Πεμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο εoρτασμός της 100ης Επετείου από την Απελευθέρωση στην Κοζάνη

.
apeleytherosi-koza12m_1apeleytherosi-koza12m_2apeleytherosi-koza12m_3

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον Τουρκικό Ζυγό. Oι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την τέλεση θείας λειτουργίας στον ιερό μητροπολιτικό ναό, συνεχίστηκαν με τη μεγάλη μαθητική αλλά και στρατιωτική παρέλαση, παρουσία εκατοντάδων κόσμου που καταχειροκρότησε μαθητές και στρατό.

Αμέσως μετά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, τελέστηκε στην κεντρική πλατεία επιμνημόσυνη δέηση, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε σε συγκινητικό τόνο και ύφος ο λαογράφος Γιάννης Κορκάς. Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από τις αρχές του τόπου και τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και της αστυνομίας.

Ακολούθησε στο Δημαρχείο η αποκάλυψη της πλάκας για τα 100 χρόνια ελευθερης Κοζάνης, όπως και του συλλεκτικού γραμματόσημου και σφραγίδας της Κοζάνης, εντός του γραφείου του Δημάρχου, όπου και έγινε η μικρή δεξίωση των επισήμων.

Ακολούθησε η μεγάλη επετειακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση προ των επισήμων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου ΠΑΝΔΩΡΑ που έκανε και την έναρξη της παρέλασης. Οι Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων της Κοζάνης, μαζί με συλλόγους, διασώστες και στο τέλος τον στρατό, κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου.
Ειδικά η στρατιωτική παρέλαση ήταν αυτή που καταχειροκροτήθηκε από τον αρκετό κοσμο που βρέθηκε στην πλατεία και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν με χορευτικά.

Από το  kozanimemia