www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του π. Νικηφόρου "ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ..." στην Κοζάνη (95 ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ 22:55min) Εκτύπωση
Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 00:48

Ιερή πανδαισία και μυσταγωγία, η παρουσίαση του βιβλίου του π. Νικηφόρου "ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ…" στην Κοζάνη

mikrperil19_2mikrperil19_3mikrperil19_6

Παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε τον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2014, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ…», του αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου, αρχιερατικού επιτρόπου Εορδαίας, καθηγούμενου και ιδρυτή της Ι. Μονής Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα,  που το συνυπογράφει συγγραφικά με την "αφηγήτρια" μητέρα του πρεσβυτέρα κ. Αφροδίτη π" Χρήστου Μανάδη.

slide-show 71 φωτογραφίες...

«Μια ιερή πανδαισία, μια μυσταγωγία», χαρακτήρισε κλείνοντας την εκδήλωση ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλοςπου είχε τεράστια συμβολή στη διοργάνωση, δίνοντας επιγραμματικά το στίγμα της επιτυχημένης παρουσίασης του βιβλίου, της τιμητικής βραδιάς του άξιου τέκνου του Μικροβάλτου π. Νικηφόρου, της μεγάλης βραδιάς για το Μικρόβαλτο… 

ΒΙΝΤΕΟ 22:55 min από την παρουσίαση...

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο αρχιερατικός επίτροπος Κοζάνης πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαρισίου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το περίγραμμα της παρουσίασης του βιβλίου. Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο σεβασμιώτατος Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παπαγεωργίου, που στάθηκαν με ιδιαίτερες αναφορές στη θρησκευτική, κοινωνική και συγγραφική προσωπικότητα και συνεισφορά του π. Νικηφόρου. Ακόμη διαβάστηκε επιστολή ανάλογου περιεχομένου του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή. Το λόγο έλαβε επίσης ο τ. εφέτης Κώστας Γιαννόπουλος*, ο οποίος τόνισε την εκτίμηση του και την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του π. Νικηφόρου για την εν γένει πορεία του και ειδικότερα για το βιβλίο του ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ, εκφράζοντας -όπως ανέφερε- και τα ανάλογα αισθήματα όλων των συγχωριανών του Μικροβαλτινών.

parMikrPer19p_04_2parMikrPer19p_05parMikrPer19p_06parMikrPer19p_07

parMikrPer19p_08parMikrPer19p_10parMikrPer19p_19parMikrPer19p_21

parMikrPer19p_22_1parMikrPer19p_27parMikrPer19p_32parMikrPer19p_34

parMikrPer19p_35parMikrPer19p_42parMikrPer19p_45parMikrPer19p_50

parMikrPer19p_52parMikrPer19p_55parMikrPer19p_61parMikrPer19p_65

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν:

mikrperil19_1_5- ο αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου, ιεροκήρυκας, ο οποίος στάθηκε περισσότερο στη θεολογική προσέγγιση της βαθειάς πίστης που αποπνέουν πολλά από τα παρατιθέμενα κείμενα του βιβλίου και στους παράλληλους βίους που είχαν με τον "αδελφό" π. Νικηφόρο στη μακρόχρονη εκκλησιαστική διαδρομή τους.

- και η Έλλη Λαμπρέτσα**, φαρμακοποιός, η οποία, συναισθηματικά φορτισμένη, έκανε εκτενή αναφορά στην επιμέρους θεματολογία του βιβλίου, δίνοντας βαρύτητα στα λαογραφικά στοιχεία της παράδοσης και του γλωσσικού ιδιώματος.

Η συνέχεια ανήκε στο συγγραφέα π. Νικηφόρο, ο οποίος συγκινημένος αρκέστηκε σε ευχαριστίες προς τους παρευρισκόμενους, τους παρουσιαστές του βιβλίου, σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση, σε όσους βοήθησαν με τη διάθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού και βέβαια στη μάνα του πρεσβυτέρα κ. Αφροδίτη, στην οποία απέδωσε το μεγαλύτερο μερίδιο του συγγραφικού έργου ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ...

Τέλος το κλείσιμο της εκδήλωσης έκανε με το χαρακτηριστικό επίλογο «μια ιερή πανδαισία, μια μυσταγωγία» -όπως προαναφέρθηκε- ο σεβασμιώτατος Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Το συντονισμό της παρουσίασης με ουσιαστικές αναφορές και σε κεφάλαια του βιβλίου έκανε ο Ιωάννης Κιούσης, δικηγόρος.

Παρέστησαν πλην των προαναφερθέντων, σύσσωμο το ιερατείο της μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος Λεμεσού Κύπρου κ. Νικόλαος, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο αντιδήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Τάσος Αλεξόπουλος και εκατοντάδες κόσμου, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι ή καταγόμενοι από το Μικρόβαλτο.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο π. Νικηφόρος δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του κόσμου και υπέγραψε ιδιόχειρες αφιερώσεις στα βιβλία του που διένειμε -και διανέμει, ως γνωστόν-, δωρεάν.

* Δείτε  ΕΔΩ την ομιλία του κ. Κώστα Γιαννόπουλου

** Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εισήγηση της κ. Έλλης Λαμπρέτσα

***Ακόμη δείτε: ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ: Ένα ζωντανό αρχείο της εποχής και του τόπου (του Ευάγγελου Ντάγκα)

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

ΔΕΙΤΕ ακόμη ΕΔΩ: Βιβλίο για το Μικρόβαλτο από τον π. Νικηφόρο  "ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ…"

 

Σχόλια  

 
0 # Θανάσης Καλλιανιώτης 23-02-2014 11:07
Εξαιρετικό το βιβλίο! Δεν είναι μόνο μια γλωσσική καταγραφή, αλλά και ιστορική, π.χ. σ. 202 όπου αναφορές σε άγνωστα περιστατικά του 1946 που ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με το κρατικό χρήμα δεν θέλουν να θυμούνται!
Παράθεση
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack