Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013/mikrovalto.gr/Κύριο θέμα στην εφημ. "Εν Μικροβάλτω..." ΑΦ25 - Ιούνιος 2013 

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ

Ανακατασκευή ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 – Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Λιβαδερό

 en_mikrr25pthem_1en_mikrr25pthem_2en_mikrr25pthem_3

Σε φάση εκτέλεσης βρίσκονται  στο Μικρόβαλτο τα τεχνικά έργα, ανακατασκευής του ΚΕ.Φ.Ο. (ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ), κατασκευής γηπέδου 5Χ5 και βελτίωσης-ασφαλτόστρωσης του δρόμου Μικροβάλτου – Λιβαδερού, που αναμένεται να περατωθούν μέσα στο 2013. Είναι έργα που είχαν "ωριμάσει" από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υλοποιούνται από τη σημερινή.

Στα παραπάνω έργα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, όπως είναι το έργο διαμόρφωσης της εισόδου στο Μικρόβαλτο -θέση Γκεφύρι- προϋπολογισμού 143.568 €, και βέβαια το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο αποκατάστασης των ΜΑΒΕ, που για το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE και τις δυο φάσεις αποκατάστασης των αποθέσεων και του ορυχείου έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 24 εκατ. €!!

Οι απόψεις ωφελιμότητας των έργων που γίνονται ή που θα προτιμούσαν κατά προτεραιότητα κάποιοι συντοπίτες μας να γίνουν, φυσικά και ποικίλουν. Άλλοι, επιμένοντας στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, θα προτιμούσαν να γίνει πρώτα ο εφεδρικός αγωγός ύδρευσης από τη γεώτρηση στα Ισιώματα μέχρι τον υδατόπυργο στη Ράχη, άλλοι θα ήθελαν να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος για το Ζιδάνι, άλλοι -μεταξύ αυτών και ο υπογράφων- να εξωραϊστεί ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου, άλλοι να προεκταθεί ο αγωγός λυμάτων από το "Γκεφύρι" -υπάρχει εν εξελίξει μελέτη μονάδας βιολογικού καθαρισμού Μικροβάλτου, Τρανοβάλτου, Λαζαράδων- κλπ.

Η ανακατασκευή του "ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ", με τη δημιουργία λειτουργικών χώρων θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας αίθουσας διαφόρων εκδηλώσεων, αίθουσας δημιουργίας Λαογραφικής Συλλογής -πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί σχετική επιτροπή από ανθρώπους των συλλόγων του χωριού που θα ασχοληθούν με το θέμα-, στέγασης του συλλόγου κ.α.

Για το γήπεδο 5Χ5 τι να πούμε. Τα πολλά παιδάκια που συναθροίζονται στο χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες, το περιμένουν πως και πως!    

Το ιστορικό και οι προδιαγραφές των έργων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες τεχνικές περιγραφές των μελετών, έχουν ως εξής:

 

1. ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΕ.Φ.Ο. (ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ) στο Δ.Δ. Μικροβάλτου

- Εγκρίθηκε από την ΤΥΔΚ Κοζάνης το 2010 η τεχνική μελέτη 46/2010.

- Τα έργο δημοπρατήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013, όπου μειοδότησε η εταιρία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΟΕ με έκπτωση της τάξεως του 4%.

- Τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου από τον δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

 - Ο χρόνος περάτωσης του έργου ορίστηκε στους έξι (6) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Συνεπώς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2013.

- Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 129.850 € και χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο (110.000 €) και ιδίους πόρους του δήμου.

Σύντομη τεχνική περιγραφή:

- Καθαίρεση τμημάτων πλινθοδομών, πλακοστρώσεων τμημάτων δαπέδων, επιστρώσεων τοίχων, επιχρισμάτων, φέροντος οργανισμού ξύλινης στέγης και επικεραμώσεων όλης της στέγης του κτιρίου. Αποξήλωση όλων των ξύλινων και σιδηρών κουφωμάτων, εκτός από τις πόρτες του ιατρείου και της αίθουσας αναμονής.

- Κατασκευή λιθοδομών δυο όψεων και οπτοπλινθοδομών, στέγης ξύλινης 6,01 έως 12 m και επικεράμωση με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου σε όλη τη στέγη, πορτών, παραθύρων, υαλοστασίων από ξυλεία, θυρών αλουμινίου στην είσοδο του κτιρίου, επιχρίσματων τριπτών ή πατητών με τσιμεντοκονίαμα.

- Επιστρώσεις δαπέδων με πλακίδια διαστάσεων 40Χ40 εκ., σοβατεπιών με κεραμικά πλακίδια και επενδύσεις τοίχων -όπου απαιτείται- με πλακίδια 20Χ20 εκ., ποδιών παραθύρων από μάρμαρο, διακοσμήσεων – ειδικών καλύψεων με γυψοσανίδες.

- Καθαίρεση νιπτήρων, νεροχυτών και ουρητηρίων και εγκατάσταση νέων.

- Αποξήλωση υπάρχουσας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης  και αντικατάσταση με νέα.

 - Εγκατάσταση σωληνώσεων δικτύου θέρμανσης και σύνδεση με τον υφιστάμενο λέβητα που είναι εγκατεστημένος στο κτίριο του ΚΑΠΗ (απόσταση 13 μ.), και τοποθέτηση σωμάτων τύπου πάνελ.

- Κατασκευή ράμπας για ΑΜΕΑ.

Παρατηρήσεις:

- Στην εργολαβία δεν προβλέπεται καμιά διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, που με τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα μπορούσε να εξοικονομηθεί και λίγος χώρος για τη διαπλάτυνση της πλατείας

- Δεν προβλέπεται να γίνει καμιά επέμβαση βελτίωσης της εξωτερικής τοιχοποιίας και ειδικότερα της αρμολόγησης, που θα συντελούσε τα μέγιστα στον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση του κτιρίου

Τα ως άνω βέβαια μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νέας εργολαβίας.

 

2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ

- Η αρχική μελέτη για γήπεδο 5Χ5 στο Μικρόβαλτο, που εγκρίθηκε το 2009, ήταν προϋπολογισμού 170.000 €. Ακολούθησε μερική ανάθεση για τμήμα του έργου προϋπολογισμού 61.000 € και μάλιστα είχαν γίνει και κάποιες εργασίες. Η νέα -τωρινή- δημοτική αρχή θεωρώντας ότι το έργο θα έχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση και θα έμενε ημιτελές, ακύρωσε τη σύμβαση και προχώρησε σε νέα μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 69.000 €.

- Η μελέτη 12/2012 εγκρίθηκε το 2012, το έργο δημοπρατήθηκε στις 26.2.2013 και ανέδειξε μειοδότη τον εργολάβο Νταλάκο Αθανάσιο, που προσέφερε έκπτωση επί του προϋπολογισμού 3%.

Η σύμβαση του έργου μεταξύ του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλου και του αναδόχου εργολάβου Αθανασίου Νταλάκου υπογράφηκε στις 6.6.2013

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 69.000 €, και θα χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο (κατά 40.000€) και ιδίους πόρους.

Ο χρόνος περάτωσης του έργου ορίστηκε στους 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και τυπικά θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις προθέσεις του εργολάβου είναι να παραδώσει το έργο πολύ νωρίτερα (κάτι που περιμένουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, πριν φύγει το καλοκαίρι!).

Σύντομη Τεχνική Περιγραφή:

Αφορά γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Μικρόβαλτο, που θα κατασκευαστεί στο χώρο του Πάρκου (πρώην γήπεδο).

- Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου θα είναι 17Χ32 μ.

- Μετά τις απαραίτητες εκσκαφές και επιχώσεις θα διαστρωθεί με ειδικό υλικό (2 στρώσεις των 10 εκ.), θα ακολουθήσει η ασφαλτική προεπάλειψη και το υπόστρωμα θα ολοκληρωθεί με την διάστρωση του ασφαλτικού τάπητα. Στη συνέχεια θα γίνει επίστρωση με τεχνητό (συνθετικό) χλοοτάπητα από ίνες πολυπροπυλενίου ελάχιστου ύψους πέλους 50 χιλ., συγκολλημένες πάνω σε υδροπερατή βάση από ύφασμα polyester. Τέλος ο τεχνητός χλοοτάπητας θα γεμιστεί κατά το ½ του ύψους του με χαλαζιακή άμμο ή μίγμα χαλαζιακής άμμου και κόκκων ελαστικού.

Η εργασία θα ολοκληρωθεί με τη γραμμογράφηση του αγωνιστικού χώρου.

- Περιμετρικά θα γίνει περίφραξη ύψους 3,50 μ. που θα αποτελείται από κατακόρυφους γαλβανισμένους σιδηροσωλήνες Φ2΄΄ ανά 3,00 μ. και ομοίως στο άνω οριζόντιο τμήμα. Το ύψος της περίφραξης χωρίζεται οριζόντια στα τέσσερα, με γαλβανισμένο σύρμα πάχους 4 χιλ. Τέλος η περίφραξη συμπληρώνεται με 4 σειρές οριζόντιο σύρμα 4χιλ. και γαλβανισμένο πλέγμα με άνοιγμα 4Χ4 εκ. και πάχους 4 χιλ.

- Θα κατασκευαστούν αριστερά και δεξιά των πλευρών μήκους κανάλια απορροής επιφανειακών υδάτων.

3. ΔΡΟΜΟΣ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ – ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες "Βελτίωσης της οδού Μικροβάλτου – Λιβαδερού" και συγκεκριμένα στο στάδιο της επίστρωσης με αμμοχάλικα, αφού το προηγούμενο διάστημα είχαν εκτελεστεί οι χωματουργικές διανοίξεις-διαπλατύνσεις του δρόμου και τα τεχνικά έργα απορροής των υδάτων. Απομένουν η ολοκλήρωση της οδοστρωσίας, τα ασφαλτικά, η σήμανση και η διαγράμμιση.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε. και η σύμβαση κατασκευής είχε υπογραφεί στις 25 Ιουλίου 2012, με συμβατικό χρόνο περάτωσης τους 16 μήνες. Έτσι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο (2013) Νοέμβριο.

Το έργο του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά στα 2.767.808,64 €, είναι ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και από Εθνικούς Πόρους.

Το κύριο αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση της υφιστάμενης οδού μήκους 7.250 μέτρων από το Γεωπάρκο Μικροβάλτου μέχρι το Λιβαδερό  και περί τα 180 μέτρα για την σύνδεση της οδού με το γήπεδο της Κοινότητας Λιβαδερού.

Παρατήρηση: Θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν βελτιώσεις του τμήματος του δρόμου Μικροβάλτου – Μπουχαριών, που αποτελεί αναπόσπαστο-ενιαίο κομμάτι της συνολικής διαδρομής Μικροβάλτου - Λιβαδερού, και  έχει γίνει με προδιαγραφές αγροτικής οδοποιίας!

Γιώργος Μαστρ.