Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012/www.mikrovalto.gr

Αποσύρθηκαν τα "ασφαλιστικά μέτρα"  απαγόρευσης

κατασκευής του δρόμου Τρανοβάλτου – Προσηλίου - Σερβίων

Οι Προσηλιώτες κράτησαν το λόγο τους*

drprosil12.9.12cΕπιτέλους δόθηκε λύση στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα της δικαστικής απαγόρευσης αποκατάστασης του δρόμου  Τρανοβάλτου – Σερβίων μέσω Προσηλίου, με την συμβιβαστική απόσυρση των "ασφαλιστικών μέτρων" από τον Σ.Α.Α.Κ. Προσηλίου.

Θυμίζουμε ότι  εδώ και 27 μήνες -από 24.6.2010!- ο επαρχιακός δρόμος Τρανοβάλτου – Προσηλίου, βασικός δρόμος σύνδεσης των χωριών των Καμβουνίων με τα Σέρβια, παρέμενε κλειστός  και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μέσω της παράκαμψης Τριγωνικού, λόγω της επιδίκασης από 9 Ιουλίου 2010, υπέρ του Σ.Α.Α.Κ. "Κοινωνία Προσηλίου" και εναντίον της μεταλλευτικής εταιρείας ΜΕ.ΤΕ. ΑΕ που δραστηριοποιείται στην περιοχή, "ασφαλιστικών μέτρων" απαγόρευσης κατασκευής της παράκαμψης δρόμου μήκους 1.050 μέτρων στα όρια του μεταλλείου με το αιτιολογικό ότι "η παράκαμψη εισέρχεται αυθαίρετα σε βοσκήσιμες εκτάσεις (δασικές και χορτολιβαδικές), η κυριότητα των οποίων έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους από το 1929 και δεν έχει προηγηθεί αφαίρεση του δικαιώματος ή οποιαδήποτε άλλη απαλλοτρίωση".

Από την περασμένη εβδομάδα η σχετική απόφαση της άρσης των ασφαλιστικών μέτρων έχει διαβιβαστεί στον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών που έχει και την επίβλεψη κατασκευής της παράκαμψης, για ενεργοποίηση της σύμβασης έργου που είχε ανασταλεί από διετίας και πλέον.

Σε επαφή που είχαμε με αρμόδιους της εταιρείας ΜΕ.ΤΕ. ΑΕ που έχει αναλάβει και τη δαπάνη του έργου προϋπολογισμού 554.540 €, καταδείχτηκε ότι υπάρχει διάθεση για άμεση έναρξη κατασκευής του δρόμου, αφού όπως μας διαβεβαιώθηκε δεν υπάρχει κώλυμα και από την πλευρά του εργολάβου οδοποιίας (ΜΠΕΤΟΚΑΤ ΑΕ). Αναμένουν βέβαια την επίσημη απόφαση και εντολή από την Π.Ε. Κοζάνης.

Έτσι διαφαίνεται πλέον ότι εκλείπουν και οι παραμικροί λόγοι καθυστέρησης κατασκευής της παράκαμψης του δρόμου, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας από τα χωριά των Καμβουνίων προς την έδρα του δήμου τα Σέρβια, μια υπόθεση που αποδείχτηκε γόρδιος δεσμός και ταλαιπώρησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για περισσότερα από δυο χρόνια.

Και ασφαλώς πρέπει να επιταχυνθούν οι οποιεσδήποτε διαδικασίες, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα λόγω της επικείμενης χειμερινής περιόδου.

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

*Δείτε σχετικό προηγούμενο εκτενές άρθρο εδώ: "Πράσινο φως" στην αποκατάσταση του δρόμου Τρανοβάλτου – Προσηλίου - Σερβίων