Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013/mikrovalto.gr

Κρίσιμα θέματα – Απερίγραπτες σκηνές

στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 11.2.2013

perifsumv11.2_1Ασφαλώς και τα θέματα συζήτησης της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου 2013 ήταν κρίσιμα και ενδιαφέροντα, αφού αφορούσαν το Σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για τη συρρίκνωση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα Ιδρύματα -Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ- της Δυτικής Μακεδονίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο Μαυροδενδρίου.

perifsumv11.2_2Τα παραπάνω έφεραν πολύ κόσμο -ιδιαίτερα φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ- στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, που κατελήφθη αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Με τη δυσκολία των περιφερειακών συμβούλων να καθίσουν στα προκαθορισμένα έδρανά τους και με τον περισσότερο κόσμο να παραμένει στην αίθουσα -υπήρχαν άτομα στην διάρκεια της συνεδρίασης σε απόσταση ενός μέτρου και μπροστά από τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου!-, ξεκίνησε η συνεδρίαση. Σκηνικό πρωτόγνωρο -θύμιζε καφενείο παλιάς προεκλογικής περιόδου, λυπάμαι που το λέω-, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με ένα μεγάφωνο έξω από την αίθουσα στον ευρύχωρο διάδρομο και διακριτή επιλογή των εισερχομένων στην αίθουσα, από τους εκπροσώπους των φορέων -δεν έλειπε και κανένας!- και τους λοιπούς αξιωματούχους.

Κάτω από αυτές τις απερίγραπτες συνθήκες και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ανάλογη  και δεν προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο, αφού αναλώθηκε στις αυτονόητες και προειλημμένες αποφάσεις, που δεν θα μπορούσε βέβαια να ήταν άλλες από, την παμψηφεί γνωμοδότηση παραμονής σαν αυτόνομου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της ενδυνάμωσης του ΤΕΙ, καθώς και στην αρνητική θέση στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο 523 Τ.Π. του Μαυροδενδρίου.

Αξιοπρόσεκτη ήταν -το πόσοι τον άκουσαν είναι ζητούμενο- η τοποθέτηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητή Θεόδωρου Χατζηπαντελή, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσία του προβλήματος, τονίζοντας ότι «μόλις στις 6.2.2013 είχαμε στα χέρια μας μια δέσμη 8 κριτηρίων, τα οποία θεωρητικά είναι εκείνα στα οποία βασίστηκε το υπουργείο στο να καθορίσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του. Επ’ αυτών εμείς, όσον αφορά την ακαδημαϊκή και επιστημονική πλευρά, θα απαντήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να τεθούν αυτά τα κριτήρια, αν είναι σκόπιμα ή όχι, σε μια γενικού χαρακτήρα συζήτηση ή σε μια διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση…» [ΒΙΝΤΕΟ 2], και συμπληρώνοντας ότι σ’ αυτά τα ζητήματα κατά τη διαβούλευση μπορεί να προκύψει και ένας λογικός συμβιβασμός.

Η ένταση στην αίθουσα είχε κορυφωθεί λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης -σκηνές απίστευτες προς «τέρψιν» των καμερών και των φλας [ΒΙΝΤΕΟ 1]-, όταν τέθηκε από την δήμαρχο Εορδαίας το αίτημα συζήτησης του θέματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, που τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να γίνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

...η τοποθέτηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Χατζηπαντελή (ΒΙΝΤΕΟ 2)

Γιώργος Μαστρ.