και ταυτόχρονα κατεδαφίζοντας τους μισθούς, διαλύοντας εργασιακές σχέσεις, καταπατώντας δικαιώματα. Βλέπουμε, επίσης, πώς ξεπερνά κάθε όριο ήθους, κάθε κανόνα δημοκρατίας και κάθε φραγμό εντιμότητας, η συγκυβέρνηση των μνημονίων, προκειμένου να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία.

Και απο χθες παρακολουθούμε με το στόμα ανοιχτό και πιάνοντας τη μύτη, από τη δυσοσμία, τις τελευταίες εξελίξεις. Με την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη και τις καταγγελίες για εκβιασμούς, δωροδοκία και άλλα χειρότερα.

Ο Παύλος Χαϊκάλης που, ότι κι αν κρύβει αυτή η βρωμερή υπόθεση, πρέπει να επισημάνουμε πως έπραξε το καθήκον του. Ειδοποίησε από τη πρώτη κιόλας στιγμή τη δικαιοσύνη, η οποία έστω και τώρα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για βγούμε από το βούρκο. Έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλα ίσιωμα.

Όσοι νόμιζαν πως οι βουλευτές δεν θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους έκαναν τεράστιο λάθος. Όσοι νόμιζαν ότι η αξιοπρέπεια έχει κοστολογηθεί και αγοράζεται, έκαναν τεράστιο λάθος. Οι βουλευτές όσες μεθοδεύσεις και πιέσεις σοκαριστούν κάποιοι, θα πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους. Και φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε γενικεύσεις, δε το κάναμε ποτέ, οι οποίες αδικούν βουλευτές. Βλέπουμε όμως ότι ορισμένοι στη προσπάθειά τους να απομονώσουν το ΣΥΡΙΖΑ από τους συμμάχους του, έχουν την αξίωση να μας υπαγορεύσουν και ποιους θα βάλουμε ή δε θα βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας.

Τους απαντώ λοιπόν:

Τις συμμαχίες, τις συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα αποφασίσουν ούτε οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πολύ περισσότερο η ίδια η διαπλοκή και οι παρατρεχάμενοί της.

Τελεία και παύλα.

Σε όσους επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απομονωμένος, ώστε να συνεχίζονται τα μνημόνια και οι αρπαχτές τους απαντάμε:

Κύριοι, παίξατε και χάσατε. Όχι φέτος, εδώ και χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και να μάχεται, και να πείθει και να νικά. Αυτό θα κάνει και τώρα.

Θα πω επίσης με πλήρη επίγνωση των λόγων μου, προς όλους αυτούς:

Πάρτε το απόφαση:

Ότι και να κάνετε, όσους μηχανισμούς και να θέσετε στην υπηρεσίας σας για να εμφανίσετε τη νύχτα ως μέρα, δε θα σας περάσει. Στη συνείδηση του λαού μας είστε ήδη χρεοκοπημένοι. Μόνο που στη προσπάθειά σας, ξεσκεπάζεστε και φανερώνεστε. Φανερώνεται η ενοχή σας. Φανερώνεται ο πανικός σας. Φανερώνετε ο φόβος σας.

Έχετε δίκιο, κάποιοι, να φοβάστε, γιατί έρχεται η λαϊκή κρίση. Και μια νέα μεταπολίτευση. Η Ελλάδα θα αλλάξει Και θα αλλάξει γιατί ο λαός μας θέλει να αναπνεύσει, γιατί ο λαός μας θέλει να ζήσει. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα Και θα την αλλάξουμε, με τη θέληση και την πράξη του λαού. Γιατί ο λαός μας πλέον γνωρίζει. Και δε τους φοβάται πια.

Φαίνεται, όμως, πως εκεί στους προθαλάμους και στους αντιθαλάμους της εξουσίας και του πλούτου, κάποιοι δε καταλαβαίνουν ότι η χώρα είναι μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή. Και αυτοί που έχουν την ευθύνη γι’ αυτό, τώρα προσπαθούν να φοβίσουν. Ίσως για να ξεπεράσουν το δικό τους φόβο. Για την ευθύνη, που γρήγορα θα τους καταλογιστεί από την ψήφο του λαού.

