Ταρακούνησαν την Ελλάδα 6,3 Ρίχτερ - Άντεξαν τα νησιά

ΜΕΤΑΞΥ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

3953DF72ED7B739C1E8418C4DF2AE809Με μικροζημιές και, το κυριότερο, χωρίς τραυματισμούς, πέραν ενός ανώδυνου περιστατικού στο αεροδρόμιο της Λήμνου, γλίτωσαν τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι του Σαββάτου ολόκληρη την Ελλάδα, και ιδίως τα βόρεια τμήματα της χώρας.

Η δόνηση έγινε αισθητή από τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη έως τα μικρασιατικά παράλια την Αθήνα και ακόμη νοτιότερα.

Η δόνηση έπληξε τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου.

Η αρχική «λύση» (αυτόματη εκτίμηση) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου την εκτίμησε στα 6,5 Ρίχτερ, (την ίδια στιγμή που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής μιλούσε για 7,2 Ρίχτερ) μέγεθος που τελικά αναθεωρήθηκε στα 6,3 R.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Η δόνηση είχε μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιομέτρων) και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα υπήρξε πτώση του τηλεοπτικού σήματος, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Θεσσαλονίκη.

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση προέρχεται από την προέκταση του Ρήγματος της Ανατολίας και αναμένουν μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ανέφερε ότι πρόκειται για «προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχε δώσει ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ». «Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του κ. Ευθύμιου Λέκκα,καθηγητή Γεωολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως προς την «προέλευση» του σεισμικού γεγονότος

Ο διευθυντής του τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοετελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώστας ανέφερε: «Πρόκειται για σεισμό προερχόμενο από το σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Ο ίδιος εκτιμά ως πιθανότερη εκδοχή «μία μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών τοποθετούσε τον σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής μέτρησε αρχικά τον σεισμό στα 7,2 R.

Σε δηλώσεις του, επίσης, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια». Και ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες.

Μικροζημιές
Η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές κυρίως στη Λήμνο με περιορισμένες καταρρεύσεις σε κάποια παλιά, ακατοίκητα σπίτια στη Μύρινα, ένω στο αεροδρόμιο του νησιού έπεσε μία ψευδοροφή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ένας Βρετανός τουρίστας, συμβάν που αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο της Μύρινας δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης υπήρξε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν σε αιτήματα των αρμόδιων τοπικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ο τομέας υγείας της περιοχής ετέθη σε άμεση ετοιμότητα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου.

Από την Τουρκία υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, λόγω του πανικού που επικράτησε.

Ταρακουνήθηκαν μέχρι και στη Σόφια
Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί», ανέφερε ο κ . Μπότεφ. Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι, Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βρήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.