Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το προεκλογικό σκηνικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού

Από το kozanimedia.gr

Αν και είναι σχετικά νωρίς για μια ολοκληρωμένη εικόνα μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για το πολιτικό σκηνικό στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού όπως διαφαίνεται. Η παρουσίαση και οι εκτιμήσεις βασίζονται σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ή συζητούνται σε «πηγαδάκια», στα καφενεία και στα καφέ.
Η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο έχει μεγάλο πλεονέκτημα και προβάδισμα στις προσεχείς εκλογές γιατί αφενός η ομάδα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές διατηρείται συμπαγής, χωρίς διαρροές και προβλήματα αντιπαλότητας στο εσωτερικό της. Το κλίμα ανάμεσα στα στελέχη του συνδυασμού είναι πολύ καλό και κατά πάσα πιθανότητα όλοι θα είναι πάλι υποψήφιοι.
Ο μόνος που δεν επιθυμεί, όπως δήλωσε ο ίδιος για προσωπικούς λόγους, να είναι πάλι υποψήφιος είναι ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Ελευθερίου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση στηρίζει την σημερινή δημοτική αρχή. Μέχρι τις εκλογές όμως και ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα του Βελβεντού μπορεί να αλλάξει γνώμη. Και αφετέρου οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων συνεργάζονται καλά με τη δημοτική αρχή σε κλίμα φιλικό το οποίο δεν προβλέπεται να χαλάσει έως τις εκλογές.
Τα μεγάλα ατού της δημοτικής αρχής όπως προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις είναι: Η συνοχή της και το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη της, το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου που έχει βγει από το κόκκινο εδώ και καιρό, τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε φάση  υλοποίησης, η εφαρμογή διευρυμένης κοινωνικής πολιτικής για πρώτη φορά (σε όλο το Δήμο μοιράζονται τρόφιμα και ξυλοκάρβουνα), η απασχόληση ατόμων στα όρια συνταξιοδότησης, η υποστήριξη των ΑμεΑ κ.α.  Έχουν γίνει πολλά μικρά έργα σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχουν σχεδιαστεί και προγραμματίζονται πολλά έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα οποία θα υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια και επιπλέον αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά η καθημερινότητα παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες που είναι λογικό να υπάρχουν.
Ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδυναμία η ταύτιση του σημερινού Δημάρχου με την αρνητική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που πολλά ψηφίσματα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν έντονο αντιμνημονιακό χρώμα.
Από  την πλευρά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Μενέλαου Μακρυγιάννη δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και σε πολλούς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος για το Δήμο. Από δηλώσεις του, πάντως, στον τοπικό τύπο της Κοζάνης, ο κ. Μακρυγιάννης φέρεται να δήλωσε ότι θα ξανακατεβεί. Το κλίμα δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκό για τον κ. Μακρυγιάννη αφού στα τρία χρόνια παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε κανένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα. Αντίθετα, όσες φορές προσπάθησε να κοντράρει τη δημοτική αρχή ήταν για τη δημιουργία εντυπώσεων σε θέματα δευτερεύουσας ή τριτεύουσας  σημασίας χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία αλλά και στους δικούς του συμβούλους – για να μην πούμε ότι τις περισσότερες φορές λειτούργησαν αρνητικά για τον ίδιο.
Η ομάδα του δεν φαίνεται να είναι συγκροτημένη και να πείθει ότι είναι σε θέση να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Επί πλέον, η πολιτική στήριξη που είχε – από το κόμμα της Ν.Δ. που τον υποστήριξε επίσημα στις προηγούμενες εκλογές, είναι εξασθενημένη μια που η ΝΔ δεν είναι πια το κόμμα του 40%.
Ο  κ Γιώργος Παπαδόπουλος δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του. Η σχετικά καλή παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνεται από την άκαμπτη στάση του στο θέμα του Βελβεντού και τις συχνές του απουσίες. Η ομάδα του δεν φαίνεται να έχει διατηρηθεί για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς το ενδεχόμενο νέας καθόδου στις εκλογές φαίνεται πολύ δύσκολο εγχείρημα αν όχι ακατόρθωτο. 
Για την κ. Έφη Τσίγκα δεν υπάρχουν διλλήματα ή εκπλήξεις. Το ΚΚΕ θα αποφασίσει σχετικά και το πιθανότερο είναι να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο.
