www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα Εκτύπωση
Δευτέρα, 06 Σεπτέμβριος 2010 12:49

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα

sf2.9Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 συνεδρίασε στη Δεσκάτη η Διανομαρχιακή -Κοζάνης/Γρεβενών- "Επιτροπή Παρακολούθησης και Ανάπτυξης της Ευρύτερης Περιοχής του Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα", προεδρεύοντος του νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Συμμετείχαν οι δήμαρχοι Δεσκάτης και Καμβουνίων, εκπρόσωποι των δήμων Χασίων, Αιανής και Ελίμειας καθώς και στελέχη της ΑΝΚΟ. Αντίθετα δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και το διεκδικητικό πλαίσιο προς τη ΔΕΗ ΑΕ.

Παρεμβάσεις, για τα θέματα της σωτηρίας της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και της κατασκευής πεζογέφυρας στον ίδιο χώρο, έκαναν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Ενεργών Πολιτών, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία αντιπροσωπείας –Π. Γάτσος-Χ. Λιάκος-Γ. Παπαθύμιος- του νεοσύστατου φορέα Ενεργών Πολιτών Φρουρίου που έθεσε επιτακτικά τα ζητήματα της ασφαλτόστρωσης του παραλίμνιου δρόμου Φρουρίου-Λαζαράδων και της κατασκευής αρδευτικού για τις ανάγκες της περιοχής τους.

Τέλος εκφράστηκε προβληματισμός για το μέλλον του Διανομαρχιακού Οργάνου και της στελεχωμένης υπηρεσίας στη Δεσκάτη με τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα του "Καλλικράτη".

 

ΦΩΤΟ: Γ.Π.

Σχετ: Επιστολές Ενεργών Πολιτών Φρουρίου κλικΕπίσης σχετικά με τη συνεδρίαση οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ εξέδωσαν το παρακάτω Δελτίο Τύπου


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6.9.2010

Προστασία και Ανάπτυξη Ευρύτερης Περιοχής  Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα

 

Την ΠΕΜΠΤΗ  2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 στη Δεσκάτη Γρεβενών συνεδρίασε ο Διανομαρχιακός Φορέας Διαχείρισης του Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα για την παρακολούθηση του προγράμματος «Προστασία και Ανάπτυξη Ευρύτερης Περιοχής Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων καθώς και πολίτες της ευρύτερης περιοχής ΕΚΤΟΣ του εκπροσώπου της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. Επιπλέον παρευρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος του νέου διευρυμένου δήμου ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς και πολλοί ιδιώτες και διαπιστώσαμε τα παρακάτω:

-Την άριστη λειτουργία του φορέα με την συμμετοχή των δύο εργαζομένων-υπευθύνων.

-Τις σοβαρότατες ανησυχίες των εμπλεκόμενων δήμων και ιδιωτών για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

-Την ΑΡΝΗΣΗ της ΔΕΗ να απαντήσει στα αιτήματα του ΦΟΡΕΑ.

-Τον ΚΟΙΝΟ προβληματισμό ΟΛΩΝ για το μέλλον του φορέα, λόγω των επικείμενων εκλογών (κατάργηση Νομαρχιών, συμβάσεις κλπ).

Αναφερόμενοι στα παραπάνω θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

1.ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Αδιαφορία και εγκατάλειψη από τον ΝΟΜΑΡΧΗ για μια υπηρεσία που η ίδια η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ίδρυσε και είναι συνυπεύθυνη με την ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Αδιαφορία και εγκατάλειψη από τον ΝΟΜΑΡΧΗ για μια περιοχή του νομού μας (ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ) υποβαθμισμένη, αγροτική, χωρίς υποδομές με πολλά προβλήματα.

2. Την τοποθέτηση του δημάρχου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ Αχιλλέα Ντοβόλη όπου αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση που υπέστη ο τόπος μας από τη Δ.Ε.Η. χωρίς να κερδίσει τίποτα η περιοχή μας.

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ παροχή προς τις τοπικές κοινωνίες όπως ευαγγελίζεται η ΔΕΗ Α.Ε., ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΛΙΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970. ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΕΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ -ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ - ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ ΩΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥ.

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις έγιναν και από τα μέλη των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΡΟΥΡΙΟΥ.

Συγκεκριμένα τέθηκε θέμα από τον κ. ΧΡ. ΛΙΑΚΟ για την άρδευση των χωραφιών. Υπάρχει πρόταση από την ΑΝΚΟ πάνω στην οποία μπορούν να απαιτήσουν την δημιουργία αρδευτικού συστήματος. Όπως επισήμανε οτιδήποτε λιγότερο από αρδευτικό σύστημα όλων των γεωργικών εκτάσεων όπου υπάρχει η δημιουργείται ταμιευτήρας είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ όλων, γιατί το αρδευτικό είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναπτυξιακή λύση στην περιοχή μας.

Επίσης ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΣ έθεσε το θέμα για τον δρόμο –(ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ) ΦΡΟΥΡΙΟ – ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ . Στο πλαίσιο της παραλίμνιας οδοποιίας μπορεί και πρέπει να διεκδικηθεί η ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ του δρόμου, σαν ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατασκευή υποδομής. Εξεπλάγη ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ όταν σε ερώτησή του, ενημερώθηκε ότι η απόσταση  ΦΡΟΥΡΙΟ-ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ είναι μόλις 6.5 χιλ.

Τοποθετήθηκε επίσης σε όλα τα παραπάνω και ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΤΣΟΣ.

Είχε προτείνει αρχικά να συγκληθούν τα Νομαρχιακά Συμβούλια και να αποδεχθούν όλα τα αιτήματα του Φορέα προς τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις προς τις τοπικές κοινωνίες σύμφωνα με τις ΚΥΑ και την ΜΠΕ αλλά έχει και κοινωνικές ευθύνες όπως ανέφερε και ο κ. Ζερβός στις 29-12-2009…

«…-τις εύλογες ανησυχίες των Τοπικών Κοινωνιών για το περιβάλλον, τη μελλοντική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων της περιοχής, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή,

…την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της ΔΕΗ με τις τοπικές αρχές προκειμένου όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην επίλυση κοινού ενδιαφέροντος προβλημάτων.

…Ωστόσο, η επίτευξη αυτών των μεγάλων στόχων προϋποθέτουν  ευρείες συναινέσεις αλλά μέσα από ένα αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η πιστή τήρηση του οποίου θα εξασφαλίσει:

·  Στις Τοπικές Κοινωνίες, διατήρηση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου τους,

·  Στο Περιβάλλον, σαφή βελτίωση όλων των περιβαλλοντικών δεικτών, σε όφελος όλων των Τοπικών Κοινωνιών,…»

Για την ενημέρωση όλων των κατοίκων του ΦΡΟΥΡΙΟΥ σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις, έχει ορισθεί νέα συνάντηση στις 12.9.2010 στις 11.00 στο καφενείο του χωριού.

 

 

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ


 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack