Τρίτη 30 Απριλίου 2013/mikrovalto.gr

Διημερίδα για τα φαράγγια, τα ορειβατικά μονοπάτια και τα σπήλαια της περιοχής στα Σέρβια

diimfarserb28arth_1diimfarserb28arth_2

Έληξε το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου 2013, με «παιχνίδια βαρύτητας με σχοινιά για όλους» στο φαράγγι των Σερβίων, με τεχνικές που χρησιμοποιούν οι σπηλαιολόγοι, η διημερίδα για τα φαράγγια και τα σπήλαια της ευρύτερης περιοχής, που συνδιοργανώθηκε από την Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ και τον ΕΟΣ Κοζάνης, με την υποστήριξη του δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Η ενδιαφέρουσα αυτή διημερίδα, είχε ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων με την ομιλία-ενημέρωση του προέδρου της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Γιώργου Σωτηριάδη γενικά για τα σπήλαια, που επιπλέον επεσήμανε ότι τα χαρακτηριστικά της περιοχής -ασβεστολιθικά πετρώματα- ευνοούν στη δημιουργία σπηλαίων και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα γίνει πιο συστηματική έρευνα, αρχής γενομένης από τα καταγεγραμμένα σπήλαια που δεν έχουν εξερευνηθεί επαρκώς («Τρύπα του παπά» στο Λιβαδερό, «Κάκενα» στην Ελάτη, Λαζαράδων, Τριγωνικού).

diimfarserb28arth_3diimfarserb28arth_4diimfarserb28arth_5diimfarserb28arth_6

diimfarserb28arth_7diimfarserb28arth_8diimfarserb28arth_9diimfarserb28arth_10

Στη συνέχεια το μέλος του ΕΟΣ Κοζάνης και υπεύθυνος του Καταφυγίου Λαγομάνας των Πιερίων Ιορδάνης Τσενεκλίδης παρουσίασε τα φαράγγια, τα μονοπάτια και γενικά την γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, προβάλλοντας επίσης βίντεο και φωτογραφικό υλικό από αυτές τις αντίστοιχες διαδρομές (Μπουχάρια, φαράγγι Τριγωνικού, φαράγγι καταρρακτών Ελάτης, φαράγγι Χάβου Προσηλίου, μονοπάτια περιοχής). Με πρώτιστο στόχο βέβαια την ενημέρωση και τη μύηση του κοινού στις ομορφιές του βουνού και της ορειβασίας. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφίας με τα άνω θέματα.

ΒΙΝΤΕΟ Ι: "Από τα Νοχτάρια στα Μπουχάρια", από την παρουσίαση του Σαββάτου 27/4


ΒΙΝΤΕΟ ΙΙ: "Παιχνίδια βαρύτητας με σχοινιά" από την επίδειξη της Κυριακής 28/4


Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πλατανορέματος.

...περισσότερες ΦΩΤΟ (26) στη photo-slide

Γιώργος Μαστρ.