Εκτός από τους υπάρχοντες αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς εμφανίστηκαν νέα δεδομένα στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού:
Έχει εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ο κ. Αλέξανδρος Λαιόπουλος πρώην διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σερβίων και πρώην Αντινομάρχης. Την πρόταση – παρότρυνση για κάθοδο στήριξε κυρίως ο πρώην πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουχουράς στο επαγγελματικό γραφείο του οποίου γίνονται και οι σχετικές ζυμώσεις. Φαίνεται όμως ότι παρά τις πολλές διερευνητικές επαφές και παρ΄ ότι ο κ. Λαιόπουλος άσκησε για δεκαετίες, με επιτυχία, το λειτούργημα του γιατρού και είναι γνωστός στην ευρύτερη περιοχή δεν φαίνεται να σχημάτισε ένα σοβαρό πυρήνα  υποψήφιων συμβούλων.  Προβλήματα της συγκεκριμένης κίνησης, είναι η αδυναμία να πείσει ότι η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε, η στάση του σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του Δήμου,  και η προχωρημένη του ηλικία κάτι που δεν σηματοδοτεί νέα εκκίνηση στο Δήμο. Η αδυναμία συγκρότησης μια ομάδας, λογικά, πρέπει να προβληματίζει τον κ Λαιόπουλο ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Αν δεν είναι ήδη αργά  τα Χριστούγεννα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις όποιες αποφάσεις του.
Από ομάδα μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε πρόσφατα δημοτική κίνηση με περιεχόμενο ευρύτερο των δημοτικών εκλογών με τη λογική του αντιμνημονίου. Το συντονισμό της κίνησης έχει ο πολιτικός μηχανικός Πολυδεύκης Λιάκος με καταγωγή από το Φρούριο, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις και παρουσία στην περιοχή. Η πορεία και προοπτική της δημοτικής κίνησης θα εκτιμηθούν το επόμενο διάστημα. Πάντως, μόνο το γενικό επιχείρημα του αντιμνημονίου δεν είναι ικανό να ερμηνεύσει και να εκφράσει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα με τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε τοπική κοινότητα και ο Δήμος συνολικά. Σε ένα μικρό Δήμο όπως είναι ο Σερβίων – Βελβεντού κυριαρχούν οι προσωπικές σχέσεις και παρουσίες ενώ δευτερεύοντα ρόλο παίζουν οι απρόσωπες πολιτικές. Επίσης προβληματίζει το γεγονός ότι στελέχη που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της σημερινής δημοτικής αρχής με έντονη παρουσία στην περιοχή δεν συμμετέχουν ενεργά  στην εν λόγω κίνηση.
Το ενδιαφέρον του για υποψήφιος δήμαρχος εκδήλωσε στον τοπικό τύπο και ο κ. Αχιλλέας Ντοβόλης πρώην δήμαρχος Καμβουνίων. Είναι μια υποψηφιότητα αδύναμη, με το δεδομένο ότι ο κ Ντοβόλης δεν εκλέχθηκε καν δημοτικός σύμβουλος ενώ ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Κωνσταντόπουλου στις προηγούμενες εκλογές.
Εντωμεταξύ υπάρχουν σε εκκρεμότητα δυο σοβαρά θέματα:
1) Η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές και η ανακατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης
2) Η συμμετοχή ή μη του Βελβεντού στις εκλογές. Η ΜΚΟ Βελβεντού έχει εναποθέσει την τελευταία ελπίδα της στην κατάθεση του νομοσχεδίου για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να περιληφθεί εκεί τροπολογία για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού. Υπάρχει και η δέσμευση τοπικών και κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν διαψευστεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με άλλες δεσμεύσεις (π.χ. του Σαμαρά), για αναθεώρηση του Καλλικράτη, και ευνοϊκή μεταχείριση του Βελβεντού – αν προηγηθούν βουλευτικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνία του Βελβεντού έχει τραυματιστεί σοβαρά και αυτοί που πρωτοστάτησαν στον αγώνα της απόσχισης δύσκολα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου δήμου χωρίς να προκαλέσουν την αυτό-γελοιοποίησή τους δεδομένου των πολλών δηλώσεών τους.
Συμπερασματικά, από ότι δείχνουν τα δεδομένα η σημερινή δημοτική αρχή έχει το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις. Οι εκλογές θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν αυτή την εκτίμηση.  
Κ.Μ.