Πλήθος λαού στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γρεβενών

greven14112Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Γρεβενών τελέσθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τον Μητροπολίτη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Τους υποδέχθηκαν ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο Δήμαρχος της πόλης. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, o Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι επίσκοποι Θεοπόλεως Παντελεήμων και Αμορίου Νικηφόρος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί. 

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση. 

Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη μίλησε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα του Μητροπολίτη Γρεβενών και επεσήμανε πως "αποτελεί προνόμιο μέγα το γεγονός ότι δικαιωματικώς ανήκεις στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Η εκκλησιαστική επαρχία των Γρεβενών ανήκει στην Μητέρα μαρτυρική Εκκλησία, η οποία έδωσε το αίμα της, για πολλές επαρχίες, ώστε να παραμείνουν ελληνικές. Τις προστάτευσε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και διαχρονικά. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της και η σχέση μας εν τέλει με αυτήν δεν είναι ποσώς εθιμοτυπική είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή". 

Στη συνέχεια μίλησε ο τοποτηρητής, Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γρεβενών είπε: "Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, γιατί ο Επίσκοπος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν είναι απλώς ένας διοικητής ή υπάλληλος που εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες θρησκευτικές, ούτε ακόμη ένας αιρετός θρησκευτικός άρχοντας, αλλά είναι ο φορεύς του χαρίσματος της ιεροσύνης, την οποία χορηγεί το πνεύμα το Άγιο την ώρα της χειροτονίας". Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας και στον πιστό λαό της επαρχίας.

Καλωσόρισαν, επίσης, τον Μητροπολίτη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Στέφος, ο οποίος αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Γρεβενών κυρό Σέργιο και στο σπουδαίο έργο που άφησε. Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον τοποτηρητή και καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη λέγοντας "καλώς ήλθατε στον τόπο μας που από σήμερα είναι και δικός σας τόπος". 

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: "Δεν μου άφησε εν ζωή ο Θεός συγγενείς, παρά μονάχα τα παιδιά των αδελφών μου και κάποιους καρδιακούς φίλους. Επιθυμώ να γίνετε κατ’ αλήθειαν η οικογένειά μου, οι συγγενείς μου, τα παιδιά σας παιδιά μου. Είμαι εδώ και θα σας αποδείξω πως εννοώ λέξη προς λέξη τα παραπάνω. Δεν έχω κανένα μεγαλόπνοο σχέδιο να σας αναγγείλω. Δεν έχω σχεδιάσει ή διορίσει επιτελεία, γραμματείς και συμβούλους. Δεν έχω τίποτε να σας υποσχεθώ καθώς δεν έχω τίποτε δικό μου. Όλα ανήκουν στο Θεό και από το υπερπερίσσευμα της χάριτός Του θα σκορπίσω, αυτό το υπόσχομαι, αφειδώλευτα την αγάπη και το έλεός Του προς όλους ανεξαιρέτως, εγώ ο πρώτος ελεημένος."

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Γρεβενών υπογράμμισε: "Θέλω να βεβαιώσω τους άρχοντες του τόπου, πολιτικούς και στρατιωτικούς, ότι θα βρίσκομαι κοντά τους σε κάθε καλή πρωτοβουλία για το καλό των ανθρώπων και του τόπου. Η επαρχία των Γρεβενών είναι η πατρίδα μου και θα γίνει, όταν με καλέσει ο Θεός, και ο τάφος μου" και απευθυνόμενος στον κλήρο της Μητροπόλεως επεσήμανε: "Θέλω να διαβεβαιώσω τους ιερείς για την ειλικρινή αγάπη μου προς αυτούς, τους συνεργούς του Θεού και δικούς μου στο έργο της σωτηρίας του κόσμου. Μαζί οφείλουμε να οργώσουμε τις καρδιές μας και τις ψυχές των ανθρώπων ώστε να καρποφορήσει πλούσια η σπορά του θείου λόγου. Είμαστε ταγμένοι συγκυρηναίοι στους σταυρούς του κόσμου." Κάλεσε τους νέους να είναι κοντά στην Μητρόπολη λέγοντάς τους: "Παιδιά μου, σας έχω στην καρδιά μου. Θέλω να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις χαρές και τις αγωνίες σας. Θέλω στήριγμα το χαμόγελό σας και τη δύναμή σας να ονειρεύεσθε ένα καλύτερο αύριο. Την ορμή της νεότητας, τη φρεσκάδα και την αισιοδοξία σας. Έτσι πορεύτηκα και στην ενορία μου, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο της Θεσσαλονίκης."

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών έκανε λόγο, επίσης, για συνεργασία με τις τοπικές αρχές με σκοπό το κοινό καλό και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και όλη την Ιεραρχία για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. 

www.amen.gr

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης