Ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα DIGEA από 28 Νοεμβρίου 2014

Χρήσιμες πληροφορίες τοπικού ενδιαφέροντος

dig14279Την Πέμπτη το βράδυ (27/11/2014) προς Παρασκευή (28/11/2014) πρωί στις 02:00 τα ξημερώματα, οι πομποί των επίγειων καναλιών θα κλείσουνε, δηλαδή θα εμφανίζονται παντού "χιόνια", χωρίς καμία εκπομπή αναλογικού σήματος.

Η DIGEA θα κλείσει τους πομπούς των ιδιωτικών καναλιών, οι τεχνικοί της ΝΕΡΙΤ θα κλείσουμε του πομπούς της ΝΕΡΙΤ, και οι τεχνικοί των τοπικών καναλιών θα πρέπει να κλείσουν του πομπούς των δικών τους καναλιών.

Λόγω των 8 κέντρων εκπομπής στη Δυτ. Μακεδονία (από 2 σε κάθε νομό) είναι λογικό ότι δεν θα κλείσουνε όλοι μαζί στις 02:00 το πρωί.

Τα τοπικα καναλια ενδεχεται να κλεισουνε τους πομπους τους και νωρις το απογευμα της Πεμπτης για να προλαβουνε να πανε σε ολα βουνα. Τα καναλια αυτα θα τα εκπεμπει πλεον η DIGEA απο δικα της μηχανηματα. Το σημα πχ των καναλιων της κοζανης και Γρεβενων θα το στελνουν μεσω ιντερνετ οι ιδιοι στη DIGEA και η DIGEA μετα απο την Αθηνα θα το κανει ενα πακετο (3 τοπικα της Κοζανης-1 ή 2 Γρεβενων) θα τα στελνει με οπτικη ινα στο καθε βουνο ή με ασυρματη μεταδωση.

Κατα τη διαρκεια της νυκτας μολις κλεινουν οι αναλογικοι πομποι θα ανοιγουν τους ψηφιακους.

https://www.youtube.com/watch?v=Dzixah_b3Ig

Απλα το πρωι της παρασκευής θα πρεπει ολοι οι κατοικοι της Δυτ. Μακεδονιας να κανουν σαρωση για ψηφιακο σημα ειτε μεσω νεων τηλεορασεων είτε μεσω ψηφιακων δεκτων.

Καλο ειναι οσοι δεν εχουν καινουργια τηλεοραση mpeg4 (μετα το 2009) να αγορασουνε νεο ψηφιακο δεκτη, απο 23 ευρω ξεκινανε οι τιμες τους.

Ψηφιακες δοκιμες θα γινονται την τελευταια εβδομαδα και αργα το βραδυ-ξημερωματα. Λιγοι θα καταλαβουν τις δοκιμες.

Αυτο που θα αλλαξει σημαντικα ειναι οτι θα βλεπει καποιος επιπλεον το καναλι NERIT σε εικονα High Definition και επιπλεον 1-2 καναλια των Γρεβενων.

Γενικοτερα θα υπαρχει καλυτερη εικονα χωρις χιονια.

Το μεγαλο προβλημα ομως θα υπαρχει σε συγκεκριμενες περιοχες.

Στη περιοχη Καραγιαννιων Αλωνακια, Σκητη, Μεταμορφωση δεν θα πιανουν ψηφιακα απο εκεινη την ημερα. Δεν θα μπουνε ψηφιακοι πομποι στο χωριο Αλωνακια οπου υπαρχουν τωρα.

Το ιδιο προβλημα θα υπαρχει σιγουρα στη ΤΚ Γαλατινης, και στη ΤΚ Χρωμιου.

Ισως να μην βλεπουν τα Κοιλα Κοζανης και το Δρεπανο Κοζανης.

Απο το Νομο υπαρχει η προβλεψη η τοπικη αυτοδιοικηση να καλυψει τα εξοδα (10.000 Ευρω) για το καθε μικρο σημειο με μηχανηματα. Αυτο βεβαια θα γινει μετα την εναρξη του ψηφιακου σηματος στον υπολοιπο Νομο Κοζανης, αφου διαπιστωθει οτι οντως δεν μπορουν κανουν ληψη πχ απο Μεταξα.

Στα χωρια αυτα ενδεχεται να υπαρξει προβλημα για μερικες ημερες… Επειδη ο Νομος αναφερει οτι και τους πομπους στα μικρα χωρια τους στηνει DIGEA αφου τους αγορασουν οι Δημοι !!! για μηνες ισως βλεπουν αναλογικα παλι ,αλλα θα αλλαξουν σιγουρα οι συχνοτητες, στα χωρια αυτα.

Καλο θα ηταν η τοπικη αυτοδιοικηση και η Περιφερεια να εστηναν απο πριν, σε συννενοηση με τη DIGEA, τα μηχανημα στα παραπανω χωρια πριν τις 28/11/2014. Μετεπειτα στα χωρια αυτα θα υπαρχει προβλημα.

Kozan.gr