Νέοι σταθμοί διοδίων σε Βενέτικο Γρεβενών, Ιεροπηγή & Αλιάκμονα Καστοριάς

Διόδια με το χιλιόμετρο στην Εγνατία

20028554                       .limghandlerΧρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν θα πληρώνουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό με βάση το νέο σύστημα των αναλογικών διοδίων που θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το 2017.

Το οριστικό μοντέλο για τη χωροθέτηση των διοδίων στον κεντρικό άξονα που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα έως τον Έβρο συμφωνήθηκε

...την περασμένη εβδομάδα μεταξύ υπουργείου Υποδομών, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης της Εγνατίας Οδού, και προβλέπει συνολικά 13 σταθμούς, μαζί με άλλους 5 που θα λειτουργούν στους κάθετους άξονες, εκείνους δηλαδή που θα συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με τις γειτονικές χώρες.

Η χρέωση ανά χιλιόμετρο θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών- 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο, όσο είναι και σήμερα το κόστος των διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Εκ των 13 σταθμών, οι 7 θα αφορούν τους υφιστάμενους που λειτουργούν με μπάρες, και οι 6 τους καινούργιους όπου και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα των αναλογικών διοδίων, το οποίο σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο της Εγνατίας Οδού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 6 αυτοί νέοι σταθμοί διοδίων θα χωροθετηθούν
στην Παμβώτιδα Ιωννίνων,
το Βενέτικο Γρεβενών,
την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης,
την Περιμετρική Καβάλας,
τη Μεστή Εβρου και
το σημείο μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Ασπροβάλτας και Κερδυλλίων.


Οσον αφορά τους 5 σταθμούς επί των κάθετων αξόνων, το σχέδιο προβλέπει να λειτουργήσουν
σε Ιεροπηγή Καστοριάς,
Αλιάκμονα Καστοριάς,
Ευζώνους Κιλκίς,
Προμαχώνα Σερρών
και Στρυμονικό Σερρών.

Ηδη από χθες άρχισε στον κάθετο άξονα των Ευζώνων πιλοτική εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με ελεύθερη ροή χωρίς μετωπικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί θα απαιτηθούν 12-18 μήνες, διάστημα απαραίτητο ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές για τα συστήματα αναγνώρισης των οχημάτων και τα ηλεκτρονικά διόδια. Το έργο θα αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Στο ίδιο διάστημα οι οδηγοί θα έχουν προμηθευθεί και τους απαραίτητους πομπούς.

«Διόδια στην Εγνατία θα τοποθετηθούν ανά 50 χλμ. όπως προβλέπεται από τον νόμο σε όλο το μήκος, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ηγουμενίτσα, αλλά με μια διαφορά: θα είναι αναλογικά, δηλαδή, όσα χιλιόμετρα κάνεις, τόσα θα πληρώνεις», ανέφερε χθες μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης.

http://greece-salonika.blogspot.com/