Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού

87876prov29 14Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για μια σοβαρή λοιμώδη ασθένεια των μηρυκαστικών (βοοειδών και αιγοπροβάτων) που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κουνούπια.

Προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες με ελαφρότερη εικόνα αλλά και τα βοοειδή που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα.  

Τα κουνούπια μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:

Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων), χωλότητα των ποδιών, απώλεια βάρους, θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων της μολυσμένης εκτροφής και σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.

Επισημαίνεται ότι προς το παρόν κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού σε εκτροφή αιγοπροβάτων ή βοοειδών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης δεν υπάρχει.

Επειδή όμως οι εστίες της νόσου πολλαπλασιάζονται σε πολλές περιοχές της χώρας και οι καιρικές συνθήκες λόγω καλοκαιριού ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων, επισημαίνεται ότι απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των Κτηνοτρόφων με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά γραφεία της Περιφερειακής μας Ενότητας, οι οποίοι για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια απ’ την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση που κτηνοτρόφοι κάτοχοι αιγοπροβάτων (και ιδίως προβάτων), διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, ο κάτοχος της εκμετάλλευσης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

                                                                    ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Κτηνιατρικό Γραφείο Σιάτιστας 2465351310

Κτηνιατρικό Γραφείο Τσοτυλίου 2468031557