www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Διατηρητέο μνημείο το ΞΕΝΙΑ Εκτύπωση
Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2009 21:14


Το «ΞΕΝΙΑ» χαρακτηρίστηκε διατηρητέο Μνημείο

Δικαίωση για την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, που είχε την πρωτοβουλία

Θετική κατάληξη είχε η αίτηση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, που είχε υποβληθεί στην 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (αρ. πρ. 1077/13-04-05) και ζητούσε το χαρακτηρισμό του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του «Ξενία» ως διατηρητέου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μετά από θετική εισήγηση της κ. Τρυψιάνη Ρωξάνης, αρχιτέκτονα μηχανικού και αρμόδιας υπαλλήλου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε το «Ξενία» Κοζάνης ως Μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τεχνικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας του, με ζώνη προστασίας τον οικοπεδικό του χώρο, αφού  δέχθηκε όλα τα επιχειρήματα της Οικολογικής Κίνησης, που ανέπτυξε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Κωνσταντίνος Δεσποτίδης ως εκπρόσωπος της Κίνησης. Συγκεκριμένα αποδέχτηκε:

  1. Την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του κτιρίου, που μαζί με τα άλλα «Ξενία» της Χώρας, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της περιόδου 1950-1967 (το μοναδικό στη πόλη της Κοζάνης) και που υλοποιήθηκε θαυμάσια από αξιόλογους αρχιτέκτονες με πρώτους τον Χ. Σφαέλλο και Άρη Κωνσταντινίδη. Εδώ αξίζουν να αναφερθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των  «Ξενία», δηλαδή α) η προσέγγιση για την επιλογή του κατάλληλου χώρου και προσανατολισμού, β) η σημασία της ένταξης στο τοπίο, γ) η σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου,δ) η απλότητα και σαφήνεια της μορφής, ε) η ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών, δ) η τυποποίηση στην κατασκευή αλλά και η επιθυμία για την ένταξη των μονάδων αυτών στη ζωή του κάθε τόπου. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν το όλο εγχείρημα μοναδικό. Μέσα από τα κτίρια αυτά διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, καθώς αποτελούν τη σημαντικότερη παραγωγή δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά, επιτυγχάνοντας μέσα από την ένταξη στο ιδιόμορφο και αρχέγονο ελληνικό τοπίο, την ερρίζωση μιας σύγχρονης καθαρής και ειλικρινούς αρχιτεκτονικής έκφρασης, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, μέσα από έναν κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας
  2. Την ιστορική αναφορά και μνήμη που συνοδεύει το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίοι αποτελούν για την πόλη χώρους αναφοράς και για την κοινωνία και τους πολίτες πηγή αναμνήσεων και έντονων συναισθημάτων. Ο χώρος έχει συνδεθεί πια με την ιστορία έχοντας φιλοξενήσει κατά καιρούς προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας, ενώ για τους πολίτες δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τόπο συνάντησης και αναπόλησης.
  3. Την αναγνωσιμότητα που συνοδεύει το ίδιο το κτίριο, το οποίο σοφά έχει ανεγερθεί ακριβώς στη ίδια ευθεία με τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης που καταλήγει στο ιστορικό κωδωνοστάσιο αυτής.
  4. Την κοινωνική  αποδοχή του αιτήματος που αποδεικνύεται με την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών
  5. Την εικόνα του κτιρίου σήμερα που παρά τους βανδαλισμούς που υπέστη τα τελευταία χρόνια διατηρείται ως προς τη στατικότητα (και μετά τη δοκιμασία των σεισμών) σε πολύ καλή κατάσταση

Μπορούμε συνεπώς να θεωρήσουμε ότι δικαιώνεται ο αγώνας της Οικολογικής Κίνησης, που με υπόδειξη του Κωστα Δεσποτίδη προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να χαρακτηριστεί το κτίριο διατηρητέο.

Τελειώνει λοιπόν κι άλλο ένα επεισόδιο στην υπόθεση «Ξενία» η οποία ξεκίνησε το 2002, όταν η Οικολογική Κίνηση, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ τμήμα Δυτ. Μακεδονίας), ο Σύλλογος μηχανικών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, το τοπικό συμβούλιο Σκ’ρκας, και άλλοι φορείς αντέδρασαν στην αρχική απόφαση του Δήμου να πωληθεί το δημοτικό οικόπεδο του ΞΕΝΙΑ έναντι χαμηλού τιμήματος, καθώς και να γίνουν προσθήκες ορόφων και επεκτάσεις, οι οποίες θα αλλοίωναν την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου. Σε μια τέτοια προοπτική είχαν εναντιωθεί και αρκετοί πολίτες  που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας (περίπου 1300).

Σώζεται έτσι το δημιούργημα της ομάδας των αρχιτεκτόνων του ΕΟΤ, προϊστάμενος της οποίας ήταν ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης ως μνημείο σύγχρονης  αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλες κινήσεις διάσωσης και ανάδειξης είχαν γίνει και για άλλα «Ξενία» της χώρας. Ήδη σε πρώτη φάση πέντε (5) από αυτά έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και έπεται συνέχεια. Δυστυχώς  όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τα «Ξενία» κάποιων άλλων πόλεων, τα οποία είτε κατεδαφίστηκαν (Ιωάννινα) είτε κακοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν (Άνδρος), παρά τους αγώνες της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και τη στήριξη διεθνών οργανισμών.

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν;  Όχι ακριβώς, διότι υπάρχουν και μερικές άλλες εκκρεμότητες. Υπολείπονται το νομικό ξεκαθάρισμα  της υπόθεσης για την επαναλειτουργία του κτιρίου ως ξενοδοχείου, η ανακαίνιση του οποίου πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς κανόνες και υπό την επίβλεψη πλέον της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Η Οικολογική Κίνηση επαναλαμβάνει την παλιότερη πρόταση της να πλαισιωθεί η Υπηρεσία Επίβλεψης με μια τοπική Επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, στην οποία διατίθεται να συμμετάσχει με ένα μέλος της.

10-9-2009
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

 

Ευχαριστήριο: Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον αρχιτέκτονα Κώστα Δεσποτίδη για την αναλυτική τεκμηρίωση και υποστήριξη της αίτησής μας στην  4η Εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Παντελή Νικολακόπουλο, που ως εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων μάχεται χρόνια τώρα για τη διάσωση των «Ξενία» όλης της Χώρας και που παραβρέθηκε στη παραπάνω συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου για να στηρίξει προσωπικά την υπόθεση της Κοζάνης

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
Ο πρόεδρος

Λ. Τσικριτζής

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack