Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012/mikrovalto.gr

Το Τέλος Διατήρησης …Τάφων "χάλασε" τη συναινετική συνεδρίαση της 27ης.12.2012

Κερδισμένοι οι …Βελβεντινοί!

dimarxeio_serv-velv_banner_185Μια συναινετική και σύμφωνη με το πνεύμα των ημερών συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012, "άναψε" στη συζήτηση του 10ου θέματος της ημερήσιας διάταξης που ήταν ο "Καθορισμός Δημοτικών Τελών για έτος 2013".

Εκεί και ενώ διαφαινόταν μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση, αφού τα πρώτα στοιχεία της εισήγησης από το δήμαρχο ήταν το "πάγωμα" των δημοτικών τελών ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού, ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για το 2013, ήρθε η πρόταση για επέκταση του Τέλους Διατήρησης …Τάφων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, σύμφωνα με τα ισχύοντα στη Δημοτική Κοινότητα Βελβεντού, ήτοι -όπως αναφέρθηκε- σε καταβολή  ετήσιου τέλους 40 € ανά τάφο μετά την 5ετία! (Κάτι ανάλογο αναφέρθηκε ότι ισχύει και τη Δημοτική Κοινότητα Σερβίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά το πλείστον δεν εισπράττονται!).

Πρώτα κάποιοι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων ποντιακών καταβολών -Ροδίτης, Νεράιδα, Λεύκαρα-, συνεπικουρούμενοι και από δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι που ισχύει εδώ και …100 χρόνια, αφού κατά τη δική τους συνήθεια οι οικογενειακοί τάφοι είναι μόνιμοι, που με την παρούσα πρόταση θα σήμαινε σημαντική επιβάρυνση για όλες τις οικογένειες!

Οι διορθωτικές προτάσεις του δημάρχου, στην προσπάθεια να "λειάνει" τις αντιδράσεις, με την απαρχή της επιβολής του τέλους μετά την 7ετία ή και τη 10ετία με ελάχιστο τίμημα, δεν έφεραν αποτέλεσμα, αφού οι αντιδράσεις παρέμεναν.

Έτσι ακολούθησε μια ολοκληρωτική αναδίπλωση και νέα πρόταση από το δήμαρχο, που συνοψίζονταν στο "πάγωμα" των τελών που προαναφέρθηκαν –ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού, Τ.Α.Π-, επέκταση του δημοτικού φόρου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με παράλληλη μείωση του συντελεστή από το 0,11% στο 0,10% και απαλλαγή από το Τέλος Διατήρησης Τάφων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Ακολούθησαν επί του θέματος, η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη ως έχουν για το 2013 και η πρόταση της κ. Τσίγκα για μείωση των τελών κατά 50% και απαλλαγή από τα τέλη για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που ψηφίστηκε και από τον κ. Δισερή.

 Τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου και έκλεισε το θέμα.

Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού κ. Χρήστος Ελευθερίου έκανε ένα σύντομο αποχαιρετιστήριο (;) απολογισμό της θητείας του, κλείνοντας πως «Πάντα πίστευα ότι η συνεχής προσπάθεια, η πίστη και η αυταπάρνηση μπορούν να υπερνικήσουν την κακοδαιμονία και τις στρεβλώσεις.

Αυτή μου την πίστη θα ήθελα να τη μεταδώσω, αποχωρώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο, ευχόμενος ειλικρινά, τόσο προσωπικά αλλά όσο και συλλογικά, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο του επόμενου προέδρου».

Στο "καυτό" θέμα των ημερών που είναι η αναδόμηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε ότι αυτή θα γίνει για μεν τους αντιδημάρχους μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται για τις 21 Ιανουαρίου 2013, για δε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου -και τις επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών;-, το μεσημέρι της Κυριακής των Φώτων 6 Ιανουαρίου 2013, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων στη λίμνη Πολυφύτου.

Γιώργος Μαστρ.