Τους απαντώ λοιπόν, με επίγνωση των λόγων μου :

Εσείς, με τη λαιμαργία του εύκολου πλουτισμού,

Εσείς, με τα δωράκια της διαπλοκής,

Εσείς, με την εξουσία των σκοτεινών διαδρόμων και των ακόμα πιο σκοτεινών διαδρομών του χρήματος,

Εσείς, που υπαγορεύετε νυχτερινές τροπολογίες σε μια κυβέρνηση υπαλλήλων σας, για να αποκομίσετε νέα κέρδη και προνόμια,

Εσείς, που μασάτε την αλήθεια σαν τσίχλα στα μεγάλα ΜΜΕ των εθνικών εργολάβων

Εσείς, που από το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, τις κομπίνες με κρατική συμμετοχή, τον εργασιακό μεσαίωνα, τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, θησαυρίζετε άκοπα

Εσείς που απολαμβάνετε την ασυλία που σας προσφέρει ένα καθεστώς υποταγμένο στα μνημόνια και τη διαπλοκή

Εσείς, λοιπόν, ναι.

Έχετε να χάσετε από την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Γιατί οι παρανομίες, οι ρεμούλες, τα δωράκια, οι τροπολογίες, οι κομπίνες, θα κοπούν με το μαχαίρι. Από την πρώτη μέρα. Και η δικαιοσύνη, οι τίμιοι δικαστές, θα κληθούν να διαχωρίσουν τους νόμιμους από τους παράνομους, και τους συνεπείς από τους απατεώνες με τα λευκά κολάρα. Και όπως λέει ο λαός μας, θα καθίσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αν αυτός ο πάγκος είναι για ορισμένους το εδώλιο του κατηγορουμένου, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς.

Ο λαός μας όμως, οι άνθρωποι της δουλειάς, οι μικρομεσαίοι της δημιουργίας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία που επενδύει κόπο, ιδέες και χρήμα και προσδοκά κάποιο κέρδος. Οι νέοι που αγωνιούν, όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν αλλά θα κερδίσουν, με τον ίδιο τους τον αγώνα, μια Ελλάδα όρθια και αισιόδοξη.

Αυτό σας το υπογράφω.

Για τις άλλες υπογραφές που ζητάτε και εκβιάζετε, λυπόμαστε, αλλά δεν θα μπορέσουμε.

Φίλες και φίλοι

Άλλου είδους θα είναι η δική μας κυβέρνηση, από όσες γνώρισε ο τόπος μέχρι σήμερα. Και, επιτρέψτε μου να πω, άλλου είδους θα είναι κι ο πρωθυπουργός. Η δική μας κυβέρνηση, η δική σας κυβέρνηση, θα είναι μια ομάδα από πρόσωπα νέα, δοκιμασμένα σε αγώνες, με βιογραφικό αφοσίωσης στην υπόθεση του λαού. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση, την αντοχή, την ωριμότητα, την ευελιξία, όχι μόνο για να καταργήσει τα μνημόνια, αλλά και να διαπραγματευτεί σκληρά για το χρέος και όλα τα μεγάλα ζητήματα Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει όχι όταν πρέπει να πει όχι.

Θα είναι μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλη την ευρύτητα, την πολυχρωμία, και το βάθος της λαϊκής βούλησης.

Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει στην προμετωπίδα της το διάλογο, την ενότητα, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, τη δημοκρατία ως το τέλος.

Θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα έχουν θέση πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες, αφοσίωση στο λαό και στην πατρίδα, κι ας μην ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο.

Θα είναι μια κυβέρνηση που θα δώσει χωρίς παραχωρήσεις τη μάχη για να απαλλάξει το κράτος από τη φαυλότητα, τη διαπλοκή, την αμειβόμενη τεμπελιά, τις κομματικές κουμπαριές, τη διαφθορά και τη σήψη.

Θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που αυτή τη στιγμή διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας, αλλά και με τα μικρά, που διαβρώνουν τη δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μια κυβέρνηση ελευθερίας, δημοκρατίας και ανοχής στο διαφορετικό.

