www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Αναβρυκά και φράγμα Ιλαρίωνα Εκτύπωση
Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2009 01:00

 

SOS για τη διάσωση των Αναβρυκών

 

anavr_9.9_4anavr_9.9_1

anavr_9.9_3anavr_9.9_2anavr_9.9_5

ΑΝΑΒΡΥΚΑ!! Οι παλαιότεροι θυμούνται αξέχαστες πρωτομαγιές σε ένα παραδεισένιο τοπίο. Το όνομα της τοποθεσίας προέρχεται από το ρήμα «αναβλύζω – αναβρύζω», γιατί είναι γεμάτη από πηγές με συνέπεια να υπάρχει -υπήρχε- πλουσιότατη βλάστηση κυρίως από πλατάνια που συνθέτουν -συνέθεταν- ένα δάσος εκπληκτικής ομορφιάς και ένα πλούσιο υγροβιότοπο.

Η περιοχή παρά την καταστροφή -κοπή πλάτανων- που είχε συντελεστεί στις αρχές της 10ετίας του ‘70 με την κατασκευή της λίμνης Πολυφύτου και τις ανεξέλεγκτες μικρής έκτασης αμμοληψίες  από ιδιώτες όλα αυτά τα χρόνια, η κατάσταση του πλατανόδασους πριν από λίγο καιρό ήταν πολύ καλή.

Κι όμως αυτή η περιοχή έχει επιλεγεί σαν «περιοχή δανειοθαλάμου αμμοχάλικων» για την κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου που ήδη βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής της σημειώνει :

"Δανειοθάλαμος αμμοχάλικων
Ο δανειοθάλαμος αυτά θα αναπτυχθεί κάτω του φράγματος κατά μήκος της κοίτης  -ανατολικής- του ποταμού και πάνω από τη γέφυρα του Ρυμνίου.
Πρόκειται για περιοχή που καλύπτεται κατά θέσεις -για τα Αναβρυκά εξ ολοκλήρου-  από συστάδες πλάτανων και άλλων ειδών παραποτάμιας βλάστησης.

... Η έκτασις του δανειοθάλαμου ανέρχεται στα 1.100.000 τετρ μέτρα, ο όγκος δε των απολήξεων ανέρχεται στα 8.000.000 κυβ μέτρα.

Επιπτώσεις από τη φύση λειτουργίας του έργου :
-... την αλλοίωση και εξαφάνιση ποτάμιων και παραποτάμιων βιοτόπων.
-Η επέμβαση αυτή αναμένεται να διαταράξει ισχυρά την υφιστάμενη κατάσταση ...

-Εδώ η σημερινή εικόνα το ποτάμιου τοπίου θα αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό...»

Τα παραπάνω τα λέει η μελέτη εφαρμογής του έργου. Εμείς τι να προσθέσουμε; Ήδη οι πρώτοι εκσκαφείς έχουν αρχίσει το καταστροφικό τους έργο. Καλυμμένοι από τα ψηλά πλατάνια που είναι πλέον στον κεντρικό δρόμο έχουν επιδοθεί στην εκσκαφή και συσσώρευση του αμμοχάλικου στην "καρδιά" των Αναβρυκών. Μπαίνοντας στην περιοχή σε πιάνει μια θλίψη. Και δυστυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή. Η μελέτη προβλέπει "να αφήνονται κατά θέσεις -;; νησίδες ελάχιστης επιφάνειας 1000 τετρ.μ (1 στρέμματος) με σκοπό να λειτουργούν  σαν προσωρινό καταφύγιο στην όποια πτερωτή κυρίως πανίδα της περιοχής ...”

Κοροϊδία! Σε μια έκταση 1.100 στρεμμάτων να αφεθούν νησίδες συνολικής έκτασης 5, 10 ή έστω 20 στρεμμάτων; Ολική καταστροφή πάνω από 95% της συνολικής έκτασης. Φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής και το τοπίο την επόμενη μέρα. Τι ειρωνεία! Τώρα που αρθρώνουμε λόγο για εναλλακτικό τουρισμό, για προβολή και αξιοποίηση συνολικά της περιοχής μας.

Τέλος προτάθηκε (ΑΝΚΟ 1239/15.3.04) σαν μοναδικό αντιστάθμισμα για το δήμο Καμβουνίων "Αρδευτικό έργο περιοχής Ελάτης, προϋπολογισμού 2.470.744€." Μακάρι να γίνει κι αυτό!

Σαφώς δεν είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή του φράγματος. Αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον η "περιοχή δανειοθάλαμου αμμοχάλικων" να επεκτείνεται σε μεγαλύτερο μήκος της κοίτης του ποταμού δεξιά κι αριστερά, πάνω και κάτω  από το καθορισμένο, ώστε να είχαν μετριαστεί συνολικά οι επιπτώσεις. Φυσικά με λίγο μεγαλύτερο κόστος. Και γιατί όχι! Σ' αυτή την περίπτωση οι περιοχές του πλατανόδασους των Αναβρυκών και του Ρυμνίου θα μπορούσε ακόμη και να εξαιρεθούν. Αυτό προτείνουμε και σήμερα. Εκπέμπουμε SOS  για τη διάσωση των Αναβρυκών.

 

"Εν Μικροβάλτω…" Αύγουστος 2004

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack