«Λουκάνικος»: Ο σκύλος-επαναστάτης που έγινε παγκόσμιος θρύλος

louk111014 1louk111014 2Η μετάβαση από την Ελλάδα των νεόπλουτων στην Ελλάδα των νεόπτωχων και από τη λαμπερή ψευδαίσθηση του πλούτου (η «χώρα των Καγιέν») στη σκληρή και ανυπόφορη πραγματικότητα της... φτωχολογιάς (με τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους, τις εκατοντάδες αυτοκτονίες, τον κόσμο που ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια), ΔΥΣΤΥΧΩΣ μας μετάλλαξε(;) σε επαναστάτες (επί του)... καναπέος.

Κακά τα ψέματα, στη μνημονιακή Ελλάδα μπορεί να μην βρέθηκε (τουλάχιστον ακόμη) εκείνη η προσωπικότητα-σύμβολο που θα εμπνεύσει τον κόσμο σε έναν αληθινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας που χάνουμε, αναδείχθηκε όμως ένας «σκύλος-σύμβολο», ο διάσημος «Λουκάνικος» (που έπρεπε να πεθάνει αυτές τις ημέρες για να μάθουμε, όλοι εμείς οι φαν του, πως το όνομά του ήταν «Θόδωρος»)!

Αυτός, ναι, ήταν «επαναστάτης», άλλωστε έγινε διάσημος παγκοσμίως ως «ο σκύλος της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα». Και παρότι τετράποδος, έστελνε το «μήνυμα» με τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του πως δεν πρέπει να είμαστε τόσο υποτακτικοί, υποχωρητικοί και διαλλακτικοί, περισσότερο και από τα πλέον υπάκουα ζώα, σε μια χώρα που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα είδος «προτεκτοράτου».

Ζηλεύω τον «Λουκάνικο» γιατί στα δέκα σκυλίσια χρόνια του (που αντιστοιχούν περίπου σε 60-70 ανθρώπινα) έδωσε ατρόμητες μάχες για όλα ΕΚΕΙΝΑ που εγώ, οι περισσότεροι από εμάς, διστάσαμε, λιγοψυχήσαμε, ξεχάσαμε, απουσιάσαμε, βάλαμε κάτω από τα ατομικά μας μικροσυμφέροντα...

Ο υπέροχος καφετί ημίαιμος (με το μπλε κολάρο) από το 2008 και με κορύφωση της δράσης του το 2011 έδωσε το δικό του βροντερό «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις, είτε διαμαρτυρίας είτε... πεζοπορίας στους δρόμους της Αθήνας, στο πλευρό των διαδηλωτών και κόντρα -τις περισσότερες φορές- στις δυνάμεις καταστολής.

Θα δανειστώ κάτι που διάβασα χθες στο διαδίκτυο, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα: «Ολοι μας μετρηθήκαμε και φανήκαμε ελλιπείς απέναντι στο χρέος μας. Πλην ενός, του γνωστού ''Λουκάνικου''! Ναι, αυτού του σκύλου που και χτυπήθηκε και χημικά αέρια εισέπνευσε και έζησε όλες τις δραματικές στιγμές που δεν έζησαν οι περισσότεροι Ελληνες. Μπράβο στον ''Λουκάνικο'', κρίμα σε όλους εμάς που δεν μπορέσαμε να σταθούμε στο πλευρό του, σε όλους τους αγώνες που εκείνος έδωσε για εμάς»!

ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ

«Λουκάνικο» τον βάπτισαν οι διαδηλωτές, πρωτοστατούσε στις πορείες, αποτέλεσε το σύμβολο των Αγανακτισμένων που μαζευόντουσαν στην πλατεία Συντάγματος και εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά ανά τον κόσμο. Από τη βρετανική «Guardian» και την ιταλική «Corriere de la Sera», μέχρι το αμερικανικό «Νewsweek» και τη γαλλική «Liberation», τα ξένα ΜΜΕ αφιέρωσαν ολόκληρα άρθρα στον σκύλο-σύμβολο των συγκεντρώσεων. Για χάρη του φτιάχτηκε τραγούδι, αναδείχθηκε σε «είδωλο του Ιντερνετ», με δεκάδες βίντεο να γίνονται ανάρπαστα στο youtube. Αποτέλεσε ήρωα καρτούν, στην Ισπανία έγινε γκράφιτι, μαζί του ασχολήθηκαν το BBC, το CNN, το Al Jazeera αλλά η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό «TIME» τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011 υποχρεώνοντας μέχρι και τη Wikipedia να καταχωρήσει άρθρο γι' αυτόν και τη ζωή του!!! Επίσης, στις ΗΠΑ τοποθετήθηκε δεύτερος στη λίστα της κατηγορίας «Ζώο της Χρονιάς» (για το 2011), χάνοντας την πρωτιά από τον σκύλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα η οποία σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο «ΘΟΔΩΡΟΣ»...

Ο τετράποδος ήρωάς ΜΑΣ αναπαύεται πλέον στη σκιά ενός δέντρου, σε έναν λόφο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο σκύλος-θρύλος τα 2 τελευταία χρόνια είχε εξαφανιστεί από τα... λημέρια του, στην πλατεία. Κουρασμένος και με επιβαρυμένη την υγεία του από τα χημικά και τα δακρυγόνα (σύμφωνα με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθούσε), είχε επιστρέψει στο "σπίτι" του, δίπλα στον άνθρωπο που τον μάζεψε από μικρό (από τους δρόμους) και όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε και τον φώναζε "Θόδωρο". Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά ενώ κοιμόταν στον καναπέ...

ΚΑΙ Ο... "ΚΑΝΕΛΛΟΣ"

Πολλοί τον μπερδεύουν με τον "Κανέλλο" τον σκύλο-μασκότ του Πολυτεχνείου (τη δεκαετία του '90), που ζούσε στα Εξάρχεια και επίσης βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή συνοδεύοντας τους φοιτητές σε κάθε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Αρκετοί δε, κάνουν λόγο για μία σχεδόν μεταφυσική σύμπτωση, αφού ο "Λουκάνικος" εμφανίστηκε ακριβώς μετά τον θάνατο του "Κανέλλου"...

Goal

Μέχρι και την Μαδρίτη έφτασε η αγωνιστική φήμη του Λουκάνικου ο οποίος έγινε …μπυραρία και στέκι πολιτικών και πολιτιστικών συζητήσεων...

11412955351