Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινο φως για το εφάπαξ σε 4 Ταμεία

.

katavefapΤη διαδικασία καταβολής των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ, συνολικού ποσού 1,3 δισ. ευρώ, σε περίπου 70.000 δικαιούχους αποφάσισαν χθες τα συναρμόδια υπουργεία. Για να αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης, αναμένεται η καταβολή της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ από την τρόικα.

Μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε να καταβληθεί όλο το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε κάθε έναν δικαιούχο (και όχι σε δόσεις) και με σειρά προτεραιότητας.
Το σχέδιο για την καταβολή των εφάπαξ αφορά όχι μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) αλλά και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, τους πολιτικούς υπαλλήλους του Μετοχικού Ταμείου (ΜΤΠΥ) καθώς και τους υπαλλήλους του ΙΚΑ. Η εξόφληση των εφάπαξ θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2013. Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσιών Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα διανεμηθούν 1,138 δισ. ευρώ από την καταβολή της δόσης, σε 40.228 δικαιούχους έως τα τέλη του 2013. Πρόκειται για εφάπαξ που οφείλονται από το 2010. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 24 μήνες, καθώς καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2010. Πάντως, εκτός από τα ληξιπρόθεσμα, οι νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί χωρίς να έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις, εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τον αριθμό των δικαιούχων σε 60.000 εντός του 2013. Για την ενίσχυση του ΤΠΔΥ σε προσωπικό και την εξόφληση των εφάπαξ αποφασίστηκε να προστεθούν 25 υπάλληλοι, ενώ θα υπάρξει υπερωριακή απασχόληση και εργασία τα Σαββατοκύριακα.
Σημειώνεται ότι όλες οι καταβολές που αποφασίστηκαν αφορούν αποκλειστικά και μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα προβλέπεται συμψηφισμός ενδεχόμενων οφειλών του δικαιούχου προς το Δημόσιο, με αφαίρεση του ποσού από το εφάπαξ του. Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα καταβληθεί μειωμένο 38,13%, μετά τις δύο περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).
Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:
n Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με διάταξη που πέρασε πέρυσι έχουν μείωση 15% στο εφάπαξ. Με τον τελευταίο νόμο έρχεται και νέα περικοπή 22,67%.
n Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά έχουν μείωση - με τον περυσινό νόμο - 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή 22,67%.

tanea.gr