Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μενέλαος Μακρυγιάννης: Γιατί δεν ψήφισα τον νέο δανεισμό

.

mmenel1212Στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντου δεν ψήφισα το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου μας προς τρίτους, με την σύναψη νέου δανεισμού για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Οι  λόγοι  έχουν  ως  εξής:

Η πιθανή μείωση εσόδων, πχ ανταποδοτικών από το νερό ή άλλη παροχή από τους πολίτες, ή η  δημιουργία  νέων  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, θα σημάνει μείωση εξόδων, η οποία προβλέπεται στην ρύθμιση και είναι κάτι που ισοδυναμεί με εκχώρηση εσόδων, άρα χρηματικών πόρων, των ΟΤΑ σε εκείνους οι οποίοι δανείζουν την χώρα μας.

Στην ουσία επιχειρείται δηλαδή η συνυπογραφή από την αυτοδιοίκηση των 12 μνημονίων  συνεργασίας του Ν.4093/12,   τα οποία όλοι τα κατηγορούν, καταγγέλλοντας τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο που τα ψήφισαν.

 Ας  μας  εξηγήσει  η Δημοτική  αρχή,  τι  προβλέπουν  αυτά  τα  12 μνημόνια  συνεργασίας, που ο Δήμαρχος, κατά  την  εισήγηση  του  θέματος  στην  συνεδρίαση  του  Δ.Σ. της 7η΅ Δεκεμβρίου, δεν  το  γνώριζε, έτσι  τουλάχιστον  φάνηκε  και  εφόσον  δεν  είναι  κάτι   το  επιλήψιμο και  βλαβερό   και  δεν  υποθηκεύουμε  κανένα  περιουσιακό  στοιχείο  του  Δήμου  μας, τότε  με  ασφάλεια  και  σιγουριά  μπορούμε  να  συζητήσουμε  τη  λήψη  νέου  δανείου.        

Εφόσον εμείς ψηφίζουμε τα μικρά μνημόνια τότε σε τι διαφέρουμε;

Χρέος μας ως εκπρόσωποι των πολιτών στην αυτοδιοίκηση είναι να διαφυλάξουμε την δημοτική περιουσία και τους πόρους της τοπικής μας κοινωνίας.

Εάν σήμερα μπορούμε να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, καλώ την δημοτική αρχή να το πράξει, με την προϋπόθεση πως δεν δημιουργούνται νέα πρωτογενή ελλείμματα.

Πιστεύω πως οι Δήμοι σήμερα πρέπει να περικόψουν κάθε έξοδο και δαπάνη το οποίο δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία τους, ώστε να εξοφλήσουν παλιές υποχρεώσεις τους, τοις μετρητοίς, χωρίς νέο δανεισμό.

Ελπίζω πως η δημοτική αρχή έχει σταθμίσει κάθε κίνδυνο από νέο δανεισμό και ότι θα περιορίσει το ποσό στο απόλυτα αναγκαίο.

Για  τους  παραπάνω  λόγους, δεν μπορώ να συνυπογράψω την παράδοση των πόρων της περιοχής στους δανειστές

Όμως  αφού η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου έτσι αποφάσισε, ας γίνει αυτό χωρίς την δική μου υπογραφή. 

 

Μενέλαος Μακρυγιάννης