Τέτοιος θα είναι και ο επικεφαλής της.

Αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ.

Γιατί εμείς ξέρουμε όχι μόνο από που ερχόμαστε, αλλά και πού θέλουμε να πάμε.

Έτσι, στο φάντασμα του φόβου αντιπαραθέτουμε το όραμα της αλλαγής.

Στο ζόφο των εκβιασμών τους, αντιπαραθέτουμε το φως της ελπίδας.

Και στους μηχανισμούς της βίας τους, αντιπαραθέτουμε τη βούληση του λαού.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες εβδομάδες θα έχει τη δική του υπογραφή.

Μια νίκη καθαρή, αναμφισβήτητη, που θα δώσει στην κυβέρνησή μας τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι στους δανειστές, στις αγορές, στους θιασώτες της λιτότητας, στους ισχυρούς του κόσμου, με το κύρος και το ανάστημα που μόνο η λαϊκή στήριξη χαρίζει.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη του λαού.

Και το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της κοινωνίας και τη μεγάλη αλλαγή της Ελλάδας.

Αυτό, ναι, μπορώ να δεσμευτώ ότι θα το πετύχουμε, υπό έναν όμως όρο:

Ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει τις τύχες του στα χέρια του, όχι μόνο ψηφίζοντας, αλλά συμμετέχοντας ενεργά στη μάχη της αλλαγής.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η χώρα ζει μια τραγωδία. Το ξέρουμε και το ζούμε. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσες λύσεις ανακούφισης. Κι αυτό το ξέρουμε και το ζούμε. Απαντώντας σ’ αυτή την ανάγκη, επεξεργαστήκαμε συλλογικά το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στην Διεθνή Έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που προκάλεσε ο εξαετής διωγμός του λαού και της οικονομίας. Δεσμεύεται όμως να στηρίξει άμεσα τους πιο αδύναμους.

Αυτούς που ζουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Αυτούς που δεν έχουν να φάνε.

Αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Αυτούς που το μαγαζί τους βουλιάζει στα χρέη.

Δεσμεύεται επίσης να επαναφέρει τη 13η σύνταξη.

Τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Να ανακουφίσει την ανεργία.

Μας είπαν ότι τάζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν.

Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι εμείς απεχθανόμαστε αυτές τις μεθόδους εξαπάτησης που οι ίδιοι έχουν εφεύρει και χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Άλλα να υπόσχονται, άλλα να σκέφτονται, και άλλα να κάνουν.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όμως είναι πλήρως κοστολογημένο. Εξηγεί αναλυτικά, και που θα βρεθούν τα λεφτά, και που θα ξοδευτούν. Είναι άμεσα υλοποιήσιμο με δικούς μας πόρους. Δεν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μπορούμε να το ξεκινήσουμε άμεσα. Και θα το ξεκινήσουμε στις αρχές του νέου χρόνου, με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης από μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Υλοποιώντας, έτσι, μια τεράστια επιχείρηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία ταυτόχρονα θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα και θα επανεκκινήσει την οικονομία.

Σ’ αυτό το κλίμα αναζήτησης δρόμων ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, κινείται και ο δικός σας προβληματισμός.

Μόνο αισιοδοξία μπορεί να αισθάνεται κανείς βλέποντας τις πιο ζωντανές δυνάμεις της περιοχής σας, τους πιο ανήσυχους ανθρώπους, να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Αυτοί, εσείς όλοι, αποτελείτε και την καλύτερη εγγύηση και για την ποιότητα του περιφερειακού προγράμματος, και για την εφαρμογή του.

Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να θίξω κάποια κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά ζητήματα, με η φιλοδοξία να συμβάλω στον προβληματισμό σας.

Η βασική μας αρχή διατυπώνεται σε μια και μοναδική φράση: η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζεται με κριτήρια:

Τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Την περιβαλλοντική προστασία.

Την προσπάθεια να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο ο πλούτος στον τόπου που παράγεται.

