Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τη «μικρή» ΔΕΗ

864FA1D8A23FD3BB927B3214A3012C95Υπό τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την «μικρή» ΔΕΗ στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να εκχωρεί τμήμα της επιχείρησης, κάτι που όπως υποστήριξε σε όλους τους τόνους αποτελεί μείζον πλήγμα για την εθνική οικονομία με μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση, διάσπαση και εκχώρηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του κόμματος κ. Αθ. Πετράκος, τονίζοντας ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από θερινό τμήμα διακοπών της Βουλής και μάλιστα χωρίς την συναίνεση του ελληνικού λαού.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Λαφαζάνης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι είχε όλη τη δυνατότητα να αφήσει ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής εφόσον ήθελε να φέρει τόσο κρίσιμα νομοσχέδια και όχι να τα εισάγει σε θερινά τμήματα με διαδικασίες εξπρές. Μάλιστα έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο έγκλημα της αντιπολίτευσης» για το οποίο η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πολιτική και νομική κάλυψη». «Εδώ δεν διαλύετε και ξεπουλάτε μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, τον πυλώνα πάνω στον οποίο κτίστηκε η σύγχρονη Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του «δεν νομιμοποιεί τις διαδικασίες ξεπουλήματος της ίδιας της χώρας».

Υποστήριξε δε ότι «δεν μπορεί να φέρει τετελεσμένα γεγονότα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα επανεξετάσει «την διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ». «Δεν θα την αναγνωρίσουμε και θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση στα χέρια του ελληνικού λαού», κατέληξε, προειδοποιώντας ότι «το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο». Αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευγενία Ουζουνίδου επικαλούμενη την θέση των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει εδώ» και «να αποσύρει το νομοσχέδιο της καταστροφής και της ντροπής», όπως το χαρακτήρισε. Μετά την παρατήρηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Κασή ότι το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και όχι του νυν, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας στην επιτροπή ζητώντας να μην ξεκινήσει η συζήτηση πριν υπάρξει η υπογραφή του κ. Γκ. Χαρδούβελη.

Παρά τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκα να υπογραμμίζει ότι η συζήτηση αφορά όντως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να διεξαχθεί με συναίνεση και υπευθυνότητα. «Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν», δήλωσε. Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραδώσει στα ιδιωτικά μονοπώλια το ηλεκτρενεργειακό σύστημα την χώρας και δεν έχει κανένα δικαίωμα να διασπάσει να διαλύσει και να ξεπουλήσει την ΔΕΗ και τις θυγατρικές της» και ζήτησε επισήμως την απόσυρση του νομοσχεδίου προειδοποιώντας ότι «εσάς αλλά και τους υποψηφίους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν να ξεκοκαλίσουν την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος, αντίθετα, θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη συγκεκριμένη πάνω απ' όλα», όπως ανέφερε. Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Σαλτούρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εμμονή σε στείρες και αναποτελεσματικές δομές, ενώ υπογράμμισε ότι με την παρέμβαση του ΠαΣοΚ διασφαλίζονται εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Ραχήλ Μακρή η οποία συντάχθηκε με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο αυτό», ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Χ.Α. κ. Αντ. Γρέγος. Το νομοσχέδιο εξάλλου θα καταψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ η οποία δια της ειδικής αγορήτριας κυρίας Νίκης Φούντα δήλωσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να επεκταθεί σε νέες αγορές και πεδία (όπως λ.χ. το φυσικό αέριο) και όχι να συρρικνωθεί, πρέπει να αλλάξει στο όνομα του εκσυγχρονισμού της κι όχι της εκποίησής της». Επίθεση στην κυβέρνηση για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «όλες οι προτάσεις που θα είναι σε θετική κατεύθυνση θα γίνουν αποδεκτές». «Θα ακούσουμε τα κόμματα. Οι προτάσεις των εισηγητών θα ακουστούν από την κυβέρνηση και οι θετικές παρεμβάσεις θα γίνουν αποδεκτές», ανέφερε, ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του.

tovima.gr