Περιβαλλοντικές ευαισθησίες …προ 25ετίας!

oikolog14 7 10Αγαπητοί της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού*, θα ήθελα να δεχτείτε τα συγχαρητήρια μου για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνατε για την έκδοση του περιοδικού, το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει η φωνή που θα προβάλει τα προβλήματα του χωριού μας του Μικροβάλτου.

Με το κάλεσμά σας για να βοηθήσουμε όλοι και να ενισχύσουμε την προσπάθειά σας, θα ήθελα να ανταποκριθώ με το κείμενο αυτό για το οικολογικό πρόβλημα, για το οποίο τόσα χρόνια δεν δώσαμε σημασία και το οποίο τώρα γίνεται πιο έντονο και πρέπει να το δούμε και να σταματήσουμε την καταστροφή του.

Χρόνια τώρα καταστρέφουμε χωρίς προγραμματισμό τα δάση με την παράνομη υλοτομία για θέρμανση, την παράνομη εκχέρσωση για ιδιοποίηση αγρών. Καταστρέφεται το περιβάλλον από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αμιάντου και την απόρριψη των αποβλήτων. Καταστρέφεται το στολίδι του χωριού μας στη θέση «Αμπέλια», με τις αιωνόβιες καστανιές, καρυδιές και τα άλλα δέντρα που αποτελούσαν αυτό το πανέμορφο άλσος. Θα προσθέσω ακόμη και τη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά που έγινε το 1988.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας ανησυχήσουν, ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα να τα αντιμετωπίσουμε.

Εγώ σαν δημότης έχω να κάνω τις παρακάτω προτάσεις, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος του οικοσυστήματος του χωριού μας.

Πρώτον να απαιτήσουμε από τη ΜΑΒΕ να αποκαταστήσει με δενδροφυτεύσεις την έκταση που καλύπτει με τα απόβλητα και τα μπάζα.

Δεύτερον να διαφυλάξουμε το φυσικό δάσος που βρίσκεται στον περίγυρο του χωριού μας και να το ενισχύσουμε με δενδροφύτευση.

Τρίτον να διαμαρτυρηθούμε στη Διεύθυνση Δασών να σταματήσουν οι καταπατήσεις των χέρσων εδαφών για ιδιωτικοποιήσεις.

Παπαδημητρίου Σπυρίδων

* Εστάλη το 1989 δια δημοσίευση στο περιοδικό ΕΛΠΙΔΑ που εξέδιδε ο Εκπολιτιστικός - Αθλητικός Σύλλογος ΕΛΠΙΣ Μικροβάλτου.

perival14 7 10