Σημειώστε εδώ κάτι θεμελιώδες για μας:

Στην δική μας λογική, για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής

Πάνω σε αυτή την αρχή έχει σχεδιαστεί το περιφερειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Την ενίσχυσή του ήπιου τουρισμού. Την αναβάθμιση της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας. Αλλά και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Αξιοποίηση ήπια και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Πριν όμως από όλα θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν και να λειτουργούν οι κοινωνικές υποδομές. Το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο υγείας, το νοσοκομείο.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει επίσης και υποδομές, δρόμους και δίκτυα, που θα λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις κάποιων επιχειρηματιών.

ΟΙ περιφερειακές μας συνδιασκέψεις, μέχρι σήμερα, προσέλκυσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών. Θεωρούμε επιτυχία το γεγονός ότι η απήχησή τους υπερέβη κατά πολύ τα κομματικά και πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν άλλωστε η επιδίωξή μας. Το επίπεδό τους ήταν εξαιρετικά υψηλό, και οι προτάσεις εμπλουτίστηκαν με την συμβολή επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Θεωρώ ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα προκύψει και σήμερα, για την Δυτική Μακεδονία.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ.

Ένα θέμα που αφορά στην περιοχή σας. Αφορά όμως και όλη τη χώρα, αφού έχει να κάνει με το εθνικό αγαθό της ενέργειας που αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης, και βασικό συντελεστή όλων των πλευρών της σύγχρονης ζωής.

Εμείς είμαστε καθαροί:

Ο κατακερματισμός και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι έγκλημα σε βάρος του δημόσιου πλούτου.

Έγκλημα σε βάρος της ανάπτυξης και της οικονομίας. Έγκλημα σε βάρος της ποιότητας ζωής του λαού μας. Γυρίζει την χώρα 60 χρόνια πίσω. Ψηφίστηκε μέσα σε μια νύχτα, από το ένα τρίτο μιας Βουλής, που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τους συσχετισμούς στο λαό.

Αυτή η ιδιωτικοποίηση σημαίνει οπισθοδρόμηση και για την περιοχή σας. Σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας. Σημαίνει πολύ χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Σημαίνει δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση. Σημαίνει απόλυτο έλεγχο πάνω στην τοπική οικονομία.

Αντιταχθήκαμε σθεναρά στο ξεπούλημα. Στηρίξαμε τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. Δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό μέτωπο, που προκάλεσε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι ένας μόνο ένας δημόσιος φορέας ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξασφαλίσει τις κοινωνικές απαιτήσεις: Την συμβολή στην ανάπτυξη. Την παροχή προσιτής ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Την περιβαλλοντική αποκατάσταση. Τη φιλικότερη προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική. Τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Το σεβασμό της αξιοπρέπειας στις εργασιακές σχέσεις.

Γι’ αυτό, σήμερα, βρίσκω την ευκαιρία να επαναλάβω τη σταθερή μας θέση: Η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Και κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επανελεγχθεί, διεξοδικά και από όλες της τις πλευρές από τη νέα κυβέρνηση.

Ας το έχουν υπόψη τόσο οι οργανωτές, όσο και οι συνδαιτυμόνες στο πάρτι της ενέργειας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Είμαι σίγουρος ότι το έργο της συνδιάσκεψης θα είναι παραγωγικό. Ας έχουμε όμως πάντα στο μυαλό μας, ότι κανένα πρόγραμμα δε μπορεί να προχωρήσει αν δε γίνει το κτήμα αυτών που θα το υλοποιήσουν. Αυτό ισχύει για το εθνικό μας πρόγραμμα, όσο και για τα περιφερειακά, ακόμα και τα τοπικά. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να πείσουμε όσους αμφιβάλλουν, ή ταλαντεύονται, ότι η στρατηγική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ριζοσπαστική αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Οφείλουμε, όμως και να ακούσουμε, να διορθώσουμε, να συνθέσουμε και εν τέλει να συσπειρώσουμε γύρω από ένα πρόγραμμα που θα αναγνωρίσει ως δικό της η κοινωνία. Γιατί τα προγράμματα, οι ιδέες, οι πολιτικές γίνονται υλική δύναμη μόνο όταν γίνουν υπόθεση των λαών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.