www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Μεγάλη ανταπόκριση στην πρόταση για σύσταση Κοινωνικής Ομάδας Αγροτών Μικροβάλτου Εκτύπωση
Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2014 23:45

Μεγάλη ανταπόκριση στην πρόταση για σύσταση Κοινωνικής Ομάδας Αγροτών Μικροβάλτου

sinkinnagr11 4 1 arsinkinnagr11 4 2 arsinkinnagr11 4 3 ar

Πρωτόγνωρη ανταπόκριση -περί τα 40 άτομα- είχε η πρόσκληση του Μπάμπη Β. Πούτα και του Νίκου Ι. Σταθόπουλου στη νεολαία κυρίως του Μικροβάλτου, με θέμα τη δημιουργία φορέα νέων αγροτών στο Μικρόβαλτο, που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 11 Απριλίου 2014, στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων» στην Κοζάνη.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της κίνησης Μπάμπης Πούτας, τόνισε την αναγκαιότητα -που αποτελεί πλέον μονόδρομο- της νεολαίας να στραφεί στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα σε αυτόν της καλλιέργειας οπορωφόρων δέντρων, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ή συμπληρώματος του εισοδήματος. Η πρότασή του από νομικής πλευράς ήταν να δημιουργηθεί φορέας Κοινωνικής Ομάδας Αγροτών Μικροβάλτου, που να δίνει τη δυνατότητα συνεκμετάλλευσης εκτάσεων ή συνεργασίας στη διάθεση του προϊόντος των μελών-αγροτών. Σύμφωνα με αυτή τη μορφή, η εγγραφή μελών δεν περιορίζεται σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά μπορεί να συμπεριλάβει τον οποιοδήποτε επαγγελματία, υπάλληλο ή άνεργο, διαφέροντας από τον συνεταιρισμό που έχει περισσότερους περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, που εξελίχτηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση, δόθηκε η ευκαιρία στους περισσότερους από του παρευρισκόμενους να εκφραστούν ιδιαίτερα θετικά και με ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία αυτή, υποδηλώνοντας την υποστήριξη και τη συμμετοχή στην ομάδα αυτή, που εκπορεύεται βέβαια πρώτα από την αγωνία για το μέλλον τους, την εποχή αυτή της παρατεταμένης κρίσης και της ανεργίας.

Ακολούθησαν επιμέρους ερωτήματα για το είδος των καλλιεργειών, το κόστος έναρξης της δραστηριότητας ανά στρέμμα και την εξεύρεση διαθέσιμων εκτάσεων για εκμετάλλευση. Με τη διευκρίνιση ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός στα είδη των καλλιεργειών, φάνηκε ότι προτεινόμενο είδος θα είναι η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, που ανταποκρίνεται περισσότερο στις εδαφολογικές μελέτες της περιοχής. Στο ζήτημα της εξεύρεσης εκτάσεων για καλλιέργεια, η απάντηση ήταν ότι θα γίνει κατ’ αρχάς χρήση των ατομικών-οικογενειακών αγρών και επιπλέον να αναζητηθούν για παραχώρηση δημοτικές εκτάσεις, εκτάσεις της εκκλησίας και εκτάσεις των ΜΑΒΕ*.

Τέλος, αφού επί της αρχής η πρόταση έγινε καθολικά αποδεκτή, καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση για μετά το Πάσχα, όπου θα προσκομιστεί προσχέδιο του καταστατικού και στοιχεία από τις διεκδικούμενες εκτάσεις, ώστε να υπάρξουν οι τελικές δηλώσεις συμμετοχής στην Κοινωνική Ομάδα Αγροτών και να προχωρήσει η δημιουργία του φορέα.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση προοπτικής απασχόλησης για τη νεολαία της περιοχή μας, με αρκετές δυσκολίες βέβαια, που μπορούν να ξεπεραστούν με μεθοδικότητα, εργατικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των μελών. Ακόμη, καλό θα είναι να προχωρήσουν και σε εξέταση ενασχόλησης με δυναμικές καλλιέργειες, όπου βέβαια θα απαιτηθούν πρόσθετα έργα υποδομής (αρδευτικά) και συστηματικότερη προσπάθεια.

igfornagtmikr4 14 arth 1igfornagtmikr4 14 arth 2igfornagtmikr4 14 arth 3igfornagtmikr4 14 arth 4

*ΥΓ Στην παρούσα φάση, προσωπική μου γνώμη είναι να μην γίνει διεκδίκηση παραχώρησης εδαφών από τα ΜΑΒΕ -αρκούν οι προσφερόμενες για το ξεκίνημα-, με δεδομένη την πρόθεση της πολιτείας «για αξιοποίηση του ορυχείου, …κυρίως σε θέματα γενικότερης διαχείρισης απορριμμάτων…(;)», ζητώντας «συναίνεση, για να κερδίσουν οι κάτοικοι…». Αν υπάρξουν στο μέλλον διαθέσιμες εκτάσεις, δεν θα χαθούν, ούτε θα παραχωρηθούν αλλού…

Γιώργος Μαστρ.

 

Σχόλια  

 
-1 # βαγγελης β. παπαδοπουλος 15-04-2014 07:30
οι ορεινές περιοχές συνήθως παράγουν ποιοτικά προϊόντα, αλλα υστερούν σε ποσοτική παραγώγή.στην ποιότητα πρέπει να στηριχθεί ολη η προσπάθεια. γιαυτό το λόγο πρέπει να δια φυλαχθεί απο οποιαδήποτε απειλή συκοφάντησης των προϊόντων, μια τέτοια απειλή είναι και μετατροπή του πρωην ορυχείου σε ΧΥΤΑ κλπ.
επίσης νομίζω οτι απο την ιδια άποψη (νομιζω οτι προκαλει αρνητικά συναισθήματα η παραγωγή φρούτων σε "μολυσμένες" περιοχές) δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτές οι εκτάσεις για αυτη τη δουλειά.
βαγγελης β. παπαδοπουλος
Παράθεση
 
 
0 # Σταθόπουλος Β Κωνσταντίνο 15-04-2014 08:49
Μπράβο στον Μπάμπη και στον Νίκο.Τέταια θέλουμε.
Παράθεση
 
 
+1 # μεταναστης 15-04-2014 16:28
καταρχην πρεπει να διαφυλαχθει οτι ο χωρος της ΜΑΒΕ δεν θα γινει Χ.Υ.Τ.Αμιαντου.

κατα δευτερον η οποια προσπαθεια πρεπει να στηριχθει στην υπεραξια που δινουν η ποιοτητα και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.
η Ελλαδα τα τελευταια χρονια εχει γεμισει αμυγδαλιες, πολλοι εχουν στραφει σε αυτη την δενδρωδη καλλιεργεια αλλα η ποσοστητα ανευ ποιοτητας δεν θα μπορει ποτε να ανταγωνιστει τα προιοντα μαζικης παραγωγης απο Τουρκια ή Ρουμανια ή Ιταλια.

Αξιεπαινη προταση αρκει να μην κρυβονται στενα προσωπικα συμφεροντα (οικονομικα ή και κομματικης προβολης) τα οποια αλλωστε ευθυνονται για την καταρρευση στο παρελθον καθε αξιεπαινης προσπαθειας.

ΣΗΜ. admin: Παρακαλώ στο εξής να αναγράφετε το όνομά σας.
Παράθεση
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack