Τετάρτη  6 Μαρτίου 2013/mikrovalto.gr

Νέες τιμές αποζημίωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων από τη δημιουργία της Λίμνης Ιλαρίωνα
.

LIlar6.3.13apal_ar_2Με εξώδικο συμβιβασμό καθορίστηκαν νέες τιμές μονάδας αποζημίωσης από τη ΔΕΗ ΑΕ στους ιδιοκτήτες κτηματικών εκτάσεων λόγω αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, στις τοπικές κοινότητες-οικισμούς της Παλιουριάς, του Καρπερού, της Δήμητρας, της Παναγιάς, του Νεοχωρίου, του Κέντρου και του Δίπορου Γρεβενών, καθώς  και του Τρανοβάλτου (Φρουρίου) και της Αιανής (Ι.Μ. Ιλαρίωνα) Κοζάνης,  από τη δημιουργία της Λίμνης Ιλαρίωνα.

Συγκεκριμένα, -και ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών είχε επιδικάσει από 17.12.2011 τιμές ανά στρέμμα από 1.020-1.560 €, γεγονός που είχε προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις κυρίως από τους κατοίκους της Παλιουριάς- οι νέες οριστικές τιμές αποζημίωσης που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ στις 30.1.2013 έχουν ως εξής:

Αποζημίωση 3.000 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παλιουριάς, Καρπερού και Δήμητρας Γρεβενών.
Αποζημίωση 2.500 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παναγιάς, Νεοχωρίου, Δίπορου, και Κέντρου Γρεβενών
Αύξηση κατά 30% των τιμών της πρωτόδικης απόφασης, που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών για τα επικείμενα και τις λοιπές εκτάσεις των παραπάνω κτηματικών περιφερειών, της κτηματικής περιφέρειας πρώην κοινότητας Τρανόβαλτου (Φρουρίου) Καμβουνίων και νυν Δήμου Σερβίων – Βελβενδού και της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στον εξώδικο συμβιβασμό για τον καθορισμό νέων τιμών μονάδων αποζημίωσης, μετά και τη σημερινή (6.3.2013) αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις  2.10.2013 από το εφετείο, φαίνεται να δρομολογείται και η υπόθεση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στις κτηματικές περιοχές Λογκάς και Χράπα Ελάτης. 

 Αναλυτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου 2013 είναι η ακόλουθη:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 3ης/30.1.2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέμα: ΥΗΕ ΙΛΑΡΙΩΝΑ. Αποτέλεσμα του εξώδικου συμβιβασμού προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης, μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και ιδιοκτητών κτηματικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, που προσκτήθηκαν με αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Περίληψη: Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τα εξής :

1. Στα πλαίσια εξώδικου συμβιβασμού προσδιορισμού αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001 (Άρθρο 23, παράγραφοι 1-5), την τελική πρόταση των πληρεξούσιων Δικηγόρων των θιγομένων ιδιοκτητών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ήτοι :

• Αποζημίωση 3.000 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παλιουριάς, Καρπερού και Δήμητρας Γρεβενών.
• Αποζημίωση 2.500 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παναγιάς, Νεοχωρίου, Δίπορου, Κέντρου και
• Αύξηση κατά 30% των τιμών της πρωτόδικης απόφασης, που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών για τα επικείμενα και τις λοιπές εκτάσεις των παραπάνω κτηματικών περιφερειών, της κτηματικής περιφέρειας πρώην κοινότητας Τρανόβαλτου Καμβουνίων και νυν Δήμου Σερβίων – Βελβενδού και της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταβολή των υπόψη αποζημιώσεων αποτελεί η μη παρεμπόδιση και η διασφάλιση της απρόσκοπτης εξέλιξης και ολοκλήρωσης των εργασιών, που η ΔΕΗ Α.Ε. έχει αναλάβει να εκτελέσει στην περιοχή.
2. Την επιπλέον προκύπτουσα δαπάνη μέχρι του ποσού των 6.500.000 Ευρώ για την οριστική αποζημίωση των θιγομένων ιδιοκτητών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών από την αναγκαστική απαλλοτρίωση, συμπεριλαμβανομένων πάσης φύσεως εξόδων.
3. Όπως, η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, με τη συνδρομή και καθ’ υπόδειξη της ΔΥΗΠ, προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προς διασφάλιση των συμφερόντων της Επιχείρησης.
4. Την Εξουσιοδότηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου να ορίσει Επιτροπή, η οποία θα εκτιμήσει το κόστος αποζημίωσης ιδιοκτητών σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός της απαλλοτρίωσης, αλλά σε μικρότερη απόσταση από τη νόμιμα επιτρεπόμενη απόσταση από το όριο του ταμιευτήρα του ΥΗΕ Ιλαρίωνα και να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη.

Γιώργος Μαστρoγιαννόπουλος