Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σύσκεψη στα Σέρβια για τους παραλίμνιους πληττόμενους οικισμούς της λίμνης Πολυφύτου
.

syskslimnpll18.2  Ο συντονισμός των ενεργειών για την αναγνώριση και τον χαρακτηρισμό έκτασης 7500 στρεμμάτων των παραλίμνιων οικισμών της λίμνης Πολυφύτου ως πληττόμενη, με δεδομένο τις εκτάσεις τους που έχουν απαλλοτριωθεί για την δημιουργία της λίμνης και την χρήση του νερού από την ΔΕΗ, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού παρουσία Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων και Οικισμών που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης και ανήκουν στους Δήμους Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού.

  Ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Δημοτική Αρχή σχετικά με το συγκεκριμένο αίτημα κάνοντας παράλληλα αναφορά στο ιστορικό του ζητήματος.

  Το αίτημα όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος σχετίζεται με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «κάνουμε εδώ και καιρό μία προσπάθεια να αναγνωριστεί και να χαρακτηριστεί ως πληττόμενη μία έκταση 7500 στρεμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατανομή του Τοπικού Πόρου και στις θέσεις εργασίας που προκύπτουν σε ετήσια βάση στη ΔΕΗ. Έχουν υπάρξει ήδη σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που αναγνωρίζει ότι μία έκταση 7500 στρεμμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί πληττόμενη για τις ανάγκες και την λειτουργία του συστήματος λιγνίτη, Σταθμοί και Ορυχεία, που αντλεί νερό από την λίμνη Πολυφύτου».

  Παράλληλα ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού αναφέρθηκε και στον συντονισμό των δράσεων για την διεκδίκηση υδατικού τέλους από τους Δήμους Σερβίων – Βελβεντού, Κοζάνης, Γρεβενών, Δεσκάτης για την χρήση του νερού από τις λίμνες Ιλαρίωνα και Πολυφύτου ενώ τόνισε ότι αυτές οι δράσεις και οι ενέργειες για τους παραπάνω στόχους δεν αναιρούν τον βασικό στόχο και τον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται για την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των δύο λιμνών και ειδικότερα αυτήν την περίοδο για την λίμνη Πολυφύτου.